04 / 05 / 2024

İstanbul'da 2,4 milyon kişilik şehir kuruluyor!

İstanbul'da 2,4 milyon kişilik şehir kuruluyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sürdürdüğü proje kapsamında rezerv alan olarak ayrılan bölgede 800 bin konutta 2.4 milyon kişi yaşayacak. Bu şekilde İstanbul'un nüfusu kalabalık bölgelerinde yoğunluk azalacak...




İstanbul'da, 2.4 milyon kişinin yaşayacağı, Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bakırköy, Başakşehir, Esenler, Eyüp, ve Küçükçekmece sınırları içerisinde kurulacak Yenişehir projesinin master planları tamamlandı. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sürdürdüğü proje kapsamında rezerv alan olarak ayrılan bölgede 800 bin konutta 2.4 milyon kişi yaşayacak. Bu şekilde İstanbul'un nüfusu kalabalık bölgelerinde yoğunluk azalacak. Enerji ihtiyacının yüzde 30'unun geri dönüşümle sağlanacağı yenişehirde katı atıklardan enerji üretme istasyonlan yer alacak. Binalarda kullanılan suların yüzde 40'ının da geri kazanılması için sistemlerin oluşturulacağı yenişehirde 4 bin 800 hektar sosyal donatı alanı ile 5 bin hektar yeşil alan bulunacak. İstanbul'un ulaşımını da rahatlatacak şehir, toplu taşımanın ulaşım sistemindeki payını yüzde 50 ila 60'lara çekecek. Yenişehirde yaklaşık 200 kilometrelik raylı sistem hattı planlanıyor. Toplu taşımanın planlamasını yaparken Seattle, Minneapolis ve Canberra gibi şehirlerden esinlenen Bakanlık, oluşturulacak raylı sistemin bir kısmını metro bir kısmını da tramvay olarak planlıyor. Projede, Temapark, üniversiteler ve botanik parkların yanı sıra havaalanı etrafında 200-400 hektarlık fuar alanı yapılacak. Yenişehir'in kurulacağı alandaki doğal su havzalan ve su kaynaklarının korunması için Bakanlık, Türkiye Elektrik İletim AŞ, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi, Devlet Su İşleri ile çalışmalarını sürdürüyor. 


YENİ BİR METROPOL GELİYOR 

Yenişehir projesi kapsamında konutların yanı sıra üniversiteler, botanik parkları, tema park ve fuar alanı yer alacak. Ulaşımda da raylı sisteme büyük yer veriliyor. 


KANAL İSTANBUL VE YENİŞEHİR ÖRNEK PROJELER 

Çalışmaları hızla devam eden Kanal İstanbul ve Yenişehir projesi ile hat üzerinde oluşturulacak yapılar İstanbul'u dünya merkezi haline getirecek. Ticaret merkezi haline gelecek İstanbul'un bu projeleri dünyada örnek niteliği taşıyor. 


Türkiye Gazetesi


Geri Dön