14 / 01 / 2025

İstanbul'da 7 bin 615 binanın acil şekilde yıkılması gerekiyor!

İstanbul'da 7 bin 615 binanın acil şekilde yıkılması gerekiyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 7 bin 615 binanın acil şekilde yıkılması gerektiğini ifade etti...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AA Editör Masası'na katıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İstanbul'daki kentsel dönüşüm projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: "Şu an İstanbul'da 7 bin 615 binanın acil şekilde yıkılması gerekiyor." dedi.

"Herhangi bir yerde deprem olsa sizin elinizde hangi binaların ciddi hasar göreceğine ilişkin bir rapor var mı? Daha büyük bir eylem planına geçmeyi düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Murat Kurum, böyle bir çalışmayı sahada gördükleri sorunları ve problemleri aşmak adına göreve gelir gelmez başlattıklarını dile getirdi.

Kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntıları çözmek adına kanuni düzenlemeler yaptıklarını aktaran Kurum, bu düzenlemelerin TBMM'de kabul edildiğini ve Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlattı.

Bakan Kurum, 81 ile gönderilen genelge kapsamında da riskli, acil ve öncelikli dönüştürülmesi gereken alanlarla ilgili süreç başlattıklarını dile getirerek, illerden çoğunun bunu gönderdiğini, göndermeyenlere de hatırlattıklarını ifade etti.

"1,5 milyon konutun dönüşüm sürecini başlattık"

"Bütün binalarda gidip risk analizini yapmak zorundayız. Belediyede bir imar müdürüne, zabıtaya, kapıdaki güvenlik görevlisine de sorsanız ilçenizde hangi alanlar sıkıntılı, problemli bunu net bir şekilde herkes bilir. Birbirimizi kandırmayalım. İlçelerimiz bu noktadaki haritalarını hazırlayıp o haritalar üzerinde riskli binalar, acil yıkılması gereken binalar nerelerde bu çalışmaları yapıp bize gönderiyorlar. Biz de bu haritalarımızı işliyoruz. Bu alanlardaki dönüşüm çalışmasını başlatıyoruz. Bu çerçevede hedefimiz, 2023 yılına kadar 1,5 milyon konutun dönüşüm sürecini başlattık. Her yıl acil öncelikli dediğimiz 300 bin konut dönüştüreceğiz."

Kamudaki riskli binalar konusunda ne yapılacağına ilişkin de Bakan Kurum, İstanbul'da Çapa, Cerrahpaşa, Hava Harp Okulu'nun olduğu üniversite, emniyet binaları ve bütün okullara ilişkin Milli Eğitim Bakanlığıyla bir süreç yürüttüklerini belitti.

Kurum, kamu binalarını depreme dayanıklı hale getirecek çalışmaları başlattıklarını anımsatarak, sözlerini şöyle devam etti:

"Dönüştürülecek 300 bin konutun 65 biniyle ilgili süreci 2019'da başlattık. İstanbul'da 25 bin konutun dönüşüm sürecini başlattık. Bunu daha kararlı bir şekilde yürütecek hamleleri de alıyoruz. Farkındalığı yaratıyoruz. Bunu el birliğiyle yapmak zorundayız. Beraber yapmak durumundayız. Devlet, vatandaş nasıl Elazığ'da bu birlik beraberliği sağladıysak, nasıl tüm dünyaya örnek olduysak Malatya'da da Elazığ'da da yaptığımız duruşu tüm illerde sergilemek durumundayız."

İstanbul'da belediye başkanlarıyla yapılan toplantı

Tarihi, kültürü önce çıkaracak çalışmalar yaptıklarını dile getiren Kurum, kentsel dönüşümde vatandaşla hareket etmenin sürecin hızını etkilediğini ifade etti.

İstanbul'da vali, büyükşehir belediye başkanı ve 39 ilçe belediye başkanıyla bu konuları istişare etmek, Elazığ ve Malatya'daki tecrübeleri aktarmak, İstanbul'da yıkılması gereken, Silivri depremiyle ağır hasar gören 228 bina ile 3 bin 700 bağımsız bölümü ve tüm şehirdeki kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandıracak adımları ve hamleleri konuşmak üzere bir toplantı yaptıklarını belirtti.

Konunun bir "milli güvenlik meselesi" olduğunu net bir şekilde vurguladıklarına dikkat çeken Bakan Kurum, tüm belediye başkanlarıyla bu süreci hızlandıracak adımların atılmasının önemine işaret ettiklerini dile getirdi.

Kurum, depremler sonrasında birçok düzenleme yaptıklarını belirteek, 1999 Marmara Depremi'nden sonra da yapı denetim mevzuatında ve deprem yönetmeliğinde düzenlemeler yaptıklarını hatırlattı.

"Vatandaşımızı riskli binalarda oturtmayacağız"

Yaklaşık 8,5 milyon vatandaşın yapı denetim düzenlemeleri kapsamında yapılan yeni binalarda oturduğunu ifade eden Kurum, "Tüm Türkiye için 35 milyon vatandaşımızı teminat altına alacak süreci başlatmış olduk. Bugüne kadar 1 milyon 350 bin bağımsız bölümün dönüşüm sürecini başlattık. Bu dönüşüm süreçlerinde ağır hasarlı yıkılması gereken riskli olduğunu düşündüğümüz tüm binalardaki dönüşüm süreci bu projelerin içinde yer aldı. Bir kısmı bunların bitti, oturanlar var. Yarısı bitti yarısının yıkımı ve proje süreci de devam ediyor. İnşaatları devam edenler var. Biz bunu daha da hızlandırmak zorundayız. Her ilçemizde proje yapmaya çalıştık. 39 belediye başkanımızı da bu çerçevede topladık." diye konuştu.

Kurum, Kartal'da binanın yıkılmasının ardından 81 il valiliğine öncelikli dönüştürülmesi gereken alanları bildirmeleri konusunda genelge gönderdiklerini aktararak, "Bu alanlarda yoğun bir şekilde çalışmalarımızı Bakanlığımız Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız eliyle İller Bankası Genel Müdürlüğümüz eliyle vereceğimiz kredilerle size destek olalım ve hızlı bir şekilde dönüşüm sürecini başlatalım demiştik. İstanbul'da 12 ilçemizden bu belgeler geldi. Bir kısmının eksikleri var, bir kısmı bu eksikleri tamamlayacaklar. Hızlı bir şekilde bu eksikleri tamamlamalarını belediye başkanlarımızdan istedik." dedi.

Söz konusu toplantıda alınan kararlara ilişkin de bilgi aktaran Bakan Kurum, şöyle devam etti:

"Bu işin sürecini Bakanlığımız bünyesinde kuracağımız bir komisyon, irade ve o altında belediyelerimizin, sivil toplum örgütlerimizin, İstanbul'daki bütün bileşenlerin bir arada olduğu sürekli bir mesai harcadıkları, alt komisyonları bir şekilde 'İlçelerde, Avcılar'da, Başakşehir'de, Esenler'de ne yapılması gerekiyor'u çalıştıkları ve ayda bir vali, bakan yardımcısı, başkan şeklinde toplandıkları, 40 günde belki iki ayda bir Bakanlık nezdinde sürekli bütün toplantılarına katılacağım bir süreci başlatmış olacağım."

Silivri depreminde yıkılması gereken binaların birçoğunun risk analizlerinin yapıldığını, tebligatlarının gönderildiğini ve hızlı bir şekilde yıkım sürecinin başladığını söyleyen Kurum, şöyle devam etti:

"Biz İstanbul'da, Türkiye'nin her yerinde riskli binalarda vatandaşımızı oturtmayacağız. Oturtma hakkımız da yok. Vatandaşımızla birlikte bu dönüşüm sürecini yapmak zorundayız. Burada kararlı olmak durumundayız. Biz bir kez daha enkazın altında anne, baba, çocuk aramak veya orada üzülen anne baba görmek istemiyoruz. Bu duruşta hepimizin bütün belediye başkanlarımızın, valimizin, bakanımızın, milletvekilimizin ortak bir irade çerçevesinde durması gerekiyor. Bu kararlılığı göstermemiz gerekiyor. Hızlı bir şekilde riskli binaların yıkımını yapmak durumundayız."

"İstanbul'da 7 bin 615 binanın yıkılması gerekiyor"

İstanbul'da Bahçelievler'de yıkılan binanın riskli bir bina olduğunu ve daha önce riskli bina olduğuna ilişkin tespit yapıldığını belirten Kurum, "Bizim burada riskli binalara karşı duruşumuz net. Bu duruşu hep birlikte göstermek durumundayız. Vatandaşlarımızı bu kentsel dönüşüm sürecinde riskli binalardan alarak kira desteği, taşınma desteği, kanun düzenlemeyle ilgili yapılması gerekenler, arsa, kamulaştırma, Milli Emlak'la ilgili verilecek destekler, bakanlıkla ilgili verilecek desteklerin hepsini bu komisyon konuşacak ve hızlı bir şekilde bu süreci yürüteceğiz ve baktığınızda şu an İstanbul'da 7 bin 615 binanın acil bir şekilde yıkılması gerekiyor.

Hemen hemen acil ve öncelikli diyeceğimiz binaların bağımsız bölümlerin sayısı da 300 bine yakın. Bu az bir rakam değil. Büyük bir problem. Bu kararlı duruşu hep birlikte sergilemek zorundayız. Baktığınızda Kağıthane'de, Küçükçekmece'de, Maltepe'de, Şişli'de, Bayrampaşa'da, Üsküdar'da ve Esenler'de yine binaların en çok yoğun olduğu alanlar ve bu alanlarda da hızlı bir şekilde yıkım sürecini önümüzdeki süreçte net bir şekilde göreceğiz. Yıkım sürecini başlatıp yeni konutların yapımını da hızlandıracak adımlar atacağız." dedi.

"228 bina ağır hasarlı"

Kurum, İstanbul'un bütün ilçelerinde yıkım sürecinin başladığına değinerek, "Silivri merkezli depremimizde yıkılması gereken 228 bina, bunlar ağır hasarlı. Bunların, süreçlerin tespiti yapıldı, tebligatlar yapıldı, boşaltıldı. Binalarımızın yıkım süreci de bir taraftan başlatıldı. Hızlı bir şekilde yıkım süreci de başlıyor." açıklamasında bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Riskli binada vatandaşımızı oturtmayacağız, bunun altını net bir şekilde çiziyorum. Bunun sonu nereye giderse gitsin o riskli binada vatandaşımız oturmayacak. Belediyemiz, biz oturtmayacağız. Onlarla birlikte bu dönüşüm sürecini inşallah götürmüş olacağız. Vatandaşımızdan da ricamız riskli binalarla alakalı risk tespiti talebinde bulunsunlar. Gelsinler bizim bakanlığımıza, belediyelerimize binaların risk analizini yaptırsınlar. Çok basit, cüzi miktardaki fiyatlarla risk tespitlerini yapabiliyorlar. Her yerde, bütün Türkiye'de bunu yapsınlar. Deprem sonrası enkazda hayat aramak yerine biz deprem öncesi binalarımızı, şehirlerimizi dönüştürelim istiyoruz."

Bakan Kurum, tüm Türkiye'de dönüşüm sürecini başlattıklarını dile getirerek, "Sadece 25 bini İstanbul'da, 65 bin Türkiye'de ve baktığınızda sadece dönüşümü İstanbul'da değil şehrimize 81 ilimize gittiğimizde acil dönüştürülmesi gereken alanları, tarihi dönüşümleri, Fatih'te çeşmemizin üzerine, tarihi surların üzerinde otel ve yanında bir motel, pansiyon şeklinde bir yapı vardı. Hemen Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bu yapıların yıkım sürecini başlattık. Tarihi çeşmemizin üstünde surları restore etmek aslına döndürmek ve üstünde de bir dinlenme alanı yapmak suretiyle tarihi dönüşüm sürecini yürütüyoruz." dedi.

Murat Kurum, Konya Mevlana Meydanı,  Ankara  Hergelen Meydanı, Kastamonu'da Nasrullah Camisi ve etrafı ile Fatih'te surların etrafındaki çarpık yapılaşmayı kaldıracak örnek projeler yürüttüklerini belirtti. 

Kentsel dönüşüm için komisyon kurulacak!

Elazığ'ın tarihindeki en büyük kentsel dönüşüm projesi başlayacak!

Van'da kalıcı konutlar için çalışma başlatıldı!


Geri Dön