İstanbul'da aidatlar 50 bin TL'yi buldu: Konut sitesi yöneticilerine sertifika şartı ile adli sicil kontrolü getirilmeli
Konut sitelerindeki aidatlar kiralarla yarışır hale geldi. Meclis'te konut sitesi yöneticilerine sertifika şartı ile adli sicil kontrolü getirilmesi gerektiği belirtildi. İşte ayrıntılar...
Konut sektöründe kiralara uygulanan yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla kiralar fırladı. Ancak sektörde uçuşa geçen bir kalem daha var o da aidatlar. Neredeyse konut kiraları ile yarışır duruma gelen aidatlar sebebiyle site yönetimleri ve vatandaşlar sık sık karşı karşıya geliyor. Konu ile ilgili Meclis'e öneri geldi.
Saadet Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, İYİ Partinin barınma krizi, fahiş kira ve aidat artışlarının araştırılması amacıyla vermiş olduğu öneri üzerine Meclis'te açıklamalarda bulundu.
Enflasyonist ortam sebebiyle iğneden ipliğe her şeye zam geldiğine dikkat çeken Ekici, "Fiyat sınırlamasına sahip tek rakam, çalışan ücretleri ve emekli aylıkları; bunun dışında hiçbir şeyin fiyatını kanunlarla, yönetmeliklerle sınırlamak mümkün olmuyor. Bunlardan biri de kira fiyatlarını bile aşar hâle gelmiş olan apartman ve site aidat bedelleri" diye konuştu.
Hasan Ekici, son iki senede özellikle büyükşehirlerde aidatların yüzde 200 ila yüzde 300 arasında arttığına dikkat çekti.
Ekici, açıklamasında "Yapılan araştırmalara göre İstanbul'da 100 metrekare alana sahip daire başına ortalama aidat tutarı 1.600 TL'ye ulaştı. Artık yaşamın çekilmez hâle geldiği, memurların ve işçilerin ailelerini Anadolu'da baba evlerine yollayıp ortak mekânlarda yaşamaya başladıkları İstanbul'dan örnek vermek gerekirse 100 metrekare daire başına ödenen ortalama aidat tutarında en yüksek rakam 4.100 TL’yle Beşiktaş'ta görülürken onu 3.300 TL’yle Şişli, 2.700 TL’yle Sarıyer, Üsküdar ve Ataşehir izliyor" bilgilerini verdi.
Ayrıca, lüks konut sitelerinde ödenen aidat rakamlarının ise akıl almaz boyutlara ulaştığının altını çizdi.
Saadet Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, Beşiktaş'ta bilinirliği yüksek, markalı projelerde ortalama 100 metrekare dairelerin aidatlarının 32 bin TL olduğuna, kullanım alanlarının 200 metrekareyi bulması durumunda ortalama aidat rakamlarının da 50 bin TL'ye ulaştığına dikkat çekti.
"Diğer yandan, bu lüks sitelerdeki aidat rakamları son yıllarda gelir dağılımında yaratılan uçurumu da gözler önüne sermektedir. Bir tarafta 17 bin TL asgari ücretle, 12.500 TL emekli maaşıyla ailelerini geçindirmeye çalışan milyonlarca asgari ücretli ve emekli, diğer yanda 50 bin TL site aidatı ödeyen yüzde 2-3’lük mutlu azınlık" diye konuşan Ekici, aidatlarda en sık karşılaşılan sorunlardan birinin yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı yapılması olduğunu dile getirdi.
Yöneticilerin bunu yapmaya hakları olmadığını belirten Ekici, "Yargıtay kararlarıyla da sabittir ki lüks harcamaları, bunları isteyen kat malikleri öderler. Örneğin, havuza çocuk kaydırağı yapılması, bahçeye çocuk parkı yapılması gibi giderlere bunları istemeyen ve kullanmayan kat malikleri veya kiracılarkatılmak zorunda değildir" bilgilerini verdi.
Ekici, konu ile ilgili açıklamasını şu ifadeleri kullanarak tamamladı:
"Site ve apartman sakinleri sahip oldukları haklar konusunda da bilgilendirilmelidir, bunların başında da aidat zammı oranıdır. Yasada açık hüküm olmasa da yıllık TÜFE oranını geçen bir zamma itirazın mümkün olduğu söylenebilir lakin tıpkı kira artışı sorununda olduğu gibi gerçek olmayan TÜFE rakamlarının her alanda olduğu gibi bu konuda da sorunlar oluşturduğu açıktır. İvedi olarak gerçekleştirilmesi gereken çözümlerin başında yapılacak düzenlemeyle site yöneticilerine ve yönetim şirketlerine sertifika şartı ve adli sicil kontrolü getirilmesidir."
Konut ve iş yeri aidatları Meclis gündeminde! Fahiş artışlar için 3 bakanlık ortak çalışıyor!
SGK uzmanı bunu 'kesin yapın' diyerek uyardı: Emekli maaşınız yüzde 35 düşebilir!
Konut almayı düşünenler dikkat! Yatırım fırsatı işte bu evlerde!
Kredi faizleri yüzde 1'lere geldiğinde, konut fiyatları bugünün 2 katına çıkar!