29 / 07 / 2024

Konut ve iş yeri aidatları Meclis gündeminde! Fahiş artışlar için 3 bakanlık ortak çalışıyor! 

Konut ve iş yeri aidatları Meclis gündeminde! Fahiş artışlar için 3 bakanlık ortak çalışıyor! 

Konut kiralarına gelen yüzde 60 oranında zam haberinden sonra aidatlara yüzde 80'e varan zamlar geçiğimiz günlerde gündeme gelmişti. AK Parti Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz, konuyu Meclis gündemine taşıdı. 


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Haziran 2022'de yürürlüğe alınan konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı uygulamasının ardından konut sitesi aidatlarına da fahiş zamlar geldi. Kiralara yüzde 25 zam sınırı, 1 Temmuz'da kaldırıldı anca konut ve iş yeri aidatları bel bükmeye devam ediyor. Konut kiralarına gelen yüzde 60 oranında zam haberinden sonra aidatlara yüzde 80'e varan zamlar gündeme geldi. 

AK Parti Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz, Meclis'te yaptığı konuşmasında konut aidatlarına değindi. Oğuz, söz konusu açıklamasına "Bildiğimiz üzere son zamanlarda birçoğumuz apartmanlarda veya sitelerde ikamet ediyoruz. Toplu yaşanan her alanda olduğu gibi bu tarz yapılarda da belli başlı kararların verilebilmesi için belli başlı kişilere ihtiyaç olunuyor" ifadelerini kullanarak başladı. 

Mustafa Oğuz, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında detaylı olarak ele alındığı gibi apartman ve sitelerde bu yönetim erkinin yerine getirilmesi için yönetici seçikdiğini aktardı ve "Çok daireli site, işhanı gibi yerlerde aralarında iş bölümünün olduğu, yöneticilerden de oluşan yönetim kurulu faaliyet gösterir. Yönetimin verdiği kararlar, yaptığı harcamalar denetlemeye açıktır ve Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında denetime tabi olur" dedi. 

Oğuz, bu kapsamda ortaya çıkan konut ve iş yeri aidatları konusunun vatandaşların  günlük yaşamlarını doğrudan etkileyen hassas bir mesele olduğunu belirtti. 

Konut ve iş yeri aidatları Meclis gündeminde! Fahiş artışlar için 3 bakanlık ortak çalışıyor! 

AK Parti Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz, aidatlarda yaşanan yükselişlerin pek çok vatandaşın bütçesinde yarattığı baskının farkında olduklarını, fakat bu meseleye yakından bakıldığında bazı temel noktaların göz önüne alınması gerektiğini belirtti. 

Konuya ilişkin açıklamasında "Konut ve iş yeri aidatlarının belirlenmesi ve yönetimi yerel yönetimlerin, site yönetimlerinin ve iş yeri yönetimlerinin sorumluluk alanındadır. Türkiye genelinde binlerce site, konut ve iş yeri kompleksinde farklı yönetim biçimleri ve maliyet yapıları bulunmaktadır. Meclisimizin böyle bir konuyu ele alması, yerel yönetimlerin yetki alanlarına müdahale etmenize neden olabilir" ifadelerini kullanan Oğuz, bu sebeple aidat yükselişlerinin olağan veya olağanüstü genel kurulda yapılan bütçe veya ek bütçeyle kararlaştırıldığını dile getirdi. 

Bu şekilde olmaması halinde maliklerin itiraz etme hakkı olduğunu aktaran Oğuz, "Bağımsız bölüm toplam sayısının üçte 1’i imza toplayıp olağanüstü genel kurulda o aidatların makul seviyeye çekilmesi mümkündür. Genel kurul yapılmadan belirlenen aidatlar hukuken geçersizdir" dedi. 

Konut ve iş yeri aidatları Meclis gündeminde! Fahiş artışlar için 3 bakanlık ortak çalışıyor! 

"Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın her defasında vurguladığı, ekonomik istikrar ve enflasyonla mücadele politikaları dolaylı olarak bu tür maliyet artışlarının önüne geçilmesine katkı sağlayacaktır. Enflasyon oranlarının kontrol altına alınması, vatandaşlarımızın alım gücünü koruyarak yaşam maliyetlerindeki artışların makul seviyelerde kalmasına yardımcı olacaktır" diye konuşan Mustafa Oğuz, hükümetin yerel yönetimlerle iş birliği çerçevesinde konut aidatları ve benzeri konularda vatandaşların karşılaştığı sorunları çözmek için çalışmalarını sürdüreceğini vurguladı. 

Bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nın ortak bir çalışması olduğunun altını çizen Oğuz, "Özellikle site yönetimi, site yöneticiliği ve malikler arasındaki sorumluluklarla alakalı yönetmelikler düzenlenmektedir. Konut ve iş yeri aidatlarıyla ilgili sorunları çözmek ve vatandaşlarımızın yaşam standartlarını korumak ortak hedefimizdir. Ancak bu hedefe ulaşmak için doğru yöntemleri seçmeliyiz" diyerek açıklamasını tamamladı. 

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Albayrak'tan kentsel dönüşüm çağrısı: Kentsel dönüşüm konusunda yetersizlik var!

Ataşehir'deki kaçak yapılar tek tek yıkılıyor!

Altın mı alalım, gümüş mü? İslam Memiş'ten net yanıt! Altını gümüşe çevirme zamanı geldi!

 


Geri Dön