01 / 05 / 2024

İstanbul'da arsa sorunu kentsel dönüşümle çözülecek!

İstanbul'da arsa sorunu kentsel dönüşümle çözülecek!

İstanbul'da inşaat girdileri içinde en büyük   payı arsa maliyetleri alıyor. İnşaat firmalarının da en çok zorlandığı konu olan arsa bulma problemi günden güne daha da belirgenleşiyor



İSTANBUL'da inşaat girdileri içinde en büyük   payı arsa maliyetleri alıyor. İnşaat firmalarının da en çok zorlandığı konu olan arsa bulma problemi günden güne daha da belirgenleşiyor. Bu problemin özellikle İstanbul'da iyice baş gösterdiğini söyleyen Yuvataş İnşaat Genel Koordinatörü Güzin Ervardar, 'Arsa üretimi zor ve meşakkatli bir iş. Yeni yaşam alanları yaratılarak arsa üretililiyor. İkinci bir yol da kentsel dönüşüm projeleri olmalı. Kentsel dönüşüm devletin yöneteceği bir süreç. Bu yüzden çok hızlı yürüyor diyemeyiz. Ama İstanbul için çok acil kentsel dönüşüm projeleri ile arsa üretilmesine ihtiyaç var.' diye konuştu.

Tüketici krizden çıktı

Verilere bakıldığında emlak sektörünün krizi atlattığını belirten Ervardar, 'Tüketici eğilimlerine bakarsak da krizden çıktı. Ancak daha derin bir değerlendirme yaparsak, inşaat şirketlerinin yaralarını sarmaları biraz zaman alacak. çünkü kriz döneminde satışa bağlı olmaksızın, özkaynaklarıyla üretimlerini devam ettirdiler, ayrıca maliyet artışlarını fiyatlarına yansıtamadılar. Cazip kampanyalarla, bazen maliyetine bazen maliyetinin altına satışlar yaptılar. Türk insanı için gayrimenkul çok önemli bir olgudur. Her Türk işadamı hayatının bir döneminde inşaat sektörüne yatırım yapmak ister. Ama inşaat işi detaylardan oluşur. Bizim sektörümüzde bilgisi, tecrübesi, parası bu işi yapmak için yeterli olmayan çok sayıda firma var. Bu grup krizleri daha derin yaralar alarak at ¬latıyor, bazen de atlatamıyor. Ben krizi değil, tehlike olarak bu şirketleri görüyorum' dedi.

Doğru yatırım
Doğru yatırımın tanımını yapan Ervarvar, 'Bana göre gayrimenkul yatırmaları, yatırım kararı verirken bakmaları gereken ilk nokta, inşaat şirketinin kim olduğudur. İkinci nokta, lokasyon, üçüncü nokta doğru mümkünse doğrunun biraz altmda fiyattır. Bu üç doğru yanyana geliyorsa, yatırınım yanlış olma ihtimali yoktur' şeklinde ifade etti.


Psikolojik bekleme olabilir

İNşžAAT sektörünün rayma oturduğunu söyleyen Güzin Ervardar, 'Sektörümüz bol bol iniş çıkışların ardından sonunda devamlı yukarı bir ivme kazandı. İnişleri bitirmiş, çıkış yönüne döndük. Bu yıl yapılacak seçimlerde, sektöre ciddi bir belirsizlik getireceğini düşünmüyorum. çok çok kısa süreli psikolojik bir bekleme olabilir ama geçen referandumda yaşanan bir belirsizlik dönemi yaşanmaz' şeklinde ifade etti.

YILLIK nüfus artışının yüzde İleri aştığı kentleşmenin hızla devam ettiği, nüfusun yüzde 18'inin İstanbul'da, yüzde 30'unun 3 büyük şehirde yaşadığı, genç nüfustan dolayısıyla evlenme, boşanma ve yalnız yaşamaların arttığı bir ülkede gayrimenkule olan talep her zaman geometrik olarak artar. Kriz dönemlerinde ve sonrasında sabit gözlemlerimiz oluyor. Gayrimenkul fiyatları
çok düşük bantlarda seyretmesine rağmen, satışlar beklenen düzeyde olmaz. Kriz sonrasında ise, fiyatlar sürekli artan bir seyir izlemesine rağmen, talep yükselen bir çizgide gidiyor' diye konuştu.

Huzur isteyenler villada yaşıyor

VİLLADA yaşamayı tercih eden tüketici profili hakkında bilgi veren Yuvataş İnşaat Genel Koordinatörü Güzin Ervardar, 'Biz devamlı bu tarz projeler yaptığımız için villada yaşamayı tercih eden tüketici profilini belirleyebiliyoruz. Ev yaşamına önem veren, bilinçli, iyi eğitimli, metropollerde pek mümkün olmayan,
çocuğunun ayağının toprağa değmesini isteyen genç aileler daha çok tercih ediyor. Müstakil yaşam ya da rezidans yaşamı farklı yaşam biçimleridir. Tamamen kişilerin tercihi ile ilgili. Villa hem etraftan son derece izole yaşayabileceğiniz, kimseyle ortak duvarınızın bile olmadığı, özgürlüklerinizin fazla olduğu ama verandaya ya da bahçeye çıktığınızda da komşularınızla sosyalleşebileceğiniz, bahçenin ve açık havanın keyfini çıkarabileceğiniz bir yaşam şekli. Evinde huzur bulmayı sevenlerin tercihi oluyor' diye konuştu.

Hürriyet/Hürriyet Seri İlanlar


Geri Dön