İstanbul'da binalar durduk yere bile çöküyor, 7'den büyük depremde ne olur? Acilen tersine göç başlamalı!
İBB’nin tespitine göre İstanbul’da deprem olmasa bile olduğu yerde yıkılma riskine sahip 1.556 adet bina yer alıyor. Peki İstanbul nasıl kurtulur? İşte ayrıntılar...
İstanbul’da olası deprem ve kentsel dönüşüm tartışmaları devam ederken, dün sabaha karşı Bahçelievler'deki yedi katlı bir binada çökme yaşandı. İBB’nin tespitine göre İstanbul’da deprem olmasa bile olduğu yerde yıkılma riskine sahip 1.556 adet bina yer alıyor. İstanbul'da son zamanlarda sık sık duyulan bina ve balkon çökmeleri, vatandaşları tedirgin ediyor.
Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı Nuri Kayış, bugünkü köşesinde İstanbul'un deprem riskini kaleme aldı. Nuri Kayış, 'İstanbul’u kurtarmak tersine göçten geçiyor' başlıklı yazısında dün Bahçelievler’de 7 katlı bir apartmanın durup dururken çöktüğünü, 2 Haziran’da da Küçükçekmece’de bir apartmanda göçük meydana geldiğini, 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 8 kişinin de yaralandığını söyledi.
Kayış, megakentte artık deprem de olmadan binaların yıkılmaya başladığının altını çizdi ve "Bir de 7’den büyük bir deprem olsa kentin ne duruma geleceğini düşünmek bile istemiyor insan" dedi.
Nuri Kayış, 'Olası bir depremde yüz binlerce kişinin ölümü nasıl önlenebilir?' sorusunun yanıtının göçün önlenmesi olduğunu dile getirdi.
"Dengini hazırlayan, bavulunu toplayan İstanbul’a gelememeli, bu şehre yerleşmek özel izinlere tabi tutulmalı. Ancak sadece bu da yeterli olmaz" diyen Kayış, "İstanbul’un 16 milyonu aşan nüfusunu da tersine göçle yarı yarıya hatta daha da fazla düşürmek gerekli" diye konuştu.
Tersine göçün de zorla yaptırılacak bir şey olmadığını aktaran Kayış, "Anadolu’nun deprem riski olmayan bölgelerine taşınmak isteyenlere parasal destek ile iş ve konut imkânları sunulmalı" ifadelerine yer verdi.
Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı Nuri Kayış, bu konuda örnek alınacak bir ülke olduğuna dikkat çekti ve Almanya'da şehirlerin gereğinden fazla büyümesine izin verilmediğinin altını çizdi.
"3.6 milyon nüfuslu Berlin, en büyük şehri. Berlin'i, 1.8 milyon ile Hamburg, 1.4 milyon ile Münih, 1 milyon ile Köln takip ediyor. Frankfurt, Stuttgart, Essen gibi kentlerin 1 milyonun altında nüfusları bulunuyor" bilgilerini veren Kayış, bir taraftan küçük kentlere yerleşme teşvik edilirken, diğer taraftan da büyükşehirlerdeki kimi sanayi tesislerinin, ticaret merkezlerinin o kentlere taşınmasının yolunun da bulunması gerektiğini vurguladı.
"Türkiye’nin önündeki en ciddi sorunlardan biri büyükşehirlere göç durumudur" diyen Kayış, buna çözüm bulunmadan ve göç tersine çevirilmeden stanbul’u da, diğer büyük kentleri de kurtarmanın mümkün olmadığını söyledi.
Ticaret Bakanlığı'ndan yetki belgesiz emlak işletmelerine 29,2 milyon TL ceza!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Beykoz, İzmir, Artvin ve Bitlis'teki yüzlerce hektarlık alanı orman vasfından çıkardı! |