İstanbul'da en büyük endişe deprem oldu! İstanbulluların yarısı depremde evinin yıkılacağını düşünüyor!
İBB’nin her ay düzenli olarak İstanbullulara sorarak yaptığı araştırma sonucunda, Şubat'ta İstanbulluların en büyük endişesi deprem oldu.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Katılımcıların yüzde 90,7'si Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin Türkiye'nin gündemi olduğuna dikkat çekti.
Katılımcıların yüzde 73,7'si ise olası İstanbul Depremi'nin Şubat'ta İstanbul'un gündemi olduğuna vurgu yaptı.
1999'dan önce inşa edilmiş konutlarda yaşayan katılımcıların neredeyse yarısı binalarının ağır hasar göreceğini ya da yıkılacağını belirtti.
Katılımcıların yüzde 29,8'i İstanbul yakınlarında 7 veya daha şiddetli bir deprem olması durumunda, oturdukları konutun ağır hasar göreceğini ya da yıkılacağını düşünüyor.
1999'dan önce inşa edilen yapılarda oturduğunu belirten katılımcıların yüzde 45,9'u ise yaşadığı binanın ağır hasar göreceğini ya da yıkılacağını belirtti.
Katılımcıların yüzde 50,1'i yaşadığı yapının riskli çıkması halinde daha güvenli bir konuta taşınacağını dile getirdi.
Katılımcıların yüzde 21,7'si maddi yetersizlikler nedeniyle binası hasarlı olduğu durumda bile kalmayı sürdüreceğini belirtti.
Katılımcıların sosyoekonomik statülerine göre incelendiğinde alt sosyoekonomik statüye sahip katılımcıların yüzde 25,8'i maddi yetersizlikler gerekçesiyle, binasında kalacağını söyledi.
Sosyoekonomik seviye yükseldikçe, binasını yeniletmek amacıyla apartman sakinleriyle görüşmek istediğini belirten katılımcıların oranında yükseliş kaydedildi.
1999'dan önce inşa edilen binalarda yaşadığını belirten katılımcıların yüzde 68,9'u oturduğunu binada güçlendirme ya da kentsel dönüşüm yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.
Binasında güçlendirme ya da kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 47,2 olarak belirlendi.
Katılımcıların bina yaşına göre sonuçlara bakıldığında; 1999'dan önce inşa edilmiş binalarda oturduğunu ifade eden katılımcıların yüzde 68,9'u oturduğunu binada güçlendirme veya kentsel dönüşüme gidilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Katılımcıların yüzde 65,7'si İstanbul'da binaların depreme dayanıklı hale getirilmesinde merkezi yönetimin görev almasının gerekli olduğunu ifade ederken, yüzde 61,9'u İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin görev alması gerektiğini belirtti.
İstanbul'da kentsel dönüşümün hızlanmasında en etkili yöntemin resmi kurumlar tarafından güvence altına alınmasıyla yapılabileceği düşünülüyor ve sırasıyla kira yardımı gibi maddi desteklerin sunulması ile komşu anlaşmazlığı için yasal zorunluluklar getirilmesi gerektiği belirtiliyor.
Katılımcıların yüzde 50,1'i oturduğu konut için deprem risk tespiti yaptırmayı planlıyor. 1999'dan önce inşa edilmiş binalarda oturduğunu belirten katılımcıların yüzde 54,1'i oturduğu konuta deprem risk tespiti yaptırmayı düşündüğünü söyledi.
Katılımcıların yüzde 33,4'ü Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra diğer diğer bina sakinleriyle deprem veya konutlarının durumu ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdiğini ifade etti.
İstanbulluların son iki senede geçirdikleri en mutsuz ay, Şubat ayı olarak belirlendi. İstanbul Barometresi araştırması süresince ortalama 4,9 olan mutluluk skoru bu ay 2,7 şeklinde oldu.
İstanbul'da konut fiyatları uçtu! İlçe ilçe fiyatlardaki artış belli oldu! Ev alacaklar dikkat!