27 / 04 / 2024

İstanbul'da en yüksek aidat hangi ilçelerde ödeniyor?

İstanbul'da en yüksek aidat hangi ilçelerde ödeniyor?

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konutlardaki aidatlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Kovid-19 salgını sürecinde de aidat ödemeleri devam etti. Peki İstanbul'da en yüksek aidat hangi ilçelerde ödeniyor?



Kovid-19 salgınının ardından spor salonu, sauna, oyun alanları, kafeler ve restoranların kamu kararıyla dönem dönem geçici olarak hizmete kapatılmasına karar verilirken, sitelerde yaşayanlar bu alanların kullanımı ve giderleri karşılığında belirli miktarlarda aidat ödemelerini sürdürdü.  

İstanbul da en yüksek aidat hangi ilçelerde ödeniyor?

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı’ya göre, konut almadan önce apartman aidatları araştırılmalı. İstanbul’da en fazla toplam aidat Beşiktaş, Şişli, Bakırköy, Sarıyer’de ödenirken, en düşük aidat ise Fatih, Silivri, Çatalca, Arnavutköy ilçelerinde ödeniyor. Markalı projelerde 100 metrekare büyüklüğündeki ev başına ödenen ortalama aylık aidat tutarı, Beşiktaş’ta bazı projelerde 4 bin 500 Türk Lirası'na kadar yükseliyor.

Özellikle markalı konut projelerinde aidat tutarlarının tekil apartmanlara göre çok daha yüksek olabildiğinin ve bu sebeple satılık veya kiralık evler araştırırken aidat bedelinin de mutlaka öğrenilmesini gerektiğine dikkat çeken EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, şunları kaydetti: 

“Aidat fiyatlarında konut yoğunluğu, içinde sosyal tesisleri, gölet gibi su alanları bulunan kompleks projelerin yoğun olduğu ve genellikle üst gelir grubunun bulunduğu ilçeler başı çekiyor. En düşük ortalama birim fiyata sahip ilçede dahi projenin özellikleri ve konut sayısı miktarının az olması gibi faktörler aidat rakamını yükseltiyor. Bu faktörler proje özelinde ilçe ortalamasının çok üzerinde aidat rakamlarına rastlanmasına neden oluyor.” 

İstanbul da en yüksek aidat hangi ilçelerde ödeniyor?

3+1 ve 4+1 daireler daha avantajlı 

Büyüklüğü sebebiyle stüdyo ve 1+1 konut tiplerinde metrekare başına düşen aidat fiyatları fazlayken, 3+1 ve 4+1 evlerib daha avantajlı odluğunun altını çizen Cansel Turgut Yazıcı, "Çünkü aidat toplamı özünde metrekareye göre ödenen harcamalar ve daire sayısına eşit bölünerek ödenen harcamalar olarak ikiye ayrılıyor. Örneğin apartman görevlisi maaşı, ikramiyeleri, tazminat fonu gibi ödemeler dairelere eşit bölünürken, tamir-bakım, temizlik giderleri, ilaçlama gibi giderler toplam metrekarenin daire metrekaresine oranlanması ile aidata yansıtılıyor. Daire sayısına bağlı harcamalar metrekarenizin ne olduğuna bakılmaksızın daire sayısına eşit olarak bölünüyor ve aidatta yansıtılıyor. Bu da daire sayısı az olan projelerde daire küçük olsa da aidat tutarı içindeki sabit ödenmesi gereken miktarın yüksek olmasına neden oluyor. Eşit yansıtılan giderler üzerine değişken yani metrekareye bağlı aidat da eklenince aidatlar iyice artıyor. 

İstanbul da en yüksek aidat hangi ilçelerde ödeniyor?

Üst gelir grubuna hitap eden projelerde aidatlar dolar üzerinden belirleniyor

Aidat oranlarındaki artışlar çok konutlu sitelerde eşit bölünen maliyeti oluşturan personel giderleri göz önünde tutularak en az asgari maaşa yapılan zam kadar olduğunu, az konutlu yapılarda ise artışın bundan da fazla oluşması gerektiğini görüyoruz.  Özellikle üst gelir grubuna hitap eden markalı konut projelerinde aidatlar dolar üzerinden belirleniyor ve artışlar da dövizdeki artışa paralel yapılıyor. Artış oranları ise yüzde 10’un altında olmuyor" şeklinde konuştu. 

İstanbul da en yüksek aidat hangi ilçelerde ödeniyor?

Avrupa yakasında ortalama artış oranı yüzde 25

Markalı konut özelinde aidat artışlarında 2019'a kıyasla 2020'de yüzde 27’lere ulaşan yükselişler kaydedilirken, tekil binalarda yüzde 10- 15 oranında artışlar yaşandı. Aralık 2020'den Temmuz 2020'ye kadar geçen sürede ise genel olarak ortalama yüzde 20 oranında yükseliş kaydedildi. İlçe bazında en fazla markalı konut yer alan, Esenyurt, Beylikdüzü, Pendik, Kartal, Başakşehir, Ümraniye ilçelerinde 2020'de 2019'a göre yüzde 15-17 artış gerçekleşti. Küçükçekmece, Büyükçekmece, Kâğıthane ilçelerinde yüzde 15-17 oranında benzer oranda yükselişler yaşanırken, Bakırköy Zeytinburnu sahil hattı, Şişli Fulya, Sarıyer, Kadıköy Sahil hattı, Beşiktaş, Kâğıthane Seyrantepe, Büyükdere aksı üzerinde bulunan markalı konutlarda yüzde 16-27 arasında aidat oranlarında artışlar kaydedildi. 2021'in 6 Aylık döneminde ise Avrupa yakasında ortalama artış oranı yüzde 25 olarak belirlendi. 

İstanbul da en yüksek aidat hangi ilçelerde ödeniyor?

Esenyurt ve Bağcılar en fazla aidat toplayan ilçeler arasında

İstanbul’da ilçe bazında en fazla toplam aidat ödemesi; Beşiktaş, Şişli, Bakırköy, Sarıyer, Ataşehir, Kağıthane, Zeytinburnu, Kadıköy, Küçükçekmece, Eyüpsultan, Bahçelievler, Beykoz ilçelerinde yapılıyor. En düşük aidat ise Fatih, Silivri, Çatalca, Arnavutköy'de ödeniyor. Birim aidat rakamı sıralamasında ilk 10 da bile olmayan Esenyurt ve Bağcılar en fazla aidat toplayan ilçeler arasında bulunuyor, çünkü nüfusun ve konut stoku bu alanlarda fazla. 

İstanbul da en yüksek aidat hangi ilçelerde ödeniyor?

Ortalama metrekare aidat fiyatlarını sitelerin verdiği hizmetler belirliyor

Aidat birim fiyatları özelinde ise; Beşiktaş, Şişli, Bakırköy, Sarıyer, Ataşehir, Kağıthane, Zeytinburnu, Kadıköy, ilçeleri en fazla birim metrekare aidat fiyatlarının ödendiği yerler. Özellikle üst ve üst orta gelir grubunun yerleştiği ve sosyal tesislerin ve süs havuzları/göletler, açık/kapalı yüzme havuzu, güvenlik vb. alanlarının yer aldığı konut projelerinin yoğunluk gösterdiği ilçelerde aidat metrekare birim fiyatı da fazla oluyor. Ortalama metrekare aidat fiyatlarını belirlemede sitelerin ve binanın sunduğu hizmetler etkili oluyor. 

İstanbul da en yüksek aidat hangi ilçelerde ödeniyor?

İstanbul'da markalı konut projelerinde aylık aidat 4.500 liraya kadar çıkıyor

Markalı konut projelerinde ise projenin sağladığı imkanlar, dikey ya da yatay mimaride yapılması, yer aldığı ilçe, evin büyüklüğü, yapının yeni ya da eski bir projede olması vb. etkenler ile değişkenlik göstermek ile birlikte aidat bedelleri 100 metrekare apartman dairesi/rezidanslarda, Beşiktaş Zorlu projesinde 4 bin 500 TL, Beşiktaş Etiler bölgesinde 2 bin 500 TL, Şişli Büyükdere Caddesi plaza bölgesinde 2 bin TL-2 bin 500 TL, Sarıyer Maslakta 1.800 TL, Kadıköy Bağdat Caddesi bölgesi nitelikli sitelerde 1.500 TL, Şişli Bomonti bölgesinde 1.200 TL, Zeytinburnu Bakırköy sahil hattı 1.200 TL, Göktürk’te 1.100 TL, Kadıköy Fikirtepe Mahallesi rezidans projelerinde ortalama 1.000 TL, Kağıthane Seyrantepe de 1.000 TL, Acıbadem’de 1.000 TL, Kemerburgaz’da 1.000 TL olarak değişiyor.  İstanbul da en yüksek aidat hangi ilçelerde ödeniyor?

Aylık aidat tutarında en yüksek rakam 1.350 lira ile Beşiktaş’ta

100 metrekare büyüklüğündeki konut başına ödenen ortalama aylık aidat bedelinde en yüksek rakam 1.350 Türk Lirası ile yine Beşiktaş’ta kaydedilirken, onu 1.255 TL ile Şişli, 650 Türk Lirası ile Bakırköy, 631 TL ile Sarıyer, 600 TL ile Ataşehir ve Kağıthane izliyor. Söz konusu rakamın en düşük olduğu ilçeler ise 100 TL ile Fatih, 200 Türk Lirası ile Silivri, 275 TL ile Çatalca, 300 TL ile Arnavutköy şeklinde belirtiliyor. 

İstanbul da en yüksek aidat hangi ilçelerde ödeniyor?

En Çok artış görülen ilçeler Fatih, Beylikdüzü, Silivri, Güngören

Aralık 2020'de yapılan çalışmanın ardından 2021 Yılı başında uygulanan zam oranlarına göre yapılan değişiklikler göz önünde bulundurulduğunda oran bazında en çok artış görülen ilçeler sırasıyla Fatih, Beylikdüzü, Silivri, Güngören, Büyükçekmece, Esenler, Beşiktaş olarak belirlendi. 

Gelecek yıl yapılacak zam oranlarının da markalı projelerde yüzde 10’dan düşük olmayacağı, düşük rakamlı olarak gözüken bölgelerde ise bu oranın maliyetler sebebiyle yüzde 20 oranlarına kadar yükseleceği öngörülüyor. Özellikle sosyal tesislere sahip olan markalı konut projelerinde personelle ödenen asgari maaş oranına yapılacak zam oranında belirleyici olacak.

Aidat borçlarını kimler ödemeli?

Yüksek aidat ödeyen kiracılar dikkat!


Geri Dön