Sektörel

İstanbul'da İFM'nın açılışıyla ofis pazarı canlandı! 

Türkiye gayrimenkul pazarı görünümü 3.Çeyrek 2023 Ofis pazarı verileri belli oldu. Bu kapsamda İstanbul'da İFM'nın açılışıyla ofis pazarı canlandı.

Türkiye gayrimenkul pazarı görünümü 3.Çeyrek 2023 Ofis pazarı verileri yayımlandı. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) belirli bir kısmının açılması ile İstanbul ofis pazarı genel arzı artarak 7,14 milyon metrekare olarak kaydedildi. Söz konusu çeyrekte gerçekleşen kiralama işlemleri toplamı 98.060 metrekare olarak gerçekleşti. 2023 yılı içerisinde gerçekleşen toplam kiralama işlemi ise 205.057 metrekareye ulaşmıştı.

PERAKENDE PAZARI 

Caddelere olan yüksek doluluk ve yüksek talep oranları sürekliliğini koruyor.

İstanbul ana caddeleri birincil kira seviyesi bu dönemde dolar bazında bir önceki çeyreğe göre değişmezken geçen senenin aynı dönemine oranla dolar bazında yüzde 150 oranında ciddi bir artış kaydetti.

SANAYİ VE LOJİSTİK

Metrekare kiraları dolar bazında 2022 yılına kıyasla yüzde 23 artarken, son 15 senenin en yüksek seviyesinde. 

Mevcut verilere göre, depo alanı kiralama faaliyetleri üçüncü çeyrekte 90.563 metrekare olarak gerçekleşti. Böylece 2023 yılının ilk üç çeyreğinde toplam 156.063 metrekare işlem gerçekleşmiş. Bu sebeple üçüncü çeyrekte de nitelikli depolara yoğunlaşan taleple beraber arzın kısıtlı olması birincil kiralarda 2022 yılına oranla yüzde 23’lük önemli bir artışa sebep oldu.

İFM'DE TALEP PATLAMASI

Öte yandan Nisan ayında faaliyete başlayan İstanbul Finans Merkezi’ne talep patlaması yaşanıyor. Yerli ve yabancı yatırımcılarının ofis kiralamak amacıyla başvuru yapmasıyla yatırımcı talebi kısa sürede yüzde 60'a ulaştı.

100 bin metrekarelik ticari alanlardaki 350 noktaya da 700'ü aşkın talep oldu. İFM'de 1.3 milyon metrekare ofis alanı bulunuyor.

Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Borsa İstanbul, Merkez Bankası, BDDK, SPK alanları çıktı zaman geriye 470 bin metrekare alan kalıyor. 

Burası ilk etapta Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde önemli finans merkezi olmaya aday görünüyor. 10 sene içinde dünyada da ilk 10 finans merkezi arasında yer alma potansiyeline sahip.

2036 senesi itibarı ile, İFM'nin Türkiye'nin toplam finansal hizmet ihracatını yaklaşık 3 kat artıracağı değerlendiriliyor. 15 sene içerisinde IMF'nin gayri safi yurt içi hasıla'ya (gsyh) yapacağı toplam katkının ise 129 milyar dolar olacağı ve böylelikle ülke ekonomisine senelik ortalama 9 milyar dolar katkı sunacağı öngörülüyor.

Ataşehir, Mustafa Kemal ve Aşık Veysel mahallelerinin imar planları için yeni adım!

TOKİ Odunpazarı 2+1 ve 3+1 kura sonuçları 2023 açıklandı mı? 

Konut kira fiyatlarındaki artıştan mağdur olan kiracılar rotayı Ankara'ya çevirdi! Antalya'dan Meclis'e yürüyorlar...