07 / 05 / 2024

 İstanbul'da indirim yapıldı ama...! Uzmanı madalyonun öbür yüzünü yazdı

 İstanbul'da indirim yapıldı ama...! Uzmanı madalyonun öbür yüzünü yazdı

1 Ocak 2023’ten itibaren uygulanmak üzere, İstanbul için doğalgaz faturalarında yüzde 12 indirim yapıldı. Fakat bu indirimden sonra İstanbul'da bir tartışma başladı .Bu tartışmanın sebebi ise neden Türkiye genelinde yapılmadığı üzerineydi.



TÜFE'de doğalgazın ağırlığı bu yıl yüzde 2'yi bulabilir. Doğalgazda İstanbul'un ağırlığı da yüzde 35 dolayında. İstanbul için yapılan indirim hem seçim malzemesi,  hem İBB'yi zora sokma çabası, hem de ocak ayı TÜFE oranını düşük, hatta negatif çıkarabilmenin bir adımı.

Zincir marketlerin fiyatları sabitlemeye yönelmek durumunda kalması da ocak ayı hedefine dönük bir çabanın sonucu...

Ekonomim.com'dan Alaattin Aktaş'ın yazısına göre, Senelik enflasyon seviyesinde aralıkta başlayan ve birkaç ay daha devam edeceği ortada olan düşmenin baz etkisine dayalı olduğunu bilmeyen çok kalmadı. Her ne kadar senelik orandaki gerileme sanki ücretler geriliyormuş gibi lanse edilmek isteniyorsa da ve hepsiyle gerçek dışı olan bu mantığı “satın almaya hazır” büyük bir kitle varsa da aklı  başında herkes biliyor ki yaşanan ücret gerilemesi değil.

 İstanbul da indirim yapıldı ama...! Uzmanı madalyonun öbür yüzünü yazdı

peki yapılması gereken belli; ücretlerin de gerilemesini sağlamak. Aralıkta örneğin 100'e satılan bir ürünün ederini ocakta hiç olmazsa 99’a düşürmek. Bu bütün ürünlerde gerçekleştirilemez doğal olarak ama aylık fiyat yükseliş ya da azalışının genel göstergesi niteliğindeki TÜFE bazında bunu sağlamak mümkün olabilir. 
Yani ortalamada bir düşüş sağlanabilir.

Öyle kalemler seçer, onların ücretine öyle etkiler edersiniz ki, TÜFE'yi iyi kötü etkilersiniz. Müdahale dedimse bunu hesaplamaya müdahale gibi anlamamak lazım. Kaynağa inilerek bazı mal ve hizmetlerin ücreti aşağı düşebilir. Nitekim bu yapılıyor da...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön