19 / 05 / 2024

 İstanbul'da indirim yapıldı ama...! Uzmanı madalyonun öbür yüzünü yazdı

 İstanbul'da indirim yapıldı ama...! Uzmanı madalyonun öbür yüzünü yazdı

1 Ocak 2023’ten itibaren uygulanmak üzere, İstanbul için doğalgaz faturalarında yüzde 12 indirim yapıldı. Fakat bu indirimden sonra İstanbul'da bir tartışma başladı .Bu tartışmanın sebebi ise neden Türkiye genelinde yapılmadığı üzerineydi.



İstanbul-doğalgaz-bir taşla iki kuş!

Öncelikle şu gerçeği unutmayalım. 2023'le beraber TÜFE kapsamındaki mal ve hizmetlerin ağırlıkları farklılaşacak. Bu değişikliğe evhalkı tüketim harcamaları anketinin neticeleri temel oluşturmakla birlikte her kalemin geçen seneki ücret farklılığı de ağırlık değişiminde rol oynuyor.

Çok genel bir kural olarak söyleyelim; geçen seneki ücret yükselişi, yüzde 64.27’lik genel artışın üstünde olan kalemlerin ağırlığı yükseliyor, daha az artış gösteren kalemlerin  ağırlığı ise düşüyor. Tabii ki tüketimdeki payı çok düştüğü için TÜFE’den çıkarılanlar da oluyor, aynı şekilde tüketimi yükseldiği için TÜFE’ye eklenenler de.

 İstanbul da indirim yapıldı ama...! Uzmanı madalyonun öbür yüzünü yazdı

Bu çerçevede TÜFE’deki ağırlığı en çok artacak kalemlerin başında doğalgaz var. Doğalgaza geçen sene TÜİK'e göre yüzde 165.92 zam geldi. Dolayısıyla doğalgazın TÜFE’de  geçen sene yüzde 1,5496 olan ağırlığı çok artacak ve belki de yüzde 2’yi bulacak. Yeri gelmişken TÜİK’in 2023 madde sepeti ve ağırlıklarını ocak ayı oranıyla birlikte  3 Şubat’ta açıklayacağını hatırlatalım.

Haberin tamamını okumak için tıklayın

 

2022 yılı sonuçları açıklandı! Dünyanın 4. Türkiye'nin birincisi o seçildi! 

Avrupa şimdilik stabil tuttu! Kasım ayında yükselmedi

Bakan Kirişçi'den flaş et ve süt fiyatları açıklaması! Gerekeni yaparız


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön