İstanbul’da kentsel dönüşüm avcılarına dikkat!
Mega kent İstanbul’da kentsel dönüşüm süreci ile ilgili tartışmalar hız kesmeden sürerken, yeni bir sektör de ortaya çıktı. Mega kentte kentsel dönüşüm avcıları eski konutları satın alarak yenileri yapılınca milyonlarca TL kâr ediyorlar.
Mega kent İstanbul’da deprem korkusu sebebiyle yurttaşlar kentsel dönüşüm sürecine dahil olmak istiyor. Fakat mega kentte kentsel dönüşüm avcılarının türemesi vatandaşları mağdur ediyor. Eski konutları ucuz fiyatlara satın alan kentsel dönüşüm avcıları yerine yenileri yapılınca milyonlarca TL kâr elde ediyorlar.
O KONUTLARI TAKİP EDİYORLAR
Ekol TV’den Mahmut Keşan imzalı habere göre kentsel dönüşüm avcıları hasar olan ve yurttaşların oturmak istemediği konutları belirleyerek o konutlar için sahipleriyle de sıkı pazarlık yapıyor. Şahıslar bu konutları olabildiği kadar ucuza satın alıyorlar.
YAŞLI BİNALARDAKİ EVLERİ SATIN ALIYORLAR
Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre bazı konut yatırımcıları mega kent İstanbul’da lüks, sıfır daireye 10-15 milyon Türk Lirası ödemek yerine mega kentteki farklı ilçelerde yine 30-40 senelik binalarda 1-2 konut almayı tercih ediyor. Kentsel dönüşüm kapsamında o konutlar yenilendiği zaman da değerine değer katmış olacak. Fakat uzmanlara göre kentsel dönüşüm avcıları büyük dönüşüm başladığı zaman sektörün dengesini bozabilir.
ŞİŞLİ, BEŞİKTAŞ, KADIKÖY, BAHÇELİEVLER…
Gayrimenkul Uzmanı Şenay Araç konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda “Piyasada yeni bir grup oluştu. Kentsel dönüşüm konutlarını takip edip o bölgelerde yer toplayanlar var artık. Konutları kentsel dönüşüme girecek olanlar söz konusu bu süreçte sıkılıyor. Eğer ki konutunda hasar varsa o konutta oturmak istemiyor. Kentsel dönüşüme girecek, artık sıkılmış olan vatandaşların mülklerini çok uygun fiyata alıyorlar. Özellikle de İstanbul’da En çok Şişli, Beşiktaş, Bahçelievler ve Kadıköy bölgesinde bu durum çok fazla” dedi.
“PİYASAYI OLUMSUZ ETKİLER”
Konu ile ilgili olarak çok önemli bazı detaylara değinen Gayrimenkul Uzmanı Şenay Araç, “Serbest piyasa, bu fırsatçılık engellenemez. Herkes istediği evi alabilir. Piyasa da manipülasyon yapmış oluyorlar. Elinde 15-20 konutu olan bir kişi bir anda yüksek fiyatta 15 tane ilan girdiği zaman diğerlerini de etki eder. Bu durum piyasayı da olumsuz olarak etkiler” dedi.
Suriyeliler ülkelerine dönerse 1 yılda 250-300 bin kiralık ev boşa çıkar!
Suriye'nin yeniden inşası Türk müteahhitler için yeni bir pazar olabilir!
Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşü konut piyasasını ikiye böldü!