İstanbul'da kentsel dönüşüm için yeni öneri! Milyonları ilgilendiriyor!
İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği'ne göre son 9 senede Türkiye'de riskli raporu alan 240 bin binanın 215 bini yıkımı gerçekleştirildi. 25 bin bina ve bu binalardaki 90 bine yakın bağımsız bölüm de suyu-elektriği kesik şekilde yıkılmadan bekletiliyor.
Türkiye’de 1.5 milyonu acil olacak şekilde deprem riskine karşı 6.5 milyon konutun dönüşmesi gerekli. Son 9 senede 240 bin yapı için riskli raporu alındı. Bu yapılardan 215 bin tanesi içinde yer alan 720 bin bağımsız birimin yıkımı yapıldı. Fakat İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği verilerine göre 25 bin bina ve bu yapılardaki 90 bine yakın bağımsız bölümün ise üçte iki çoğunluk kararı alınamaması sebebiyle suyu elektriği kesik biçimde yıkılmadan bekletildiği öngörülüyor. Bu açıdan dönüşüme hız kazandırılması amacıyla üçte iki çoğunluk kararı yerine 1/2 oranın uygulanması istenirken, kentsel dönüşüm kredilerinde geri ödeme sürelerinin uzatılması, krediyle beraber kira desteğinin de aynı anda verilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
“Kat karşılığı bina azalınca dönüşüm yavaşladı”
Kentsel dönüşümde meydana gelen son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, kentsel dönüşüm yasasının çıkışıyla beraber özellikle gayrimenkul değerinin yüksek olduğu bölgelerde büyük bir dönüşüm başladığına vurgu yaparak, “Buna bağlı olarak riskli yapı raporunda inanılmaz talep oldu ve 2013 ve 2018 yılları arasında hızlı bir dönüşüm yaşandı. Çünkü bu dönemde fazladan daire sayısı olduğu için kat karşılığı dönüşüme uygundular. Böylece hak sahipleri kentsel dönüşüm kredisi kullanmadan devletten 18 aylık hibe kira desteğini alarak istedikleri müteahhit ile bu dönüşümü yapabildiler” diye konuştu.