02 / 05 / 2024

İstanbul'da Kentsel Tasarım Uygulama Projesi başlıyor!

İstanbul'da Kentsel Tasarım Uygulama Projesi başlıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kent estetiğine katkı sağlamak amacıyla, “Cephe Rehabilitasyonu Kentsel Tasarım Uygulama Projesi”ni başlatıyor. Projenin ilk aşamasında pilot bölge olarak Zincirlikuyu'dan Trump Towers'a kadar olan bölge seçildi.



Proje kapsamında, D-100 Karayolu üzerinde, Zincirlikuyu-Havaalanı Kavşağı arasındaki 25 kilometrelik güzergâh boyunca kentin silüetini olumsuz etkileyen 1305 binanın cephe görünümleri değişecek.


İLK AŞAMA MECİDİYEKÖY

Üç etapta gerçekleştirilmesi planlanan projenin ilk aşamasında pilot bölge olarak Zincirlikuyu'dan Trump Towers'a kadar olan bölge seçildi. Burada 117 binanın cephesinin değişimini içeren proje, önceki gün İBB Meclisi'ne sunuldu.


TABELALAR SÖKÜLDÜ

Projenin ilk aşamasında Mecidiyeköy'de tabela sökümleri yapıldı. Cephelerindeki klima, çanak anten ve görüntü kirliliği oluşturan unsurların kaldırılmasının ardından, bina cepheleri, belirlenen renk skalası çerçevesinde, birbirleriyle uyumlu renklerde boyanacak. Projenin ikinci etabı Trump Towers- Bahçelievler Hizmet Hastanesi arası, üçüncü etabı ise Hizmet Hastanesi-Havaalanı Kavşağı arasında bulunan bina cephelerini kapsıyor.


MALİYETİN YÜZDE 95'İNİ MÜLK SAHİBİ ÖDEYECEK

Projenin yüzde 5'ini belediye, yüzde 95'ini mülk sahipleri karşılayacak.


Cephe düzenlemesinin, bina başına 30 bin liraya mal olması bekleniyor. Proje ile binalarda, kullanımdan kaynaklanan bozulmalara da müdahale edilecek. Ancak özgün mimariyi değiştirecek kapsamlı müdahalelerde bulunulmayacak. 


Fatma Aksu / Hürriyet




Geri Dön