28 / 04 / 2024

İstanbul'da kiralanmayı bekleyen 300 bin konut var!

İstanbul'da kiralanmayı bekleyen 300 bin konut var!

İstanbul Emlak Danışmanları Odası Başkanı Sabri Ateş, İstanbul'da kiralanmayı bekleyen 300 bin konut olduğunu söyledi



İstanbul'da kiralanmayı bekleyen 300 bin konut olduğunu söyleyen İstanbul Emlak Danışmanları Odası Başkanı Sabri Ateş, 'Artık ev sahiplerinin yerini kiracı aldı' dedi

Yıllardır süregelen ‘bekara, öğrenciye ev vermem, oğlum gelecek dönemi' artık sona erdi. İstanbul'da kiralanmayı bekleyen 300 bin konut olduğunu belirten İstanbul Emlak Danışmanları Odası Başkanı Sabri Ateş, bu nedenle son üç yılda rollerin değiştiğini ve ‘her teklife dudak büken' ev sahiplerinin yerini kiracıların aldığını söyledi. Ateş, “Bir daire bakımlı değilse kiracı ya tutmuyor ya da eksikliklerin tamamlanmasını talep ediyor. Ev sahipleri, şu anda kiracılarına bırakın zam yapmayı, kirayı bile düşürebiliyor” dedi.
Ateş, boşalan bir dairenin 2-3 aydan önce kiracı bulamadığını hatta 6-7 ay boş kalan daireler olduğunu söylüyor. Bu durumun en önemli nedeninin son üç yıldır gayrimenkul sektöründeki sıkıntılar ve sonrasında gelen ekonomik kriz olduğunu belirten Ateş, “2004-2007 arasında yapılan yoğun satışlar birçok kiracıyı ev sahibi yaptı ki bu da başka bir neden. Özellikle merkezden uzak semtlere yapılan yeni projelere geçiş söz konusu. Çünkü buralarda merkezdekilere göre yüzde 50-60 daha ucuz ve nitelikli ev bulmak mümkün” diye konuştu.

Öğrenciler İstanbul dışına
Ekonomik kriz nedeniyle ailelerin birleşmeye, çocukların baba evine dönmeye başlamasının da kiralık ev sayısının artışında önemli etken olduğunu kaydeden Sabri Ateş'e göre birçok il ve ilçede açılan üniversiteler sayesinde eğitim masrafı İstanbul'un üçte birine düştü. Bu nedenle artık aileler çocuklarını İstanbul'a değil bu üniversitelere gönderiyor. Ateş, bu trend değişiminin yarattığı sıkıntıyı ise İstanbul'da öğrenci taşınmalarının yılda ortalama 150 bin civarında kiralık hareketine sebep olduğunu düşünürsek bu çok ciddi bir potansiyel” sözleriyle dile getiriyor.
İstanbul'da 300 bin kiralık konutun yanı sıra 500-600 bin de satılık konut olduğunu belirten Ateş şöyle devam etti:
“Yani 4 milyon konut olan İstanbul'da satılmayı ve kiralanmayı bekleyen konut oranı en iyi ihtimalle beşte bir. En çok Halkalı, Esenyurt, Beylikdüzü ve merkez ilçelerde kiralık var. Beşiktaş'ta üç yıl önce 1100- 1200 TL olan 2 artı 1'ler 900-1000 TL'ye, Beylikdüzü'nde 800 TL olan daireler 600-650 TL'ye kiracı buluyor. Kiracının saltanatı 2010'da da sürecek gibi görünüyor.”

Fiyatlar yüzde 20 geriledi
Reha Medin Emlak Hizmetleri / Genel Müdürü Tamer Çiçekçi:
Kiralar Ocak 2008 itibarıyla İstanbul genelinde en yüksek seviyelere çıkmışken geri döndü ve Temmuz 2009‘a kadar keskin, sonrasındaysa hafif düşüş gösterdi. Kiralar önce yüzde 20, daha sonra da yüzde 15 daha düşerek bugün metrekare ortalamalarını 12 lira civarlarına getirdi. Kiralık evlerde en düşük metrekare fiyatları 4-5.5 lira ile Tuzla, Şifa, Avcılar, Beylikdüzü ve Hadımköy bölgelerinde. En yüksek bölgeler ise 25-40 lira ile Bebek, Akaretler, Esentepe, Rumelihisarı ve İstinye. Ortak görüş, Haziran 2010 itibarıyla düzelmelerin başlayacağı, buna istinaden fiyatlarda yükselme görüleceği.

Eski evlerde fiyatlar düşük
RE/MAX İnci Ofis /Nigar Erk: Ev sahibi, kirasını düzenli ve zamanında ödeyen, evine zarar vermeden oturan kiracısına sahip çıkıyor. Çünkü evini tekrar pazara çıkarıp hemen kiracı bulamama veya yeni kiracının ödeme konusunda riskini almak istemiyor. Satılık ve kiralık daire fiyatları örneğin Ataşehir merkezde 10-15 yıllık binalarda 2-3 yıl öncesine göre düşerken, yeni ve sosyal olanakların fazla olduğu projelerin yer aldığı Batı Ataşehir'de yükselişini sürdürüyor. Yeni evleneceklerin ve evini değiştirmek için okulların kapanmasını bekleyen ailelerin arayışıyla önümüzdeki dönemde sektör hareketlenecektir.

Kiralar son iki yıldır artmıyor
CENTURY 21 Home Etiler / Yusuf Köroğlu: İstanbul'da kiralık ev arayan kiracı sayısı azaldığı için kiralar 2 yıldır artmadı, hatta yüzde 10-20 düştü. İstanbul'da merkeze uzak olan noktalarda, sürekli ucuz fiyatlı konut yapılması, ekonomik krizden etkilenenlerin bu konutları tercihi düşüşün nedenleri arasında. 2007 yılında  Etiler'de 1.750 TL'ye kiralanan daire aradan iki yıl geçmesine rağmen şimdi  1.500 TL'ye kiralanabiliyor. Ekonomik krizle beraber aidatı yüksek, sosyal tesise sahip site ve rezidanslarda kiralamalarda zorluk yaşıyoruz. Satılık konutlarda bahar sezonuna girmemizden ve faizlerin düşmesinden dolayı alıcı sayısında bir artış mevcut.
İnci Neşeli Özoğlu / Radikal


Geri Dön