Kira

İstanbul'da kiralık konut fiyatları yüzde 9 arttı!

Emlakjet tarafından hazırlanan piyasa raporuna göre yüzde 25’lik kira zammı sınırının kalkmasıyla mega kent İstanbul'da kiralık konut fiyatları yüzde 9 artış gösterdi.

Emlakjet, sektör tarafından merakla beklenen ağustos ayı gayrimenkul piyasa raporunu paylaştı. Emlakjet’in kullanıcı davranışları ve aylık verilere dayalı hazırladığı raporda, ülke genelinde satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki değişimler ve Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) hakkında yapılan anket sonuçları oldukça dikkat çekti. 

Söz konusu rapora göre, Türkiye genelinde konut piyasasında farklı eğilimler göze çarparken, özellikle kiralık konut fiyatlarındaki artış, satılık fiyatlara kıyasla daha da belirgin oldu.

Yüzde 25’lik kira zammı sınırının kalkmasıyla mega kent İstanbul'da kiralık konut fiyatları yüzde 9 artış gösterirken, satılık konut fiyatları yüzde 3 yükseldi. Ayrıca Türkiye genelinde kiralık konut fiyatlarında en yüksek artış yüzde 20 ile Konya'da yüzde görülürken, satılık konut fiyatlarındaki en büyük artış da yüzde 8’le Muğla'da yaşandı.

Kullanıcıların şirket platformunda yapmış olduğu aramalara bakıldığı zaman, Ağustos ayında tüketicilerin yüzde 58'inin satılık konut, yüzde 42'sinin de kiralık konut arayışında olduğu görüldü.

Satılık konut aramaları daha yüksek seviyelerde olsa da kiralık konut piyasasına olan talep de önemli ölçüde sürüyor.


KONUT SATIŞLARININ EN FAZLA OLDUĞU ŞEHİRLER

Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 9,9 artış göstererek, 134 bin 155 şeklinde oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu şehirler sırasıyla 19 bin 467 ile İstanbul, 12 bin 496 ile Ankara ve 7 bin 44 ile İzmir olurken, en az olduğu iller sırasıyla 53 ile Hakkari, 93 ile Ardahan ve 116 ile Bayburt olarak açıklandı.

Yabancılara gerçekleştirilen konut satışları ağustos ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 26,2 azaldı ve 2 bin 257 şeklinde oldu.

Ağustos’ta toplam konut satışları içinde yabancılara gerçekleştirilen konut satışının payı yüzde 1,7 şeklinde gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu şehirlersırasıyla 838 ile İstanbul, 696 ile Antalya ve 174 ile Mersin olarak açıklandı.

Söz konusu raporda ayrıca EİDS'ye yönelik farkındalık seviyesini ölçen bir anketin sonuçları da yer aldı. 

Yayımlanan anket sonuçlarına göre, sistemi bilen katılımcıların yüzde 70’lik kısmı, EİDS'in gayrimenkul sektörüne olumlu etkiler yapacağını düşünmekte olup, bu olumlu etkiler arasında yüzde 44 manipülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve yüzde 26 sahte ilanların azaltılması ön plana  çıktı.

Diğer olumlu etkiler arasında, yüzde 19 ilan listeleme platformlarının güvenilirliğinin artması bulunurken, yüzde 11’lik kısım sistemin olumlu bir etkisinin olmayacağını düşündü.

Olumsuz etkilerle ilgili olarak, katılımcıların yüzde 34’lük kısmı sistemin ilan verme sürecini daha karmaşık duruma getireceğini, yüzde 38’lik kısmı da  emlakçılarla çalışmanın zorlaşacağını ve bireyselliğin artacağını belirtti.

Ayrıca, yüzde 23'lük bir kesim, satın alma ya da kiralama yapmak isteyenler için alternatiflerin azalacağını kaydetti. Katılımcıların yüzde 5’lik kısmı da sistemin olumsuz bir etkisi olmayacağını kaydetti.

Yapılan açıklamada görüşleri yer alan  Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat, söz konusu anketin sistemin sektördeki potansiyel etkilerini net bir biçimde ortaya koyduğunu kaydederek, ankete katılanların büyük bir bölümünün EİDS'nin gayrimenkul sektörüne olumlu katkılarda bulunacağını düşündüğünü belirtti.

Ankete katılım sağlayanların özellikle manipülatif fiyat artışlarının ve sahte ilanların azalması gibi konularda umutlu olduğunu dile getiren Tolga İdikat, “Fakat, bazı kullanıcılar, söz konusu sistemin ilan verme sürecini karmaşıklaştırabileceği ve emlakçılarla çalışma sürecini zorlaştırabileceği endişelerini dile getiriyor. Emlakjet olarak, kullanıcılarımızın bu yeni düzenlemeyi en iyi biçimde anlayabilmesi ve adaptasyon sürecini sorunsuz geçirebilmesi için üzerimize düşeni yapacağız." dedi.

 

Konut fiyatları iki ayda yüzde 14 geriledi! Gayrimenkul Değerleme uzmanı soruyor: Toparlanma sinyali olabilir mi?

Emlak Konut GYO Muğla Milas Meşelik arsası için 1 milyar 100 milyon TL'lik teklif!

Dünyanın inşaat devlerinin uluslararası gelirleri 499,7 milyar dolarla 8 yılın en yüksek seviyesine ulaştı!