27 / 04 / 2024

İstanbul'da konut satışları yüzde 47 düştü!

İstanbul'da konut satışları yüzde 47 düştü!

TÜİK tarafından açıklanan resmi verilere göre, Ocak – Nisan döneminde Türkiye’de toplam 368 bin 867 konutun satışı gerçekleşti. Açıklanan verilere göre, İstanbul'da konut satışlarının yüzde 47 düştüğü görüldü.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merakla beklenen konut satış istatistiklerini açıkladı. Açıklanan rakamlara göre Ocak- Nisan döneminde satışı yapılan toplam konut adedi 368 bin 867 şeklinde olurken, geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslandığında rakamlarda yüzde 18,6’lık bir düşüş görüldü.

TÜİK tarafından açıklanan rakamları masaya yatıran MARS İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, 6 Şubat tarihindeki depremlerle başlayan düşüş trendinin aylık bazda bakıldığında 3. ayını da geride bıraktığını belirtti.

Yaptığı açıklamada Şubat ayında yüzde 18, Mart ayında yüzde 21,4 şeklinde gerçekleşen söz konusu bu düşüşün Nisan ayında yüzde 35,6 şeklinde sürdüğünü kaydeden Hakan Bucak, “Nisan'da ülke genelinde toplam 85 bin 652 konutun satışı gerçekleşti. Aylık bazda düşüşlerin bir süre daha sürmesini bekliyoruz” dedi. 

İstanbul da konut satışları yüzde 47 düştü!

Açıklamasında konuttaki bu trendin devamını destekleyen etmenleri arz sıkıntısı, yüksek fiyatlar ve deprem şeklinde sıralayan Hakan Bucak, “Arz sıkıntısının fiyatlar üzerindeki negatif baskısı sürüyor. Söz konusu bu duruma kimi insanların geliştirdiği fırsatçılıklar da eklenince rakamlar alım gücünün çok üstüne çıktı. Hem arz üreticisini hem de konut alıcısını etkileyen pek çok negatif bileşen söz konusu. Bütün bunlara bir de depremin
yaratmış olduğu psikolojik gerilim eklenince geliştirici konut üretmek, hane halkı da konut satın alma konusunda çok hevesli ve iştahlı olamıyor. Buradaki her bir bileşenin ciddi iyileşmeye ihtiyacı var” diye dedi.


Geri Dön