03 / 01 / 2025

İstanbul'da ofis projeleri hızla ilerliyor!

İstanbul'da ofis projeleri hızla ilerliyor!

İstanbul ofis pazarı hızla büyüyor. 3.8 milyon metrekare olan kiralanabilir alanın 3 yılda 6.5 milyonu bulması bekleniyor. Ofis projeleri Anadolu yakasında Levent, Maslak, Şişli, Kağıthane, Anadolu yakasında Ümraniye, Ataşehir ve Kartal'da yoğunlaşıyor.



Ofis pazarı önümüzdeki 3 yıl içinde önemli oranda büyüyecek. İnşaat halindeki gayrimenkul projelerinin tamamlaması ile toplam kiralanabüir ofis alanının 3.8 milyon metrekareden 6.5 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor.Ofis pazarı Avrupa yakasında Levet-Maslak hattı, Mecidiyeköy ve Seyrantepe-Kağıthane bölgelerinde ağırlık kazanıyor. Anadolu yakasında ise İstanbul Finans Merkezine ev sahipliği yapan Ataşehir ilçesi öne çıkarken, Ümraniye, Maltepe ve Kartal'da gelişimini sürdürüyor.Türkiye'nin en gelişmiş ofis pazan olan İstanbul'un ülke çapındaki yüksek kalitede ofis arzının yaklaşık yüzde 80'ini sağladığım belirten gayrimenkul danışmanlık şirketi JLL Türkiye'nin Başkam Avi Alkaş, "İstanbul'daki A sınıfı ofis pazarı 5 yıllık süreçte yaklaşık yüzde 78'lik bir artış gösterdi. Pazarın 2017 yılı itibariyle yaklaşık yüzde 70'lik ek bir büyüme ile 6.5 müyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Şu an inşaat halinde olan ofis arzı alt bölge bazında değerlendirildiğinde, Merkezi İş Alanı'nda (MİA) yüzde 38'lik, MİA dışı Avrupa'da yüzde 49'luk, Anadolu yakasında İstanbul kıyaslandığında, aynı orandaki Uluslararası Finans Merkezi'nin etkisiyle yaklaşık yüzde 130'luk artış yaşanacak" diye konuştu. 


TALEP TEK KATA 

Son yıllarda kurumsal firmalar tarafından en çok, tek katta bin metrekareden büyük kiralanabilir alan sunan ofis binalanmn tercih edüdiğini söyleyen Avi Alkaş, "Aynca gelişen verimlilik ve yüksek konfor standartlarına yönelik talebin, gerçekleşen ofis kiralama işlemlerini şekillendirdiği görülüyor. Bu kapsamda, dikey olarak tasarlanmış ofislerle kiralanabilir alanda daha fazla çalışanın yerleştirilmesine olanak tanıyan ve böylece ofis alanlarının daha verimli kullanılmasını sağlayan yatay-açık ofislerin, 2015 yılında da tercih edümeye devam etmesi bekleniyor" dedi. 


YABANCIYA GÖRE ARZ YOK 

Yabana yatırımcıların Türkiye'deki ofis pazanyla ilgüendiğini belirten Alkaş, uluslararası yatınmcüarm taleplerini karşılayacak yapüar konusunda sorun yaşandığım söyledi. Ruhsat ve yapı kullanma Seyrantepe-Kağıthane 15-30 dolar Basın Ekspres Yolu 8-15dolar Kavacık Kartal 18-22 dolar 10-12 dolar Küçükyalı-Maltepe 16-20 dolar Ümraniye 18-25 dolar Kozyatağı-İçerenköy 22-30 dolar izin belgesi üe uyumlu, tek mal sahipli, A sınıfı ofis binalanmn sayısının yetersiz olduğuna dikkat çeken Alkaş, "Ofis geliştiricüerinin konut satış uygulamalarına benzer bir yöntemle, inşaat süreci devam ederken, ek finansman yaratmak için ofis alanlarım birim bazında sattıklan görülüyor. Bu yöntem geliştiricüer açısından avantajlı gibi görünse de, uzun vadede çoklu mal sahipliği yaratması nedeniyle yabancı yatırımların önünü kesiyor. Tek mal sahipli ofislerin sayısı arttıkça, yabancı yatırımcı ügisinin somut işlemlere dönüşeceği öngörülüyor"dedi. 


Metroya yakın ofisler seçiliyor 

OFİS taleplerin metroya yakın noktalarda yoğunlaşıyor. Metro duraklarına yakın ofisler yüzde 30 daha hızlı dolarken, kiralama bedelleri de yüzde 40 üe yüzde 150 oranında artıyor. Türkiye'deki ofis kullanıcılarının, dünyadaki değişen eğilimlerle uyumlu bir şeküde, çalışma alam stratejüerini oluştururken çalışanlarım odak olarak kabul ettiklerini belirten Avi Alkaş," Yer seçimi konusunda metro duraklanna yakınlık, çalışan verimliliği ve ofis alanlarının verimli kullanımı birlikte değerlendirilerek karar veriliyor. Ofislerde çalışanların kullandığı özel alanlar azalırken; kullanıcı dostu, yüksek teknoloji üe desteklenmiş toplantı odalan ve kafeteryalarla, çalışanların bir araya gelerek üetişim ve işbirlikleri geliştirebüecekleri ya da konsantrasyon isteyen işlerde yalnız kalabüecekleri alanların oranında artış olduğu gözlemleniyor" dedi. 


Hürriyet


Geri Dön