04 / 10 / 2024

İstanbul’da ortalama kiralar 19 bin TL’ye çıktı!

İstanbul’da ortalama kiralar 19 bin TL’ye çıktı!

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce: Hem evde hem sokakta en çok konuşulan konunun ekonomi olduğunu söyleyerek, İstanbul’da ortalama kiraların 19 bin TL olduğunu belirtti.




İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce yaptığı açıklamada mega kent İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyetinin 66 bin 550 Türk Lirası’na yükseldiğini ve ortalama kira bedelinin 19 bin TL’yi bulduğunu dile getirerek, “Asgari ücretin 17 bin Türk Lirası olduğu bir yerde insanlar evinin depreme karşı dayanıklı olmadığını bile bile 30 bin Türk Lirası kira verip nitelikli bir konuta taşınamıyor. Tabutunda yaşamaya razı oluyor” diye konuştu.

İşte Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce ile yaptığı o röportajda öne çıkanlar…

İstanbul’da ortalama kiralar 19 bin TL’ye çıktı!

-Marmara depremi İstanbul’un korkulu rüyası. 1999’dan bu yana geçen 25 yılda neden dönüşüm için hızlı adımlar atılmadı?

Mega kent İstanbul’da insanlar barınma sorununu çözemiyor. Şehirde ortalama kira bedelleri 19 bin Türk Lirası oldu. Asgari ücretin 17 bin Türk Lirası olduğu bir yerde insanlar evinin riskli olduğunu bile bile 30 bin Türk Lirası kira verip nitelikli bir eve taşınamıyor. Maalesef insanlar öleceğini bilse dahi tabutunda yaşamaya razı oluyor. Söz konusu bu sorunu çözecek kaynak, kurum, kanunamacı dışında kullanıldı. Sonra siz tek başına belediye bu sorunu çözsün diye bekliyorsunuz. Nasıl çözecek? 1999 yılında meydana gelen depremden sonra cep telefonlarına özel iletişim vergisi kondu. Toplanan o paralarla 96 metrekarelik 1 milyon 300 bin konut inşa edilebilirdi. 2018 yılında çıkan imar barışından toplanan parayla nitelikli 135 bin konut inşa edilebilirdi. Söz konusu bu paraların bir bölümüyle yol yaptılar. Halbuki o kaynaklar afetlere karşı güçlendirme yapmak için toplanmıştı. 

1999 yılının Ağustos ayından 2000 yılının Temmuz başına kadar olan süreçte 38 kanun ve kanun hükmünde kararname, 28 kararname, 6 yönetmelik, 17 tebliğ, 9 genelge çıkarıldı. 1999 yılındaki depremden sonra çıkarılan 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun, yapı denetim süreçlerini kâğıt üzerinde bırakmış, uygulamada ise rant odaklı bir yapılaşma süreci devam etti. 2023 yılında meydana gelen asrın felaketi şeklinde nitelendirilen  6 Şubat depremi, yeni yönetmeliklere rağmen, denetim süreçlerindeki aksaklıklar nedeniyle binaların yıkılmasıyla sonuçlandı. 2001 yılından  bu yana 8 defa imar affı çıkarıldı.

 

GÖÇ EDENLER ARTIYOR

Pahalılık ve deprem korkusu sebebiyle mega kent İstanbul’dan göç edenlerin sayısı artıyor mu?

Bizim yaptığımız araştırmaya göre Ağustos’ta mega kent İstanbul’da yaşamanın maliyeti geçen senenin aynı ayına göre yüzde 71.40 arttı. 2023 yılında mega kent İstanbul’a 412 bin kişi taşınmış ama 581 bin kişi göç etmiş. İstanbul deprem şehirlerinden yaklaşık 46 bin kişilik bir göç aldı. Daha iyi konut ve yaşam koşullarına sahip olmak amacıyla İstanbul’dan göç edenlerin sayısı gelenlerden çok daha fazla. Aile fertlerinden bir tanesine bağımlı olarak göç edenlerin sayısı gelenlerin yaklaşık olarak üç katı. Memlekete dönmek, konut almak, emekli olmak gibi nedenlerle mega kent İstanbul’dan göç edenlerin sayısı da gelenlerden oldukça fazla. İş için genel olarak Kocaeli ve Tekirdağ’a göç ediyorlar, emekli olanlar veya deprem kaynaklı ağırlıklı Ege Bölgesi’ne göç ediyor.

 

Emeklilik hayali kuranlar dikkat! Prim gün sayısında değişiklik

Aile Bakanlığı resmen açıkladı! 65 yaş üstü vatandaşlar dikkat

Emekli vatandaşlar dikkat! Emekli maaşınız kesilebilir


Geri Dön