22 / 12 / 2024

İstanbul’da otel yatırımlarının geri dönüş süresi uzadı!

İstanbul’da otel yatırımlarının geri dönüş süresi uzadı!

Turizmde otel yatırımları 5 yıl aradan sonra yükselişe geçerken TÜROB Başkanı Timur Bayındır bu sürenin uzadğını açıkladı. 




TÜROB Başkanı Timur Bayındır, ”İstanbul ve Antalya yeni yatırımlara doydu. Yatak arzındaki aşırı artış bizim en büyük sorunumuz haline geliyor. İstanbul’da bir otel yatırımının geri dönüşü 7 yıldan 20 yıla çıktı” diyerek uyardı.

Vatan Gazetesi'nden Emre Eser'in haberine göre, Türkiye turizmi 2017’de 3 milyar liralık otel yatırımı aldı. Yeni tesis yatırımları 2017’ye göre parasal bazda yüzde 2.5, tesis sayısında da yüzde 2.6 artış kaydetti 

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, otel yatırımlarının geri dönüşü konusunda  önemli açıklamalarda bulundu. Bayındır’a göre otellerde maliyetler artıyor ve yatırımların geri dönüşü sürekli uzuyor. Bu durumda yatırımcılara yeni teşviklerin verilmesinden ziyade daha çok eski otellerin yenilenmesi konusundaki desteklere yoğunlaşılması gerektiğini ifade eden Bayındır, “İstanbul ve Antalya yeni yatırımlara doydu. Yatak arzındaki aşırı artış bizim en büyük sorunumuz haline geliyor. İstanbul’da bir otel yatırımının geri dönüşü 20 yıla çıktı. Bu süre 2007’de 7 yıldı” dedi.

Karadeniz için tehlike çanları
Karadeniz’deki plansızlığa değinen Bayındır, “Trabzon ve tüm Karadeniz’deki yatırımlar konusunda çok ciddi önlem almak lazım. Buradaki plansız yatırımlar aynı şekilde devam ederse önümüzdeki dönemde fazla kapasite riski ortaya çıkacak. Tehlike yaklaşıyor” dedi. Son dönemde Arap turistlerin ilgi merkezlerinden biri olan Karadeniz’de turizm yatırımları gittikçe hızlanıyor. 2017’de Rize’de toplam yatırım tutarı 26 milyon lira olan 6 otel, Samsun’da 20 milyon liralık 2 otel, Tokat’ta 19 milyon liralık 2 otel, Ordu’da 18 milyon liralık 2 otel, Kastamonu’da 12 milyon liralık 2 otel, Artvin’de 10 milyon liralık 2 otel, Zongundak’ta 10 milyon liralık 1 otel ve Giresun’da 5 milyon liralık otel yatırımı devreye girdi.

Maliyet yüzde 35 arttı
2014 yılından bu yana son 4 yılın verileri kıyaslandığında toplam yatırım tutarında kademeli olarak yüzde 40’a yakın bir düşüş yaşanıren, yatak başı maliyet miktarı ters orantılı olarak yüzde 35’in üzerinde arttış kaydetti. 2014 yılında 65.3 bin TL olan yatak başı yatırım maliyeti, 2017’de 91 bin TL olarak belirtildi. 


Geri Dön