İstanbul'da rezerv alanlara en fazla 5 katlı 'Bizim Mahalleler' yapılacak! Kentsel dönüşümde yeni detaylar!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'daki riskli konut sayısı ve kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Peki kentsel dönüşüm nasıl ilerleyecek? İşte Bakanın açıkladığı o yeni detaylar...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, gündemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'de 30 milyon civarında konut, 7,5 milyon civarında da iş yeri olduğuna, bunların da yüzde 20'ye yakınının riskli olduğuna dikkat çeken Bakan Özhaseki, "Bunu bilerek hareket etmezsek, görmemezlikten gelirsek, unutmak istersek, işte o zaman karşımıza bin türlü felaket çıkar" şeklinde konuştu.
Özhaseki, kentsel dönüşüm yapılmak istendiğinde bir grubun karşı çıktığını dile getirdi ve "Çok basit bir şey öğrenmişler, 'Kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm.' TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda o arkadaşlara, 'Allah'ınızı seviyorsanız rantsal dönüşüm yapmayın, kentsel dönüşüm yapın. 'Rantsal dönüşüm' diyip kaçmayın. Bu sorumluluktan kaçılması sizi kurtarmaz' dedim" diye konuştu.
DÖNÜŞÜME ENGEL OLMAK BÜYÜK VEBAL
Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 2016 yılında Hatay Antakya'da vatandaşlarla görüştüğüne, burada kentsel dönüşümün istenmediğine vurgu yaptı ve "Tek tek dinleyip, ikna etmeye çalıştım. Ancak protestocular galip geldi. Kahramanmaraş depreminde ilk baktığım yerlerden biri orası oldu. Tamamıyla yerle yeksan olmuş. O konuştuğum insanlardan kimse bulunmuyor. Engel olmasalardı, 5 yıl içinde tamamının evi yapılmıştı. Yani bu işe mani olmak büyük bir vebal" açıklamasında bulundu.
Kentsel Dönüşüm Yasası çıkmadan önce İstanbul'da parti ayrımı yapılmadan tüm ilçe belediyelerinin davet edildiği bir toplantı yaptıklarının altını çizen Bakan Özhaseki, orada tek tek anlattıklarını ve bu konular üzerine istişareler yaptıklarını, hiç kimsenin itirazı bulunmadığını söyledi.
YENİ KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI, TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN ORTAK AKLI
Bakan Mehmet Özhaseki, yeni kentsel dönüşüm yasa taslağı son hali almadan TBMM'de, önce Cumhur İttifakı'na sonra da CHP'nin de İYİ Parti'nin de olduğu milletvekillerine de sunum yaptıklarını, bunu, Bakanlığın kendi uzmanlarıyla çalıştığı ama bilim adamlarına, belediyelere, herkese danıştığı bir taslak olduğunu belirtti.
"Bu ortaya koymuş olduğumuz taslak, Türkiye Cumhuriyeti'nin ortak aklı. Yani şimdiki gibi çok büyük bir muhalefet olmadı. Herkes biliyor ki bu doğru bir şey. Hakikaten düşünceyi bir tarafa atıyorlar" diye konuşan Öahseki, bilimin gerçekliğinin bir kenara konulduğunu dile getirdi.
Bakan Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamındaki rezerv alan tartışmalarına da değindi ve önemli açıklamalarda bulundu.
<resim4>
"Devlet evlere el mi koyacak?" sorusunu yanıtlayan Özhaseki, "Bu şekilde bir şey olabilir mi? İnsanlar iktidara neden gelirler? Vatandaşa hizmet etmek için. Vatandaşa zulmeden bir iktidar Türkiye'de yaşayabilir mi? Mümkün değil" ifadelerini kullandı.
Şimdiye kadar 12 senedir Kentsel Dönüşüm Yasası uygulandığının altını çizen Bakan Özhaseki, "Kimin evi elinden alınmış ki? Kim sokağa atılmış ki? Kime zulmedilmiş ki? Şu ana kadar bu şekilde bir şey olmuş mu, hayır" açıklamasında bulundu.
İSTANBUL'DA 20'YE YAKIN REZERV ALAN VAR, BAZILARINDA PLAN ÇALIŞMASI DA YAPILDI
İstanbul'da yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Bakan Özhaseki, şehrin herkesin "göz bebeği" olduğuna, herkesin buraya ekonomik olarak bağlı olduğuna vurgu yaptı.
Megakenti "turizmin, ticaretin, finansın merkezi" olarak tanımlayan Özhaseki, burada yaşanabilecek bir depremin tüm Türkiye için çok kötü sonuçları olabileceğinin, her tarafı birden etkileyeceğinin altını çizdi.
"İstanbul'da 6 milyon konut, 1,5 milyon kadar da iş yeri mevcut. Bunun yaklaşık 600 bini riskli görüküyor. 600 binin bir an önce dönüşmesi lazım. Ümitsiz olmaya gerek yok. Biz, bunu çok rahat yaparız. Bu konuda da kendimize göre bir yol haritamız bulunuyor, 20'ye yakın rezerv alan yerleri mevcut" diye konuşan Mehmet Özhaseki, bu alanların bir bölümünde plan çalışması bile yaptıklarını, bu rezerv alanlarda konut üreteceklerini belirtti.
VATANDAŞLAR EVLERİNİN OLDUĞU YERDEN BAŞKA BİR YERE Mİ TAŞINACAK?
Vatandaşlara evlerinin olduğu yerden farklı yerde konut verileceği ile ilgili tartışmaları da gündeme getiren Bakan Özhaseki, "İnsanların Kadıköy'deki evini yıkacaksınız, Sultanbeyli'den vereceksiniz.' Fesuphanallah. Kimsenin aklına gelmeyecek, düşüncesinden geçmeyecek olan garip garip şeyler. İnsanların konutunu yıktıktan sonra olduğu yerden vermek için çalışacağız. İlk amacımız bu" açıklamasında bulundu.
Özhaseki, en yakın yerlerde rezerv alanlar oluşturmak istediklerinin, bu nedenle müliyet parası vermemek için daha çok hazine arazilerine baktıklarını aktardı.
REZERV ALANLARDA BİZİM MAHALLELER YAPILACAK
"Hepsine bakıp orada rezerv alan şeklinde kullanmayı istiyoruz. Herkese en yakınında bir yerde konut vermek suretiyle çözmeye çalışıyoruz" bilgilerini veren Mehmet Özhaseki, bu rezerv alanlarda herkesin "Evet, ben burada oturabilirim." diyeceği yerler hayata geçireceklerinin altını çizdi.
Bakan Özhaseki, İstanbul'da yapılacak çalışmalar ile ilgili "Meydanı olan, o meydanda kendine has sosyal etkinlikleri olan dükkanların yer aldığı, ara sokakların açıldığı, en çok 5 katlı komşuluk ilişkilerinin çok rahat devam ettirebildiği şehirler olacak" dedi ve bunlara 'Bizim Mahalle' adının verildiğini söyledi.
Konut Edindirme Sistemi (KES) nedir, nasıl işler?
Gazetecilerin villa polemiği...
İBB 5 yılda 100 bin konut dönüştürme sözü verirken, Üsküdar'a henüz uğramadı...