07 / 05 / 2024

İstanbul'da risksiz bina oranı yüzde 10 ile yüzde 20 arasında! Megakenti dönüştürmek 10-20 yıl sürebilir!

İstanbul'da risksiz bina oranı yüzde 10 ile yüzde 20 arasında! Megakenti dönüştürmek 10-20 yıl sürebilir!

İstanbul'un kentsel dönüşümü yeniden gündeme oturdu. AYİDER Başkanı Melih Tavukçuoğlu, maddi imkan sağlanırsa, 10-20 sene arasında megakentin kentsel dönüşümle yenilenebileceğine vurgu yaptı. 



İstanbul'da risksiz bina oranı yüzde 10 ile 20 arasında

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, megakentteki arsa kıtlığının altını çizerek, mevcut arsa fiyatlarının da çok pahalı olduğunu vurguladı. 

Eski binalar yenilediğinde fiyatların astronomik şekilde yükseldiğine, bunun da insanların yeni konut sahibi olmasını engellediğine dikkat çeken Melih Tavukçuoğlu, Türkiye'de 1950'li yılların sonuna doğru betonarme binaların inşa edilmeye başlandığını anımsatarak, "Ancak apartman hayatına geçtiğimiz bu yıllarda beton ve inşaat kalitesi çok zayıftı. Bugünkü demir ve beton kalitesi yoktu. Bu binaların ekonomik ömürlerini tamamladığını varsayıyoruz. Maalesef 40-50 yıllık bu binaların büyük bir kısmı da mimarlık ve mühendislik hizmeti almamıştır" ifadelerini kullandı. 

İstanbul da risksiz bina oranı yüzde 10 ile yüzde 20 arasında! Megakenti dönüştürmek 10-20 yıl sürebilir!

Bu şekildeki binaların ayakta tutulmasının çok zor olduğunu vurgulayan Tavukçuoğlu, 1999 depreminin ardından bu işin çok ciddiye alındığını belirterek "Son depremden sonra eminim başta biz müteahhitler olmak üzere herkes işini daha ciddiye alıp, çok daha hassas ve titiz çalışacağız. Bundan sonra yapacağımız binalar 80-100 sene dayanacaktır" açıklamasında bulundu. 

Olası İstanbul depreminde, 1999 yılından sonra inşa edilen binalarda çok büyük problemlerle karşılaşacaklarını düşünmediğini dile getiren Melih Tavukçuoğlu, "İnsanlarımız bu binalardan sağ çıkarlar. Ancak 40-50 yıllık binalarda bunu söylemek mümkün değil. İstanbul'da risksiz diyeceğimiz binalar yüzde 10 ila 20 arasında" diye konuştu. 

İstanbul da risksiz bina oranı yüzde 10 ile yüzde 20 arasında! Megakenti dönüştürmek 10-20 yıl sürebilir!

Depremden sonra hazırlanan kentsel dönüşüm destek paketinin önemine dikkat çeken Tavukçuoğlu, konut başına verilen 600 bin TL'lik kredinin 1 milyon 200 bin TL'ye yükseltildiğinin, müteahhitler olarak bunun 2,5 milyon TL yapılmasının daha uygun olduğunu düşündüklerinin altını çizdi. 

"Nasıl ki deprem bölgesinde devletimiz inisiyatif aldı, ikinci aya girmeden 50 bin konutun ihalesi yapılıp, inşaata başlandıysa kentsel dönüşümü de bu şekilde yaparız" diyen Tavukçuoğlu, kaynak gerektiğini belirterek 'başlayın' dendiği anda 10 ile 20 sene  arasında İstanbul'u yenileyeceklerine dikkat çekti. 

İstanbul da risksiz bina oranı yüzde 10 ile yüzde 20 arasında! Megakenti dönüştürmek 10-20 yıl sürebilir!

Kentsel dönüşümde herkesin elini taşın altına koymasının gerekli olduğunu aktaran AYİDER Başkanı Melih Tavukçuoğlu, "Konutu 100 metrekare olan bir vatandaşa müteahhit bu evi 75 metrekare olarak yenileyelim, yüzde 25 ile de koyduğum sermayeyi karşılayayım' diyoruz. Ancak vatandaş, 'Hayır, sen bana yine 100 metrekare daire ver' diyor" açıklamasında bulundu ve bu nedenle ilerlenemediğini dile getirdi. 

50 senelik, 100 metrekarelik bir bina ile yeni inşa edilen 75 metrekarelik bir bina arasında yine 1'e 3 değer farkı olduğunu vurgulayan Tavukçuoğlu, "Evini yenilendikten sonra 3 misli pahalıya satabilir. Ancak vatandaş bunu düşünemiyor, 'Benim evim küçülecek 3 odadan 2 odaya düşecek' diyor. Düşsün ama fiyatı artıyor. Ayrıca depreme dayanıklı binalarda yaşayacak" dedi ve bunun göz ardı edildiğine dikkat çekti. 

Tavukçuoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü bir devlet olduğuna vurgu yaptı ve  "Ülkem bir deprem bölgesi, ben şehirlerimi yenilemeye çalışıyorum, 50 bin insanımı kaybettim. Bana fon verin" dendiğinde dünyadan ve Avrupa'dan bu kaynağın bulunabileceğine de vurgu yaptı. 

Gerek vatandaşın gerekse devletin imkanlarıyla konutların bir an önce yenilenmesinin gerekli olduğunu aktaran Melih Tavukçuoğlu, depremin ne zaman geleceğinin bilinemediğini belirtti ve bu sebeple bir an önce yeni ve sağlam konutlara geçilmesi gerektiğini dile getirdi. 

Prof. Dr. Naci Görür, tek tek açıkladı! Bu bölgelerde deprem bekleniyor! İstanbul’da özellikle Avrupa Yakası'na dikkat! 

Kentsel dönüşümde metrekare hesabı engeli! Müteahhitle anlaşamayan hak sahipleri süreci yavaşlatıyor!

TOKİ İstanbul kuraları peş peşe çekiliyor! Tek tek açıklanan bu tarihleri sakın kaçırmayın!


Geri Dön