KİPTAŞ

İstanbul'da yaşanan sel felaketi sigorta talebini artırdı!

Sel felaketi sonrası yeni sigorta talebinde patlama yaşandı

Sel felaketi sonrası yeni sigorta talebinde patlama yaşandı. “Haftasonu daha da yoğun yağış geliyor” açıklamasından etkilenen riskli bölgedeki pek çok kişi yeni sigorta talebiyle acentelere başvurdu. Axa Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ali Erlat, “Telefonlarımız susmuyor” dedi

İstanbul'da yaşanan sel felaketi sigortaya talebi patlattı. Sigortası olmayanlar, “Cumartesi günü daha kötüsü geliyor” açıklamalarının da etkisiyle acentelere başvurdu. Özellikle riskli bölgelerden yeni sigorta talebinde çok ciddi bir artış yaşanıyor. Axa Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ali Erlat, “Telefonlar susmuyor. Acentelere yeni sigorta talebinde çok ciddi bir artış var” dedi.

Deprem sonrası da oldu

Sigorta bilincinin çok yüksek olmadığı Türkiye'de böyle felaketlerin ardından sigorta talebinde çok ciddi bir artış yaşanıyor. Ancak geçici bir dönem, sonra yaşanan o acılar hemen unutuluyor. Ali Erlat, “99 depreminden sonra da aynısı yaşanmıştı. Önce sigorta talebinde bir patlama yaşandı. Ancak bir süre sonra trend azaldı” diye konuştu. Erlat, gelişmiş ülkelerde endüstriyel ve ticari tesislerin yüzde 90'ından fazlasının sigortalı olduğunu, sigortasız olma haline pek rastlanmadığını belirterek, “Bizde yüzde 30'ları aştığını pek sanmıyorum” diye konuştu.

Sigortacılar daha seçici

Peki bugün sigortaya başvuran Cumartesi gelebilecek yeni bir sel felaketine karşı kendini korumaya almış olabilecek mi? Axa Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ali Erlat, bu tip felaketlerin hemen ardından sigortacıların çok daha seçici olduğunu 'fırsatçılara kolay teslim olmadığını' vurguladı. Erlat, “Özellikle riskli bölgelerde henüz hadise özelliği geçmediği için yeni sel teminatı verilemiyor. Yaşadığımız felaketin ilk etkilerinin geçmesi bekleniyor. Elimizdeki kaynağı doğru kullanmamız gerekiyor” dedi.

Paralar 1 ayda ödenir

Sel felaketinde depoları su altında kalanlar, malları kullanılamaz hale gelenler sigortadan paralarını alıp ne zaman tekrar ticari faaliyetlerine dönebilecek? Ali Erlat, “Hasar tespiti çalışması 15 gün içinde tamamlanır. Tabii şirketten şirkete değişir ancak biz 1 ay içinde paraların ödeneceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

150 milyon euro sigortalı hasar var

Ali Erlat, yaşanan sel felaketinde oluşan sigortalı hasarın 15 gün içinde netleşeceğini, kişisel tahmininin bu rakamın 150 milyon euro düzeyinde gerçekleşeceğini açıkladı. Sektörün bu rakam nedeniyle bir sıkıntı içine girmeyeceğini vurgulayan Erlat, “Türk sigorta sektörünü küçümsememek gerek. Biz bütün risklerimizi reasüre ediyoruz. ABD'de sigorta sektörü Katrina Kasırgası sonrası sıkıntı içine girmişti. Ancak bizim için bu durumda böyle bir şey söz konusu değil” dedi.

‘Zarar 250 milyon TL, acı olan hiçbir bina kaçak değil'

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Taşkıran, sel felaketi sonrasında sadece sigortacılık hasarının en az 150 milyon lira, ticari zararın ise 250 milyon lira olabileceğini söyledi. Taşkıran, şunları kaydetti: “Ayrıca bu rakamları, sabit demirbaş ve ticari mal anlamında söylüyorum. Bir de kasko hasarı var burada. Yüzlerce araba çok ciddi zarar gördü. Çok ciddi bir kasko hasarı da çıkacak. TIR'ların yüzde 90'ı sigortalıdır. Bir TIR'ın 150 bin lira olduğunu düşünürsek 7-8 milyon liralık bir hasar var.” Taşkıran, zararla ilgili binlerce hasar dosyasının açıldığını, ancak şu anda hala olay yerine varamayan eksperlerin olduğunu söyledi.

Reasüransta zorlanacağız

Zararın en fazla 30-40 milyon lirasının şirketlerin üzerinde kalacağını, geri kalan kısmının ise reasürans şirketleri tarafından ödeneceğini dile getiren Taşkıran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl zaten oldukça zor bir reasürans yenilemesi geçirmiştik. 2010 daha da zor olacak. İşin acı tarafıdır ki oradaki yapıların bir iki tanesi dışında hiçbiri kaçak değil.”

Tekstil sektörüne yeni sezon öncesi büyük darbe oldu

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, yaşanan felaketin tekstil sektörünün ihracat ve ticaretini olumsuz etkileyeceğini belirtti. İsmail Gülle, şunları kaydetti: “25 milyar dolarlık tekstil sektörünün 1-2 milyar dolarlık üretim ve ihracat yüküne sahip olan bölgede zararın 100 milyon doların üzerinde olması ciddi bir kayıptır. Bayram öncesi bir dönemde yeni sezona hazırlanan firmaların depoları çok büyük hasar gördü. Türkiye'nin en büyük ihracat liderleri ve markalarının üretimleri bu bölgedeydi.”

Gümrüğü sel bastı 150 milyon $'lık ihracat riskli

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul'da yaşanan sel felaketinin, tekstil ve hazır giyim ihracatçısını vurduğunu belirterek, Halkalı Gümrüğü'ndeki aksamalardan dolayı 125-150 milyon dolarlık ihracatın riske girdiğini açıkladı. Sel felaketiyle birlikte Halkalı Gümrüğü'nde elektrik ve telefonların kesildiğini, gümrükte 2 gündür ihracat ve ithalat işlemlerinin yapılamadığını kaydeden Tanrıverdi, gümrükteki sıkıntılar nedeniyle bu hafta yapılacak ihracatın ciddi şekilde etkileneceğine dikkati çekti.

Nakliyeciler: Zararımız büyük vergiler ertelensin

UluslararasI Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, Halkalı Gümrüğü hariç olmak üzere 120'nin üzerinde aracın hasar gördüğünü, sadece bir depodaki hasar miktarının 2 milyon euronun üzerinde olduğunu söyledi. Dinçşahin, selden zarar gören bölgelerin 'Afet Bölgesi' ilan edilmesini ve Maliye Bakanlığı'nca sel felaketinin mücbir sebep olarak kabul edilerek KDV başta olmak üzere bu bölgelerde işyerleri ya da malları zarar gören işletmelerin vergi bildirim ve ödemelerine herhangi bir cezai yaptırım olmaksızın erteleme olanağı sağlanması gerektiğini kaydetti.

Depolar bayram için doluydu bu zarar büyümeyi bile etkiler

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, selin vurduğu bölgede bulunan tekstil firmalarının depolarında bayram ve sezon açılışı öncesi yüklü miktarda ürün olduğunu ve bunun zararı arttırdığını vurguladı. Yalçıntaş, bu nedenle mal zararının önceki gün açıklanan 90 milyon doların çok üzerinde olduğunu vurguladı. Bu durumun üçüncü çeyrek büyümesini etkileyeceğini vurgulayan İTO Başkanı Yalçıntaş, “Millet olarak sahip olduğumuz birlik, yardımlaşma ve dayanışma hasletimizi sergileyeceğimiz bir zamanda bulunuyoruz. Felaket bölgesindeki firmalarla iş yapan diğer firmalarımızın, başta ödemeler olmak üzere her konuda göstereceği kolaylık, mağdur iş adamlarımız için hayati önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

İTO sel mağduru işletmelere 20 milyon TL kredi verecek

İstanbul Ticaret Odası (İTO), sel nedeniyle mağdur olan iş adamlarına 20 milyon lira kredi kullandıracak. Konuya ilişkin olarak olağanüstü toplanan İTO Yönetim Kurulu, mağdurlara yönelik bir dizi destek kararı aldı. Buna göre tedbir kapsamında; ilk aşamada Oda kaynaklarından 20 milyon lira, düşük faizle ve Halk Bankası aracılığıyla sıkıntıya düşen firmalara kullandırılacak. Ayrıca bölgede mağdur olan İTO üyelerinin Oda aidatları yeniden yapılandırılacak. Ayrıca mağdur firmaların kredi ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılması çağrısında bulunan Kurul, Kredi Garanti Fonu (KGF) benzeri fonlar devreye sokularak, sıkıntıdaki firmaların ödemelerine yardımcı olunmasını talep etti.

‘Zarar görenlere hibe yardımı yapılmalı'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sel felaketinde evleri, iş yerleri hasar gören tüm vatandaşlara, esnafa hibe yardım yapılmasını istedi. Palandöken, şunları kaydetti: “Bölgedeki zarar 150 milyon liradan fazla olabilir. Sadece Silivri'de 300 esnaf dükkanını açacak durumda değil. Bu nedenle zarar gören esnaf ve sanatkarların vergi ödemeleri, SSK ve Bağ-Kur prim borçları olmak üzere bölge insanının her türlü devlet alacağı faizsiz ertelenmeli ve uğradıkları zararlarına karşılıkta hibe yardım yapılmalıdır.”

BAKAN ÇİFTÇİLERE YARDIM SÖZÜ VERDİ

Tarım Bakanı Mehdi Eker, sel felaketinden etkilenen çiftçilere yardım edileceğini açıkladı. Eker, “Hasar oranında çiftçilere yardım edilecek” açıklaması yaptı. 
Vatan/Özlem Ermiş Beyhan