İstanbul'da zemin sıvılaşma riski nerelerde yüksek? Tek tek sıralandı! Bu ilçelerde oturanlar şimdi bakın!
İstanbul’da yumuşak zemin riskinin yüksek olduğu bölgelerin nereler olduğu olduğu sık sık araştırılıyor. İstanbul'da zemin sıvılaşma riski nerelerde yüksek? Tek tek sıralandı! Bu ilçelerde oturanlar şimdi bakın!
Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre; çalışmada, zemin sıvılaşma özelliği olan bu alanlarda yapılaşma olmaması ve mevcut yapıların kontrol edilmesi uyarısında bulunuluyor.
Toplam 700 kilometrekarelik alanda 4 bin 364 adet mekanik sondaj çalışması ile tamamlanan çalışmada, sıvılaşma, heyelan ve yumuşak zemin sebebiyle en riskli bölgeler olarak; Avcılar bölgesinin kuzeyi, Haliç’in İstanbul Boğazı’na yakın kıyıları, Ayamama Deresi güzergahı, Halkalı tren istasyonu, Haramidere, Küçükçekmece gölünün kuzey kesimleri, Bakırköy, Güngören ve Gürpınar sıralanıyor.
"Şişme potansiyeli açısından Güngören formasyonu diğerlerinden daha yüksek olduğu görülmektedir. Şişme oranı ortalama yüzde 2’den büyük olan formasyonlar Güngören, Çukurçeşme ve Gürpınar formasyonlarıdır" ifadelerinin yer aldığı araştırmada, sıvılaşma riski en yüksek yerlerden birinin de Sarayburnu’ndan Unkapanı Köprüsü’ne uzanan kıyı bandı olduğu vurgulandı.
Bu kapsamda, "Büyük ölçekli bir heyelan batı Ambarlı kesiminde gözlemlenmiştir. Bir tipik heyelanda Balaban Mahallesinde gözlemlenmiştir. Bu heyelanlar halen aktiftir. Küçük ölçekli heyelanlar, doğu sahil kesimindeki dik yamaçlar boyunca gözlemlenmektedir denilen çalışmada, sondaj sonuçlarının sahil kesiminden uzaktaki yamaçlarda birçok heyelan olduğu belirtildi.
Küçükçekmece Gölü’nü ve kumsalı gören Kanarya’dan Florya’ya kadar olan alan Avcılar’daki kadar büyük olmayan küçük ölçekli heyelanların 20 ila 30 metre yüksekliğindeki yamaçlarda gözlendiğinin altı çizilen çalışmada, "İnceleme alanında Menekşe mahallesi, Balaban mahallesi, Küçükçekmece gölü (Firuzköy) doğu yamaçlarında, Denizköşkler Mahallesinde aktif heyelanların gözlendiği alanlardır. Bu alanlar yerleşime uygun olmayan alanlar olarak değerlendirilmiştir" denildi.
ANADOLU YAKASI'NDA TUZLA VE PENDİK
Raporda Anadolu Yakası ile ilgili olarak ise "Zemin sıvılaşması gerçekleşen alanlarda meydana gelen, büyük ölçekli oturmalar, taşıma gücü kaybı, şevlerde akmalar, yapı temellerinde meydana gelen deformasyonlar büyük mühendislik problemlerini de beraberinde getirmektedir" ifadeleri kullanılıyor ve İstanbul Boğazı’na ve Marmara Denizi’ne birleşen tüm dere yataklarının, sahil dolgularının, Sancaktepe ve Sultanbeyli ilçe merkez kısımlarının, Tuzla ilçesinin kuzey kısmı (Sabiha Gökçen Havalimanı doğusu) ve Pendik ilçesinin kuzey kısmılarının (Sabiha Gökçen Havalimanı kuzeyi) sıvılaşma riski taşıyan alanlar olduğunun tespit edildiği belirtiliyor.
Bu alanların toplam 36.2 kilometrekarelik bir yayılıma sahip olduğu belirtildi ve "Bu miktar çalışma alanının yüzde 7.7’sine tekabül etmektedi" denildi.
Sıvılaşabilir tabakanın 10 metre üstü olduğu dereler de Göksu Deresi, Küçüksu Deresi, Seyitahmet Deresi, Kurbağalı Dere, Esenyurt Deresi, Tugay Deresi, Kemiklidere Deresi ve Tuzla Deresi şeklinde sıralandı.
Sıvılaşabilir tabakanın 10 metre altı olduğu dereler ise Bekar Dere, İstavroz Deresi, Çamaşırcı Dere, İdealtepe Deresi, Küçükyalı Deresi, Pendik Deresi ve Kaynarca Deresi olarak belirlendi.
Normalde sıvılaşma sonucunda oluşacak 30 cm'lik oturmanın, yapıya herhangi bir hasar vermeyeceğine dikkat çekilen çalışmada "Bu çalışmalar sonucu, sıvılaşma derecesi olan yerlerin çoğunda 30 cm’den fazla oturmaların olacağı sonucu çıkmıştır ve bu bölgelerde özel önlemlerin alınması gerekmekte" açıklaması yer alıyor.
Marmara'da deprem! Kandilli ve AFAD duyurdu! 3.8 büyüklüğünde...
Risk tespitinde kafa karıştıran olay! Testler yönetmelik dışı, fiyatlar cep yakıyor!