İstanbul'daki 10 barajdan 3 tanesi resmen alarm veriyor!
Kuraklık sebebiyle toprağın kuruyarak çatladığı Büyükçekmece Gölü'nde su seviyesi yüzde 3,97'ye inerken, Sazlıdere Barajı'nda yüzde 2,77'ye, Pabuçdere Barajı'nda da yüzde 3,45'e kadar düştü.
Mega kent İstanbul'da bu sene yağışların azalması sebebiyle 10 barajdan 3 tanesinde su seviyeleri yüzde 3'lere kadar indi.
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Son senelerin en büyük kuraklıklarından bir tanesini yaşayan şehirde, yağışların uzun seneler ortalamasının altında olması ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde gitmesi sebebiyle şehre su sağlayan barajlardan bazıları kurudu.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından açıklanan resmi verilere göre, şehrin önemli su kaynakları arasında yer alan Büyükçekmece Gölü de kuraklıktan etkilendi.
Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, geçen sene, gölde aynı dönemde yüzde 46,64 olan su doluluğu yüzde 3,97'ye kadar indi. Ayrıca söz konusu bu oran son 11 senenin de en düşük seviyeleri olarak kayıtlara geçti.
Anadolu Ajansı ekibi tarafından havadan görüntülenen Büyükçekmece Gölü'nde daha önce dolu olan bölgelerden de suların çekildiği, kuraklık sebebiyle toprağın kuruyup çatladığı da gözlemlendi.
SU SEVİYESİ EN DÜŞÜK BARAJ HANGİSİ
Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre şehre su sağlayan barajlar arasında su doluluk seviyesi en düşük baraj Sazlıdere oldu.
Yine açıklanan rakamlara göre söz konusu barajda su doluluk oranı geçen sene 5 Kasım tarihinde yüzde 44,02 şeklinde iken bugün itibarıyla yüzde 2,77'ye kadar geriledi.
Ayrıca yine açıklanan rakamlara göre, Pabuçdere Barajı da resmen kuruma noktasına geldi. Bugün su doluluk oranı 3,45 şeklinde iken, geçen senenin aynı dönemde yüzde 3,42 şeklinde ölçülmüştü.
Kazandere Barajı'nda da geçen yıl 5 Kasım tarihinde yüzde 27,01 şeklinde tespit edilmiş olan söz konusu doluluk oranı yüzde 7,3'e kadar indi.
Ayrıca Terkos Barajı'nda su doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 7,95 şeklinde olurken, geçen senenin aynı döneminde yüzde 43,34 şeklinde kayıtlara geçmişti.
Açıklanan rakamlara göre Elmalı Barajı'nda geçen sene 5 Kasım tarihinde 43,58 şeklinde olan doluluk oranı, son 6 senenin en düşük seviyesine düştü ve yüzde 16,04'e kadar geriledi.
SON 9 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE
Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre Alibey Barajı'nda geçen sene aynı dönemde yüzde 22,9 şeklinde olan doluluk oranı yüzde 17,71'e indi. Ayrıca söz konusu bu oran, son 10 senenin de en düşük seviyesi şejlinde kayda geçti.
Istrancalar'da da geçen sene yüzde 26,78 şeklinde olan doluluk oranı, bugün yüzde 27,59 şeklinde belirlendi.
Darlık Barajı'nda da geçen sene 5 Kasım tarihinde yüzde 41,72'lik doluluk oranı, bugün yüzde 28,83 şeklinde oldu.
Yine açıklanan rakamlara göre Ömerli Barajı'nda su doluluk oranı, bugün itibarıyla yüzde 38,12 şeklinde olurken, geçen senenin aynı döneminde yüzde 42,92 şeklinde kayıtlara geçmişti. Söz konusu bu oran da son 9 senenin en düşük seviyesi şeklinde dikkati çekti.
Paylaşılan bilgilere göre ayrıca şehre su sağlayan 10 barajın 7'sinde su seviyesi yüzde 20'nin altına inerken, genel doluluk da yüzde 17,59 şeklinde ölçüldü.
BARAJLARDAKİ SU KRİTİK SEVİYELERDE
Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, mega kent İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluğun kritik seviyeye indiğini dile getirdi.
Yaptığı açıklamada söz konusu yağışların azalmasının barajlardaki doluluğu hızlı düşürdüğüne değinen Prof. Dr. Toros, "Genel doluluk yüzde 18'in altına kadar indi. Megakentteki bazı barajlarda neredeyse su kalmadı." diye konuştu.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros kısa sürede su kullanımı konusunda önlemler alınmasının önemli olduğuna değinerek, şunları dile getirdi: "İstanbul'da yaşayanlar, kullandığı suyun 3'de 1'lik kısmı kadar tasarruf yapabilirse mega kent susuz kalmayacak. Bunu yaptığımız takdirde yeni yağışlar gelene kadar herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak. Ayrıca mutfakta, lavaboda, duşta, sifonda kullandığımız su miktarını da azaltmamız gerekiyor."
TBMM'de kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek!
5 bin TL'lik emekli ikramiyesi için geri sayım başladı! Aman dikkat, bu kişiler ikramiye alamayacak!