İstanbul'daki ahşap evler restore ediliyor
Süleymaniye, Zeyrek ve Kadırga'da bulunan ahşap evler restore edildi
Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB), Süleymaniye, Zeyrek ve Kadırga'da 60 ahşap evin restorasyonunu yaptı. 2006 yılında kurulan KUDEB, 250 çalışanıyla Türkiye'nin en büyük eski eser merkezi konumuda ve bir enstitü gibi çalışıyor. KUDEB Müdürü Yüksek Mimar Şimşek Deniz, çalışma alanlarının ikinci grup sivil yapılara onarım izni vermek, istenen şartlara uygun onarılıp onarılmadığmı kontrol etmek ve iskana esas görüş vermek olduğunu söyledi.
20 Tarihi Yapı Sırada
Deniz, bünyelerinde restorasyon, konservasyon, ahşap ve taş laboratuvarı ile Miras Evi bulunduğunu belirtti. Deniz, çalışmalar kapsamında 'Süleymaniye, Zeyrek ve Kadırga'da 60'a yakın evin restorasyonunu yaptıklarını belirterek şunları söyledi: "Süleymaniye'de 25 yapının restorasyonu tamamlandı. 18 Mart Şehitleri Caddesi üzerinde 3 yapının onarımı bitti. Şu anda Kirazlı Mescit ve Kayserili Ahmet Paşa Sokak üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. 2010'da bu çalışmalar 20 yapıda yoğunlaşarak sürecek. Ayrıca 2010 AKB Ajansı 13 evin restorasyonunu yapacak."
'600 yapı için onarım izni verildi'
Restorasyon ve onarımların dışında denetim görevleri de bulunduğunu ve bu kapsamda bir kaçak yapı ya da eski eseri bozan öğelerin ortadan kaldırılması, buna ilişkin savcılığa suç duyurusunda bulunulması ve yasal işlemlerin başlatılarak takip edilmesinin geldiğini anlatan Şimşek Deniz, "KUDEB şu anda 600'den fazla ikinci grup tarihi yapıya İstanbul'da onarım izin belgesi verdi ve bunları denetleniyor" diye konuştu. Deniz, "KUDEB şu anda Türkiye'deki taleplerin yüzde 85'ine cevap veren bir kurum haline geldi. Aynı zamanda Afrika, Balkanlar ve Orta Doğu'dan da çok sayıda konservasyon ve malzeme analizi talep ediliyor" dedi.
Habertürk