05 / 05 / 2024

İstanbul'daki konutlarda balkon sorunu var!

İstanbul'daki konutlarda balkon sorunu var!

Evlerin nefes alan noktaları ise şüphesiz balkonları. Ancak balkonlar sefa değil de dertlerin topladığı mekânlar haline dönüşüyor. İstanbul'daki konutlarda balkon sorunu yaşanırken Ankara'da durum farklı...



Habertürk Gazetesi'nden Esin Tümer'in haberine göre; balkonlar çok kıymetli ama bizimkiler keyif değil, dert balkonu maalesef. Nefes alacak tek alanı ya depo yapıyoruz ya da çamaşırlık... Konut sektöründe firmaların farklı olmak için birbirleriyle yarıştığını biliyoruz. Bu arayış içinde ilk sırayı yeni mimari bir dil alıyor. Satışı tetikleyen ve motto edinilmiş "hangi tipte olursa olsun her eve ebeveyn banyosu kondurmak, her binayı residence, her evi akıllı olarak tasarlamak veya pazarlamak" ihtiyacımız bu mu sorusunu da beraberinde getiriyor. Baharın yaza dönmeye yüz tuttuğu bugünlerde, ihtiyacımız biraz yeşil, bir temiz hava. Evlerin nefes alan noktaları ise şüphesiz balkonları. Ancak balkonlarımız sefa değil de dertleri topladığımız mekânlar haline dönüşüyor.

Çoğu zaman depo, bazen mutfağın eki olarak kullanılıyor. Hal böyle olunca da yeşil balkonlara özlem artıyor! 


ANKARA FARKI!

Başkentte yapılan konutlar için balkon metrekare olarak neredeyse mutfak ölçeğinde. Yerden ısıtma yapılan, yaz-kış kullanılan, dört kişilik yemek masalarının rahat rahat sığdığı, salondan ve mutfaktan geçişli mekânlar, balkondan ziyade yedek oda niteliğinde. Kısaca Ankaralı balkonu seviyor ve olmazsa olmaz öğelerden biri olarak kabul ediyor. Bu nedenle de inşaat firmaları kapanma, açılma, ısıtma detaylarını tek tip çözerek satışa sunuyor. Başkentte en sade konutun metrekaresi İstanbul'un en geniş dairesi kadar olduğundan balkonlar genelde amacına uygun kullanılabiliyor. Lâkin İstanbul'a gelince durum birden değişiyor.


SEFA SÜREMİYORUZ!

İstanbul'da orta avluya bakan geniş teraslar, kat bahçeleri, balkonlar proje görsellerinde ve kataloglarda yeşil bahçeler şeklinde sunulurken yaşam başladığında aynı alanlar bambaşka kullanımlara sahne oluyor. Peki neden balkonları ve terasları amacına uygun kullanamıyoruz? Ana problem evlerimizde depo alanlarının olmayışı. Mevcut eşyalarımıza dahi yer bulamadığımız konutlarda ek malzemeler için yer zaten yok. Çamaşır kurutma işlemi ise ev hanımının birincil problemi. Bu koşulda balkonlar sefa değil dertleri dertop eden yedek alanlar olarak işlev görüyor. Metrekare zengini olmayan balkonlar bile fonksiyonel ürünler ile çok efektif kullanılabilir. Bunlar iki boyutlu ürünler olarak istenildiğinde açılıp kullanıma sunulan paneller olabilir. İhtiyaca göre tasarlanıp makul fiyatlara üretilebilir ve alanlarınız ufak bile olsa keyifli balkonlar oluşturulabilir.


Geri Dön