18 / 05 / 2024

Mehmet Kemik: Bartın'daki konutlarda talep daralması var!

Mehmet Kemik: Bartın'daki konutlarda talep daralması var!

Milletvekili genel seçimlerinin ortaya çıkardığı belirsizlik ve hükümetin hali hazırda kurulamamış olması inşaat sektörünü de vurdu. Yaz döneminde hareketli olması gereken sektörde büyük bir durgunluk yaşanıyor.



Milletvekili genel seçimlerinin ortaya çıkardığı belirsizlik ve hükümetin hali hazırda kurulamamış olması inşaat sektörünü de vurdu. Yaz döneminde hareketli olması gereken sektörde büyük bir durgunluk yaşanıyor. Kredi faiz oranlarının yüksekliği, demir, çimento ve diğer inşaat malzemelerinin birim fiyatlarındaki artışın yanı sıra arsa fiyatlarının adeta uçuyor olması nedeniyle Bartın'da ev fiyatları tarihi zirvesinde seyrediyor. 


Ülkede yaşanan hükümet belirsizliği inşaat sektörünü de etkiledi. Kemik İnşaat'ın sahibi Mehmet Kemik, siyasi belirsizlikten ülke genelinde olduğu gibi Bartın'da da inşaat sektöründe durgunluğa neden olduğunu söyledi. Sektörün mevsimsel hareketleri analiz edildiğinde en fazla yoğunluğun yaz aylarında yaşandığına dikkat çeken Kemik, "İnşaat sektörünün hem üretim açısından hem de satış açısından en yoğun olduğu dönem yaz ayları. Nisan ile ekim arasındaki dönem bizim en yoğun dönemimiz. Ancak şuanda Siyasete dayalı siyasi belirsizlikten kaynaklanan sıkıntılar yaşıyoruz. Ülke genelinde olduğu gibi bizde de büyük bir durgunluk var" dedi. 


"Talep daralması var" 

Şu an için Bartında bir talep daralması olduğuna dikkat çeken Mehmet Kemik, Türkiye İstatistik Kurumu'nun Mayıs ayında 276 konut satıldığı yönünde bir açıklamada bulunmuş olması karşın daire satışların düştüğünü savundu. Kemik, "Bahsedilen 276 konutta zaten yeni satış değil. Tapuda yapılan satışla ilgili. Bartın'da genelde Bartın Belediyesi'nden 300 veya 400 konutla ilgili ruhsat alınabiliyor. Bunun 1 yıl da olduğunu düşürsek toplam 2 bin 400 civarında daire üretimi söz konusu olmuş olacak. Bu da aylık 200 civarında dairenin satışının yapılması gerektiği anlamına geliyor. Ama son günlerde talep daralması söz konusu. Banka faizlerinin artması ve dolar ile eurounun durumunun belirsiz olmasından dolayı talep daralması sürecini hızlandırdı" diye konuştu. 


Fiyatlar da yüzde 20 artış 

Sektörde artan maliyetlerin daire fiyatlarını da arttırdığını belirten Kemik, ülkede enflasyon yok gibi görünse de inşaat sektöründe maliyetlerin yükseldiğine değindi. Kredi maliyetlerinin, demir ve çimento fiyatları ile ince inşaat malzemelerinin fiyatalırnda artış olduğunu söyleyen Kemik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aynı zamanda imar planının kısıtlı olması ve müteahhit fazlalığından dolayı Bartın'da arsa birim fiyatları da artmış durumda. Bütün bu faktörler de maliyetlerde yüzde 10'un üzerinde bir artışa neden oluyor. Bu da daire satış fiyatlarına yüzde 20'lik bir artışla yansıyor. Yani 100 bin TL'ye alınabilecek bir daire 120 bin TL'ye alınıyor. 


"Sektör dengeli büyümüyor" 

Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de son 10 yıldır bu sektörde çok fazla üretim var. Bartın'da bizim sektörde üretim daha önce dengeli bir şekilde oluyordu. Ancak Bartın üniversiteleşmeye dayalı ticari bir hacimle büyümeye odaklandı. Bartın'ın sanayi, turizm ve tarım kenti olarak büyümesi gerekiyordu. Böyle olsaydı bizim sektördeki büyüme de daha dengeli olacaktı. Siyasete dayalı siyasi belirsizlikten kaynaklanan sıkıntıları yaşamayacaktık. 


"Müteahhit fazlalığı var'' 

İnşaat sektörü aslında çok zor bir iş. Ama kolay kazançtan dolayı herkes bu sektöre yöneliyor. Maalesef Türkiye'de de herkes müteahhit olabildiği için sektör vasıfsız, konuyu bilmeyen insanların eline geçmiş oluyor. Her parası olan 'bu işi ben yaparım' diyen müteahhit olmamalı. Biz 30 yılı aşkın süredir hizmet veren bir firmayız. Bizim için önemli olan çok kazanç elde etmek değil. 

Kaliteden ödün vermeden hizmet edebilmek. Burada maksat çok kazanmak olmamalı. Sürekli kazanmak olmalı. Ama bizdeki anlayış maalesef bu değil. 


Kentsel dönüşümde rant dönemi 

Sektörde kaliteyi yükseltecek olan kentsel dönüşüm kanunu ve imar planı değişiklikleri rantta dönüştü. Yapı denetim firmaları tarafından statik ve kaba inşaat konusunda titiz bir denetim yapıyorlar. Ama Bartın'da inşaatların kalite seviyesinin yükseltilmesi gerektiği de bir gerçek. Kalite açısından hükümetin kentsel dönüşüm kanunu çok iyiydi. Ama bu bile rantta dönüşmeye başladı. Aynı şekilde imar planı değişiklikleri de çok güzel bir fikirle ortaya çıktı ancak o da daha sonra rantta dönüştü. Bunların daha çok izlenilmesi lazım. 


Yeni binalarda iskan sorunu yok 

Bartın'da yeni binalar kontrole tabi olduğu için iskan sıkıntısı yok. Ama 2005 yılından önce yapılan binalarda iskan sorunu yaşıyoruz. Şehir merkezindeki binaların yüzde 70'inin iskanı yok. Ama bu binalar şuanda elektrik su bağlandığı için bir sorun yaşamıyorlar. Yani yaşam devam ediyor. 


İmar sorunu çözülmeli 

Bartın'ın imar sorunu çok büyük. Şehirleşmeyle ilgili imar planının biran önce yenilenmesi lazım. Yeni inşaat yapılacak yerlerin açılması lazım. Bartın'ın daha yaşanabilir bir kent olması için bu şart. Bu konuda Bartın Universitesi'nin yeni kampüs alanına doğru bir gelişme süreci olduğunu biliyoruz. Kazanılmış hakların tekrar iade edilmesi lazım. Müşterinin talebi şehir merkezi Müşterilerimizin çoğu daire almak isterken şehir merkezinden yani çarşı içinden daire almak istiyorlar. Maalesef bu böyle. Oysa ben ev almak istesem daha yaşanabilir daha yeşilin bol olduğu bir yerden ev almak isterim. Ama insanların alışkanlıkları şehir merkezine yakın bir yerden ev alma yönünde. Bizde talep bu yönde olunca inşaatlarımızı çarşıya yakın yerlerde yapıyoruz. Şehrin gelişme sürecini hem imar sıkıntısından dolayı hem de müşterilerin taleplerinden dolayı inşaat yapamıyoruz." dedi.



Bartın Halk


Geri Dön