23 / 12 / 2024

İstanbul'daki tarihi çeşmeler onarılacak!

İstanbul'daki tarihi çeşmeler onarılacak!

İstanbul'daki 15 tarihi Osmanlı çeşmesinin restorasyonunu ve 3 yıllık bakımını kapsayan protokol imzalandı



İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında, kentteki 15 tarihi Osmanlı çeşmesinin restorasyonunu ve 3 yıllık bakımını kapsayan protokol imzalandı.

İTO'nun Eminönü'ndeki merkez binasında düzenlenen imza töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, anlaşmayla geçmişten bugüne taşınan değerlerin geleceğe taşınması için bir köprü oluşturmanın ve kurumlar arası iyi diyalogların kurulmasının örneklerinden birinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Topbaş, ecdadın, İstanbul'un fethinden sonra Doğu Roma ve Bizans döneminden kalan eserleri yok etmediğini, aksine ihya ettiğini anlatarak, bugüne taşınan değerli eserler arasında çeşmelerin de bulunduğunu dile getirdi.

Çeşmelerin, bulundukları yerde yaşayan halkın özelliğini gösteren tapu kayıtları niteliği taşıdığını belirterek, "Bu tapu kayıtlarının yaşatılması ve ihya edilmesi bizim asli görevimizdir. Bugüne kadar 42 çeşme restore ettik, 23 çeşmenin çalışmaları sürüyor" dedi.

Kadir Topbaş, bugünkü anlaşmanın 15 çeşmenin restorasyonunu kapsadığını ifade ederek, protokol kapsamında İTO'nun, çeşmelerin 3 yıllık bakımını da üstlendiğini kaydetti.

İstanbul'daki tescilli yapılara da değinen Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İstanbul'da 11 bin 441 tescilli yapı var. Bizim tescil yapmak için müracaat ettiğimiz ve tespit ettiğimiz 4 bin 758. Yani yeni tescil önerdiğimiz ki bir kısmı kayıp olan eserleri de buna kattığımız zaman yüzde 40 artışla çok ciddi rakamlara ulaşmış oluyoruz. Ecdadın yapmış olduğu bu eserleri bulmak, ihya etmek görevi bize düşüyor. Bu çalışmaları yürütmekteyiz. Başkanlık dönemimizde İstanbul'da 60 eseri ihya ettik ve yaklaşık 80 milyon TL harcadık. Şu an 20 eserin 70 milyon TL değerinde ihyası sürmektedir."

-İTO BAŞKANI YALÇINTAŞ-
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da İstanbul'a hizmet eden kurumlar el ele verdikçe her zaman kazananın İstanbul ve İstanbullular olacağını söyledi.

Yalçıntaş, çeşmenin, suyu temsil ettiğini, suyun da hayatın ve medeniyetin başlangıcı olduğunu belirterek, "Bizim medeniyetimizde, özellikle de eski İstanbul'da çeşme ve sebillerin çok önemli yeri vardır. Bunlar suyun
dağıtılmasında kullanılan en önemli araçlardır. Ayrıca çeşmeler, su ile sanatın buluştuğu platformlardır. Osmanlı mimarisinin en seçkin örnekleridir çeşmeler" şeklinde konuştu.

Çeşme kültürünün temel kültürümüzün ana direklerinden biri olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu anlaşmayla bu direği daha da sağlamlaştırıyoruz. Bu çalışmada büyükşehir belediyesi ile birlikte çeşmeler tespit edildi, projeleri Anıtlar Yüksek Kuruluna onaylatıldı. Önce restorasyonları, sonra da 3 yıl boyunca
bakımları gerçekleştirilecek. Bu proje için 1 milyon TL bütçe ayırdık ve inşallah 2010 yılı bitmeden restorasyonları gerçekleştireceğiz."

-SU MÜZESİ ÇALIŞMASI-
Bir basın mensubunun, İstanbul'un çeşitli yerlerinde çeşmelerin bazı kısımlarının çalınmasıyla ilgili sorusu üzerine Kadir Topbaş, soruyu ihbar kabul ettiğini belirterek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Başkanı ve İSKİ Genel Müdürü'nün konuyla ilgili gereken çalışmaları yapacağını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, çeşmelerin sadece kurumlar tarafından koruma altına alınarak yaşatılamayacağını belirterek, çevresinde yaşayan halkın da bu eserleri koruması gerektiğine işaret etti. Topbaş, "Bazı mahallelerde biz çeşmeleri onardığımızda mahalle sakinleri 'Sayın Başkan'ım ne olur yapmayın, çünkü bu, araçların yıkama merkezine dönüşüyor' diyor. Her çeşme bu kentin kimliği. Bunların yok edilmemesi lazım" dedi.

İSKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kurduğu Su Vakfı vasıtasıyla da su medeniyeti ile ilgili çalışmalar yapıldığını anlatan Topbaş, "Su Müzesi çalışması yapılıyor. Özellikle geçmişte var olan bu şehre su veren pompa
istasyonlarını müze haline getirme çalışmaları var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sayın Başbakanımız döneminden itibaren, kültürel değerlere, mirasa sahip çıkan, en çok eser restore eden ve onları gün ışığına çıkaran bir yönetim anlayışı başlamış ve bugüne gelmiştir" diye konuştu.
AA


Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

İTO, İstanbul'un 15 tarihi çeşmesini 1 milyon liraya yenileyecek

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) tarihi çeşmeleri yenileme projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Oda, bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bir protokol imzaladı. Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın hazır bulunduğu imza töreninde, İstanbul'un 15 tarihi çeşmesinin yenileneceği bildirildi. Murat Yalçıntaş yaptığı konuşmada, 15 tarihi çeşme için 1 milyon lira bütçe ayrıldığını belirtti. Yalçıntaş, çeşmelerin yenilenmesinin ardından üç yıl boyunca bakımlarının da yapılacağını belirtti. 2010 içinde tamamlanması planlanan projede Üsküdar'da beş, Fatih dokuz ve Kâğıthane'de bir çeşme yenilenecek.
Sabah


Geri Dön