İstanbul'daki üç restorana mükemmeliyet ödülü!
Amerikada yayınlanan Wine Spectator dergisi, üç İstanbul restoranını şarap servisinde mükemmeliyet ödülüne layık gördü. Listede Türkiye ilk kez yer aldı...
Yıl 2006ydı. Ulustaki ünlü Sunset Restaurantın sahibi Barış Tansever, TMSFnin açık artırmaya çıkardığı, Uzan ailesine ait 4 bin nadir şaraptan bin şişesini satın almış, restoranın girişinde yaptırdığı kav odasında teşhire sunmuştu. Bir yemekte Türkiyenin en zengin isimlerinden biri Tansevere sordu: Yahu Barış, bunları kim içecek Allah aşkına Tansever o anda vasat bir Öküzgözü şarabı yudumlamakta olan konuğuna gülümseyerek cevap verdi: Bu şarapları sizler için aldık, siz içeceksiniz...
O günden bugüne köprülerin altından çok su aktı. Türkiye Petrusün başrolünü oynadığı skandallarla adlarını öğrendiği üst düzey şarapların dünyasını daha yakından tanımaya başladı, ithalatın gevşemesi ve vergilerin de inmesiyle dünyanın birçok iyi şarabı kabul edilebilir fiyatlara gelmeye başladı. İstanbulun iddialı restoranları da önceleri bir fantezi gibi gördükleri kav yatırımlarına giriştiler, özel serinletilmiş kızılötesi ışınları geçirmeyen oda ve kabinlere milyarlar ödediler, içlerini doldurmak için danışmanlık hizmetleri aldılar, someliyeler istihdam ettiler. Yavaş yavaş İstanbulun iddialı restoranlarında şarap listeleri kabardı, kadehle sunulan şarap sayısı arttı, servis takımları profesyonelleşti.
Ve nihayet bunun meyveleri de alınmaya başlandı. İyi bir haber ABDde yayınlanan ünlü Wine Spectator dergisinden geldi, İstanbulun en şık restoranlarından Sunset, Ulus 29 ve Mikla derginin Şarap Servisi Ödülleri özel sayısındaki dev listeye girdi...
Wine Spectator bu ödülleri her yıl veriyor, dünyanın dört yanından kendisine başvuran restoranların şarap listelerini inceleyerek kalburüstü bulduklarını üç kritere göre ödüllendiriyor. Grand Award şarap kavı en zengin restoranlara veriliyor ve asla bir düzineyi geçmiyor. Best of Excellence ödülü bir orta kademe. Temel basamak ödül ise Excellence ödülü. Başvuran on binlerce restorandan bu yıl ödüllendirilenlerin sayısı 2 bin 827.
Fiyatlar da eskiye göre insaflı
Tabii ki bu İstanbulun şarapta iddialı restoranları, dünya çapındaki listeye giren üç restorandan ibaret değil. Ama ödülün sadece başvuranlara verildiği, başvurmayanların değerlendirilmediği de unutulmamalı.
Üç restorandan bir iyi haber de, fiyatların geçen yıllara göre biraz daha insaflı olması... Bir zamanlar şarap fiyatları ürünlerin giriş fiyatlarını üçle çarpılarak belirlenirken, bu katsayı ikiye, bazı şaraplarda 1.5e inmiş.
Şarapları gittikçe güzelleşen, ithal şarap yelpazesi de daha kaliteli örneklerden oluşmaya başlayan Türkiye, şarap servisinde de atılımlar yapıyor... Şimdi sıra, en üst ligdeki restoranlardan başlayan bu uyanışın orta-üst sınıftaki restoranlara da uzanmasında. Şarap dolabı diye kullanılan ayran dolaplarının yerine şarabı hırpalamayan gerçek kav dolapları almalarında, tek firmanın ürünlerini bulundurma kolaycılığından kurtulmalarında, garsonlarına şarap eğitimleri aldırmalarında...
SUNSET
Kendi adına şarap yaptırıyor
Kendi adına şarap yaptırıyor Sunset tarihsel şarapları da içeren istisnai kavının şaraplarının yanında kendi adına şarap yaptırmak gibi uygulamalara da imza atıyor. Şarapları da bir firmanın piyasada başka isimle satılan bir şarabının restorana özel etiketlenmişi değil, sırf restoran için yapılan özel birer kupaj. Kavın dijestif içkiler bölümündeki en yaşlısı 1800lere uzanan 19 antik konyak da bir başka hazine. 13 farklı yerli üreticinin şaraplarına yer verilmesi de, demokratik bir uygulama.
ULUS
Sınırlı üretimlerin tüm rekolteleri var
Ulus 29 biraz geç harekete geçse de, güncel listesiyle açığı kapama yolunda. Fransız someliye Stephane Vattepainin hazırladığı 27 sayfalık şarap kartının en büyük farkı, rekolte bilinci. Kavaklıdere Prestige Narinceler 2002ye uzanıyor, Sevilen Premium Chardonnay, Büyülübağ Rezerv Cabernet, Prodom gibi sınırlı üretim yerli şaraplarda her rekolte bulunuyor. Bordodan ise tam 31 Grand Cru Classe var...
MİKLA
Kadehte 28 çeşit şarap
Miklanın listesi ise hayli geniş yelpazeli, ünlü şef Mehmet Gürsün restoranı 79 yerli ve 186 yabancı şarap bulunduruyor. Tam 28 çeşit şarabın kadehle servis edilmesi de zor bulunur bir durum.
Milliyet