08 / 05 / 2024

İstanbullu depreme hazır olmalı!

 İstanbullu depreme hazır olmalı!

Ataköy Yunus Emre Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen 'Afete Hazır Olmak, Bir Saat Bir Hayat' semineri Doğal Afetler ve Lidam Komite Başkanı Aşkın Özdemir'in de aralarında bulunduğu kişilerin katılımıyla gerçekleşti...



Ataköy Yunus Emre Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen 'Afete Hazır Olmak, Bir Saat Bir Hayat' konulu seminer Dr. Necati Yılmaz, Doğal Afetler ve Lidam Komite Başkanı Aşkın Özdemir, istanbul Vali Yardımcısı Günay Özdemir ve çok sayıda kişinin katılımıyla gerçekleşti. Seminerin açılış konuşmasını yapan Dr. Necati Yılmaz "Bugün istanbul özellikle de vilayetimiz depreme ne kadar hazır? Bu konuda neler yapılabilir? Devlet her şeyi yapamaz. Asıl önemli olan konusundaki duyarlılığı anlatabilmek" dedi. 


Dünyanın aktif deprem kuşaklarından Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye'de olası bir depreme karşı ne kadar hazırlıklıyız? 

İstanbul Vali Yardımcısı Günay Özdemir "Afetlere karşı dirençli ve hazırlıklı bir toplumun oluşabilmesi için devlet, yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör, medya, sivil toplum örgütleri ve bireylerle bir arada çalışarak İstanbul'u afetlere hazırlayacağız. İstanbul'da herkes afetlere karşı hazırlıklı olunca İstanbul da afetlere karşı hazırlıklı olacaktır" dedi. Toplantıda Afetlere karşı dirençli ve hazırlıklı bir toplum oluşturulması için hep beraber çalışılması gerektiği söyleyen İstanbul Vali Yardımcısı Günay Özdemir," Biz İstanbul'da herkes afetlere karşı hazırlıklı olunca İstanbul afetlere karşı hazırlıklı olacaktır prensibiyle hareket ediyoruz. Bunun için bütün kurumlar arasındaki koordinasyonu sağlamak bizim görevimiz. İstanbul dünyanın merkezi ve ülkemizin de çok önemli bir kenti durumunda. Onun için şöyle bir baktığımız zaman İstanbul'a ülke ekonomisinde gayri safi milli hasılamızın (G5YH) yüzde 22'sini, vergi gelirlerimizin ortalama yüzde 45'ini, dış ticaretin yaklaşık yüzde 50'sini, sanayi üretiminin yüzde 30'unu, toptan perakende ticaretinin yüzde 24'ünü İstanbul gerçekleştiriyor. Baktığımız zaman İstanbul Türkiye Ekonomisinde çok önemli bir yere sahip. 1999 Kocaeli depreminde toplam 3,5 milyar dolarlık ölçülebilen bir kayıp oldu. Eğer yeterli tedbirleri almazsak İstanbul'da da böyle büyük bir felaket olduğunda ortalama asgari 50 milyar dolar civarında bir kayıpla karşı karşıya kalacağız. Güvenli şehir güvenli yaşam konseptinin gerçekleşebilmesi için öncelikle il afet yönetim sistemimizi kurulması, acil durum hazırlık kapasitemizin geliştirilmesi ve öncelikli kamu binalarının sismik riskinin depremlere karşı, afetlere karşı hazırlanması, güçlendirilmesi, yenilenmesi, imar ve yapı mevzuatının etkin bir şekilde uygulanması ve asıl önemli olan toplumsal güç birliğinin gerçekleştirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. 



Milli Gazete


Geri Dön