03 / 05 / 2024

İstanbullular sosyal konutlarına kavuşmayı bekliyor!

İstanbullular sosyal konutlarına kavuşmayı bekliyor!

İstanbul'da sosyal konutlarını teslim alamayan hak sahipleri, İBB yönetiminin listelerinin meclise sunmasını bekliyor. 




İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) meclisi Şubat ayı 2'nci oturumu koronavirüs tedbirleri kapsamında Avrasya Gösteri Merkezi'nde İBB Meclisi 1'inci Grup Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında Çarşamba günü gerçekleştirdi. 

Sabah'tan Barış Savaş 'ın haberine göre; Meclis gündeminde yer alan, "Muhtelif ilçelerde bulunan belediyemize ait sosyal konutların tahsissen kiralama, resen kiralama, tahsissen vadeli satış, tahsissen satış ve sosyal konut kiracılarına mevcut konutun kiracısına tahsisine ilişkin iş ve işlemler için Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesi hakkında Hukuk Komisyonu ile Altyapı Mesken ve Emlak Komisyonu Müşterek Raporu" maddesi tartışıldı. 

Toplantıda konuşan CHP Ümraniye Meclis Üyesi Filiz Öztürk Çelik, konuyla alakalı "Hukuk Komisyonunda bu konuyu tartışıyoruz. Hukuk komisyonumuz 4 meclis gündeminde de sadece işte bu konutların kimlere tahsis edileceği belli değil, liste halinde bize isimler verilmediği gerekçesiyle bu talebi reddediyor. Buradaki sorunun çözümü için başkanlığa yetki verilmesi gerekir burada siyaset güdülecek bir konu olmadığını bir kere daha söylemek istiyorum" dedi.

MECLİSİN YETKİSİNİ KENDİSİNE İSTİYOR 

AK Parti Meclis üyesi ve Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar, "Tarık Bey diyor ki meclise soru önergesi versin soru önergesi ile bu denetim yetkisini de kullansın diyor. Bugüne kadar verilen hiçbir soru önergesi Allah rızası için bir tane bile soru önergesine cevap verilmiş değil. İkinci husus ise bu konu meclisin denetim yetkisi ile ilgili değil. Meclis denetim yetkisini yine kullanır o ayrı bir mesele. Bu doğrudan belediye kanunun 18. maddesinin E fıkrasıyla Belediye Meclisi'ne verilmiş olan bir yetki. Belediye Meclisi'ne verilmiş olan bir yetkiyi 'Belediye Meclisi kullanmasın başkan olarak ben kullanayım' meselesi bu konu. Öncelikle bunun çok net anlaşılması lazım yani bu konu belediye başkanına yetki verilmiş bir konu değil. Bakın tekrar ediyorum 5393 sayılı Belediye kanununun 18'inci maddesinin E fıkrası tahsis yetkisi doğrudan Belediye Meclisi'ne ait olan bir yetkidir. Bu yetki devredilecek bir yetki değildir. Belediye Başkanı 'bu yetkiyi bana devredin ben gereken yerlere vereyim' diyor nasıl verecek? Şimdi biz diyoruz ki kime vereceksin? listesini ver... listesini vermem… Hangi şartlarda vereceksin? Bunun şartlarını bildir… Şartlarında bildirmem… O zaman bizim aklımıza kamuoyuna da yansıyan bu yüzde 35 yüzde 15 yüzde 25'lik oran geliyor ister istemez. Bu paylaşım oranı var ya bu paylaşım oranına göre demek ki buralar paylaşacak diyoruz. Ya Allah rızası için bir tane konut yapın da onu siz kime vereceksiniz getirin onu verelim" şeklinde konuştu.

 İstanbullular sosyal konutlarına kavuşmayı bekliyor!

'KONUTLAR İTTİFAK ORTAKLARINA MI VERİLECEK?' 

Tahsislerin kimlere verileceğini bilemediğini söyleyen Kaynar, "Bunların hepsi bizim emeğimiz olan işler, bunları biz yapmışız. Oradaki gecekondu tasfiyeleri için kullanılmak üzere biz yapmışız bizim yaptığımızla ilgili ahkam kesmeyin. Biz yaptık, hak sahiplerine verelim diye yaptık. Hak sahiplerinin kim olduğunu getirin yine verelim. Bunlar şimdi 'engelliyorlar' diye bağıracaklar bunun bahanesini, altyapısını oluşturmaya çalışıyorlar. Biz bu oyuna gelmeyiz. Biz diyoruz ki kime tahsis edilecek? bunu Belediye Meclisi tahsis ediyor zaten, tahsis yetkisini kullanırken kime tahsis edileceğinin listesini istemek bizim en doğal hakkımız değil mi? 'Niye liste istiyor diyorlar' Evet istiyoruz çünkü bu yüzde 35 yüzde 15 oranına mı bakılacak? Ona göre mi verilecek? Yoksa gerçekten hak sahiplerine mi verilecek bunu görmek istiyoruz. Örgütlerden gelen talepler mi karşılanacak? Yoksa gerçekten hak sahiplerinin talepleri mi karşılanacak? Bunu görmemiz, bilmemiz gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

İŞ YAPIN ONDAN SONRA KONUŞUN 

Kaynar sözlerinin devamında şu açıklamalarda bulundu:

"Biz binlerce konut yaptık, binlerce hak sahibine teslim ettik, binlerce gecekondu bölgesindeki insanı düzgün, sağlıklı konutlara kavuşturduk. Siz bize gecekondu bölgeleri olan bir şehir teslim ettiniz. Biz binlerce konut yaparak hak sahiplerine teslim ederek bu gecekondu bölgelerinde tasfiye ettirdik. Size tavsiyemiz laf üretmek, bahane üretmekten 'eskiden şöyle olmuş böyle olmuş' demekten o tetikçi medya ve tetikçi müfettişler aracıyla rapor düzenlettirmeye çalışmak yerine konut yapın. Gecekonduları tasfiye etmek için konut yapın iş yapın ondan sonra konuşun. Yaptığınız iş kadar konuşsanız bir şey demeyeceğim. Bir iş yapsanız orada konuşanız yine bir şey demeyeceğim. Hiç iş yapmadan bu kadar çok konuşmak gerçekten pes doğrusu" şeklinde konuştu.

Bayram Şenocak'tan İBB'ye konut inşa eleştirisi!


Geri Dön