22 / 12 / 2024

"İstanbul'u Mantoluyoruz" projesi başladı!


"İstanbul'u Mantoluyoruz" projesi başladı, proje kapsamında İstanbul'un simgesi 5 binanın minyatürleri sembolik olarak mantolandı



Yalıtım ve inşaat sektöründe hizmet veren Kalekim, Mardav ve Dow Chemical'ın oluşturduğu Blue 'Safe Mavi Kale, enerji tasarrufu konusunda farkındalık yaratmak amacıyla "İstanbul'u Mantoluyoruz" projesini başlattı. Proje kapsamında İstanbul'un simgesi 5 binanın minyatürleri sembolik olarak mantolandı.

Projenin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Kelakim Genel Müdürü Ferrah Gülhan, 6 yıl önce oluşturulan Blue'Safe Mavi Kale dış cephe mantolama sistemlerinin, dünya markası Dow Chemical ile sektör liderleri Mardav ve Kalekim'in ortaklığıyla üretilen, bina yalıtımı konusunda tam fonksiyonlu paket bir çözüm olduğunu belirtti.

Eski ve yeni binalara uygulanan sistemin binaların ömrünü uzattığını, ısıtma ve soğutma maliyetlerini azalttığını ifade eden Gülhan, "Amacımız, bütün dünyayı ilgilendiren, küresel ısınma konusunda Blue'Safe Mavi Kale markası olarak üstümüze düşen sorumluluğu yerine getirmek, sokaktaki insanı da bu konuda bilinçlendirmeye çalışmak. Yalıtımı doğru ve yaygın kullanımının doğayı korumak anlamında çok önemli bir değeri var" diye konuştu.

Mardav Genel Müdürü Levent Pelesen, yatırım kararlarının, enerjiyi doğru kullanan, doğayı koruyan nitelikler göz önünde bulundurularak verildiğini belirterek, kullandığı enerjinin yüzde 78'ini 48 milyar dolar ödeyerek ithal eden bir ülkede bu tür projelerin varlığının daha da önem kazandığını söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 15 milyon yalıtımsız konutun yalıtılması ile her yıl 10 milyar lira tasarruf edebileceğini vurgulayan Pelesen, "pasif evler" konseptleri gibi projelerin gelişmesi ya da standartlarının artırılması ile bu rakamın katlanarak artacağını anlattı.

"BİR METRE KARE 30-35 LİRA"
Pelesen, şu anda bir metre karede 300 kilovatsaat enerji harcandığını, standartları uygun bir yalıtımla bunun 100 kilovat saate indirilebileceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Enerjiyi minimuma indirecek teknoloji donanıma sahip pasif evlerde bu rakam 15 kilovat saattir. İstanbul'da Blue'Safe Mavi Kale mantolama sisteminin 4 santimetre kalınlığında uygulanması ile ortalama yüzde 50 mertebelerinde tasarruf sağlayabildiğimizi çok rahat gözlemleyebiliyor ve ölçebiliyoruz. Bu uygulamaya yapılacak ilk yatırımın kat be kat fazlasını ileri yıllarda cebimizde kalmasını sağlayabiliyoruz. Bu nedenle bu yıl bu projemizle eş zamanlı 'Yarısı Yeter' kampanyamızı da sürdürüyoruz."

Pelesen, bir metre karelik alanın yalıtımının 30-35 liraya mal olduğunu, 10 haneli bir apartmanda daire başına yaklaşık 3,500 lira düştüğünü belirterek, bu rakamın da kredilendirilmesinin mümkün olduğunu bildirdi.

Yalıtım konusunda kamunun desteğine ihtiyaç bulunduğuna dikkati çeken Pelesen, şöyle devam etti:

"AB'nin 2019 yılına kadar binalarının pasif evlere dönüştürme hedefi var. Hükümetin de teşvik vermesi gerekiyor. Enerji konusu hükümetlerin politikası, ama teşvik yok. Isı yalıtımında uygulanan KDV'nin yüzde 18'den yüzde 1'e çekilmesi için çaba sarf ediyoruz. 3,500 liranın 880 lirası devlete vergi olarak gitmekte. AB ülkelerinde devlet yalıtıma harcanan paranın yüzde 20'sini verirken, bizde neredeyse yüzde 20 vergi oluyor."

"AB'NİN PASİF EV HEDEFİ"
Dow Teknik Satış Mühendisi Gökhun Kurt, ısı yalıtımının enerji fiyatlarındaki artış ve küresel ısınmayla birlikte 2000 yılından bu yana hayatın içine girmeye başladığını dile getirdi. İşin profesyonelleri işin detayını çok
iyi bilirken vatandaşın ısı yalıtım sistemleri hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadığını anlatan Kurt, "Proje ile bütçeye destek olabilecek, dünyanın ısınmasını engelleyebilecek ısı yalıtım sistemlerinin kullanılmasını artırmayı hedefliyoruz" dedi.

Türkiye'de binalarda kullanılan enerjinin yüzde 50'sinin kaybedildiğini belirten Kurt, ısı yalıtımı ve mantolama ile bu kaybın önüne geçmenin mümkün olduğunu kaydetti.

AB ülkelerinin "pasif ev" denilen, çok az enerji tüketen ve bunları da doğadaki kaynaklardan kazanan binalar üretmeye başladıklarını anlatan Kurt, AB ülkelerinin 2019'a kadar sıfır karbondioksit emisyonuna kadar oluşabilecek binaları yapacaklarını söyledi.

Kurt, "Bizlere düşen görev de yönetmelikler, standartlar ve finansal destekler ile kullanıcılara bu tür sistemleri oluşturmak. En önemli faaliyet, insanların bu faaliyetlerden haberdar olması. Yani kamusal bir bilinç yaratmak.

Bu bilinci bu tip faaliyetlerle artırabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

MAKETLER SOKAKLARA İNECEK
MARDAV İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü Gülay Dindoruk, binaların da tıpkı insanlar gibi dışarının etkisinden korunmak için mantolandıklarını ifade ederek, farkındalık yaratmak için binalara manto giydirmeye karar verdiklerini anlattı.

"Herhangi bir manto değil, sağlıklı, dayanıklı şık ve binayı hem koruyacak hem zenginleştirecek mantolar tercih ettik" diyen Dindoruk, mantoları hazırlaması için de tasarımcı Ümit Ünal ile iş birliği yaptıklarını belirtti.

İstanbul'u simgeleyen Beyoğlu Tüneli'nde bulunan tarihi Galata Kulesi, Haydarpaşa Tren Garı, Karaköy Bankalar Caddesi'ndeki tarihi Sarkuysan Binası, İstanbul Üniversitesinin Beyazıt Kampüsü'nün kapısı ve Etiler'deki ilk alışveriş merkezi Akmerkez'i seçtiklerini belirten Dindoruk, "Önce binalarımızın maketleri yapıldı. Sonra da binaların maketlerine Ümit Ünal, mantolar tasarladı ve hazırladı. Mavi Kale'nin mavisi ve Ümit Bey'in tasarımları yapılarımıza ayrı bir kimlik kazandırdı" dedi.

Projenin bundan sonraki aşamasında maketlerin İstanbul sokaklarında sergilenmeye başlayacağını bildiren Dindoruk, sokaklarda insanların binaların neden manto giydiklerini konuşmalarını istediklerini anlattı.

Dindoruk, maketlerin çeşitli seyyar ve kalıcı sergilerle bütün Türkiye'yi dolaşmasıyla projenin sürekliliğini sağlayacaklarını ve gelecek yıllarda farklı illeri de projenin içine almayı hedeflediklerini dile getirdi.

Tasarımcı Ümit Ünal, projenin kendisini çok heyecanlandırdığını ve insanları da ayın ölçüde etkilemesini umduğunu belirterek, projenin sınırlarını genişletmeyi düşündüğünü söyledi. Ünal, projeyi 2009-2010 kış sezonu için hazırlayacağı manto ve palto koleksiyonuna yansıtmayı düşündüğünü belirterek, koleksiyonun Ekim ayı sonunda biteceğini kaydetti.
AA


Geri Dön