23 / 12 / 2024

İstanbul’un değeri menkulleşerek korunabilir!

İstanbul’un değeri menkulleşerek korunabilir!

Gaboras Genel Müdürü Kurtuluş Altun, İstanbul’un arazi değerinin gerilediğini belirterek, "İstanbul’un değeri ancak sektörü menkulleştirerek korunabilir" dedi...



Gayrimenkul portföy ve varlık yönetimi konusunda hizmetler sağlayan ve gayrimenkulün ticarileşmesi için çalışmalar yürüten GABORAS, sunduğu veri, analiz ve endekslerle gayrimenkul sektörünü yönlendiriyor. İstanbul’un arsa değerinin Türk Lirası üzerinden artsa da döviz bazında düştüğünü belirten GABORAS Genel Müdürü Kurtuluş Altun, “İstanbul’un arazi değeri gerilemiş görünüyor. Bu durum atak fırsatı oluşturmuş durumda. İstanbul’un değeri ancak sektörü menkulleştirerek korunabilir. Dahası sektörün borsası olursa tekrar kıskandıracak ataklar da yapabilir. Sektörde ihtiyaç duyulan arz talep dengesi için borsanın kurulması ve yeni enstrümanların kullanılması acil kullanıma alınmalıdır” şeklinde konuştu.

İstanbul’un değeri menkulleşerek korunabilir!

GABORAS, gayrimenkul varlıklarını muhatapları için izlemeyi devam ettiriyor. Bugün bir basın toplantısı yapan şirket izlemelerine ilişkin verileri açıkladı. 

Basın toplantısında konuşan ve pandemi sürecini herkes gibi sektör ve piyasa verileri üzerinden izlediklerine dikkat çeken Gaboras Genel Müdürü Kurtuluş Altun, tüm Türkiye’deki gayrimenkullerin değer analizlerini yaparken İstanbul’un arazi değerinde önemli bir düşüş tespit ettiklerine vurgu yaptı. İstanbul’un arazi değerinin dolar karşısında azaldığını belirten Altun, şöyle konuştu: 

“2016 sonunda İstanbul'daki toplam 5,2 milyar metrekarelik arsa ve arazinin değeri 2 trilyon dolardı. Bu süre içinde Dolar, Türk Lirası karşısısında hızla yükseldi ve İstanbul bu dolarizasyon kaybını ancak yüzde 30’unu telafi edebildi. Piyasaların dip algısından itibaren ciddi bir yükseliş bekliyoruz.

Daha önce benzer dönem verilerine baktığımızda dönüşün büyük olacağını görüyoruz. Pandemi sonrası bu nedenle çok önem kazanmış durumda. Bu durum, gayrimenkulün menkulleşmesi adına çok büyük bir fırsat.”

Koronavirüs salgını ile birlikte dünyanın ekonomik bir durgunluk sürecinden geçtiğine vurgu yapan Altun, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu kaynağın gayrimenkul sektörünün içerisinde yatan menkulleşebilecek potansiyel güçte olduğuna da dikkat çekti. Altun, şunları kaydetti: 

“Sadece İstanbul’un otoparkları için yaptığımız menkulleştirme incelemesinde her geçen saniye ne kadar büyük kayıp içerisinde olduğumuzu veri akışlarından görüyoruz. Menkulleştirme kontratları üzerinden oteller, hastaneler, sosyal tesisler yurt binaları ülke ekonomisine kazandırılabilir. Herkesin bir daire almaya parası yetmeyebilir ama herkesin en değerleri yerlerde bir otopark payı ve bu payın faizsiz geliri olabilir. Türkiye’de gayrimenkul işlem döngüsü hızı 75 – 100 yıl olarak çıkıyor. Teknolojimiz bu döngünün borsalaşması ile kısa zamanda 3-4’e katlanacağını hesaplıyor. “

YATIRIMCI İLGİSİ KIRSAL ALANLARA KAYIYOR

Bankalar, finans kuruluşları gibi ellerinde ciddi gayrimenkul bulunan kurumların varlıklarını takip etme, izleme ve analiz ederek onlara yön verme konusunda çalıştıkmalar yürüttüklerini dile getiren Altun, bu dönemde yurtiçi ve yurtdışından izleme ve rapor alma konusunda 12 katlık ciddi bir talep artışı yaşandığına dikkat çekiyor. Altun, şunları söyledi: 

“GABORAS olarak, verinin değerine inanıyoruz. Örneğin, bu dönemde konutlarda bölgesel değer kazanma dışında pandemi gibi bazı yeni etkileyiciler fiyatları değiştirdi ve değiştirmeyi sürdürecek. O nedenle, şu anda “değeri arttı azaldı” söyleminden çok, nereler izlemeye alınıyor bunun önemli olduğuna inanıyoruz. Gayrimenkul kararında izleme en önemli evrelerden biridir. Biz insanların hangi bölgeleri izlemeye aldıklarını görebiliyoruz. Genellikle şehirlerin değil kırsal bölgelerin izleme altına alındığını görüyoruz. Bu da gelecekte kırsalda alım satım işlemlerinin artacağı yönünde bize ipuçları veriyor. “

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK VERİSİ GAYRİMENKULÜN HİZMETİNDE

Türkiye'de 184 milyonun üzerinde tapunun olduğunu vurgulayan Altun şunları kaydetti: 

“Bunların her biri için çoğu kişinin aklına gelmeyen verileri karşılaştırarak analiz edebilen Türkiye’nin en büyük veri merkezi ile hizmet veriyoruz. Her üç ayda bir 600 bin sayfa veri üretiyoruz. Gayrimenkulü olan herkesi büyük veriyle bilgilendiriyoruz. Yapay zeka ile 1.5 milyon tapuyu onların adına takip ediyoruz. Blokzincir teknolojisiyle de, gayrimenkulleri menkulleştirerek anlık takası esas alacak borsa haline getirmek için çalışıyoruz. Bu süreçte, üstümüze düşen katkıyı veriyoruz. Dijital Gayrimenkul Okuryazarlığı ile sektöre liderlik yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.”

Koronavirüs konut sektörünü dijitale taşıdı! 

Büyükçekmece'de villa ve müstakil konutlara talep arttı!

İstanbul'da konut fiyatları arttı! 63 bin 759 konut satıldı!


Geri Dön