28 / 04 / 2024

İstanbul'un deprem hazırlığı başlıyor! Bakan Özhaseki duyurdu: Yarın yeni proje açıklanacak!

İstanbul'un deprem hazırlığı başlıyor! Bakan Özhaseki duyurdu: Yarın yeni proje açıklanacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'un depreme hazırlığı için yapılacaklar ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte Bakan Özhaseki'nin o açıklaması...



Türkiye'nin pek çok noktasından yerel yönetimde tecrübesi olan büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları '21. Yüzyıl Belediyeciliği Yerel Yönetimler Zirvesi' programında Turkuvaz Medya Merkezi'nde buluştu. irve'de 'Türkiye Yüzyılında Yerel Yönetimler', 'Belediyecilikte Sıfır Atık Yönetimi' gibi konuların konuşulduğu paneller düzenlendi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de panelde açıklamalarda bulundu. 

Özel panel oturumunda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki,İstanbul'un depreme hazırlanması konusunda binaların dönüşümü için nasıl bir yol haritası hazırladıklarının sorulmasının ardından, bu konuyu cumartesi günü İstanbul'da kentsel dönüşümle ilgili yapacakları programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağını belirtti. 

İstanbul un deprem hazırlığı başlıyor! Bakan Özhaseki duyurdu: Yarın yeni proje açıklanacak!

İSTANBUL'UN DEPREME HAZIRLIĞI İÇİN İLK ADIM

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yaptığı açıklamasında birkaç temel başlık olduğunun altını çizdi ve "Birisi daha önce açıklanan 'Yarısı bizden' kampanyasını et ve kemiğe büründürdük. Ekonomik kurmaylarıyla görüştük. Ne vaat edeceğimizi, insanlara ne söyleyeceğimizi tek tek ayarladık" diye konuştu.

İkincisinin ise rezerv alanlar ile ilgili olduğunu aktaran Bakan Özhaseki, "Ciddi bir rezerv alan tespitimiz oldu. İlgilileriyle de görüşerek son haline getirmek üzereyiz. Orada yüz binlerce konut inşa edeceğiz inşallah. Sonra sosyal konut projelerimiz bulunuyor" ifadelerini kullandı. 

Özhaseki, kentsel dönüşüm yasasına çok emek verdiklerine de vurgu yaptı. Açıklamasında engelleri kaldırarak yollarına devam etmeyi istediklerini dile getiren Özhaseki, "Kentsel dönüşüme başlayan pek çok insana zulmedildi bu memlekete birçok namuslu düzgün işinde gücünde müteahhit batırıldı. Yalnızca ideolojik kavgalar yapıldı. Engellendi, bundan da büyük keyif aldılar. İşte onlara da hız verecek formülleri o gün biraz daha netleştireceğiz derken inşallah biz Cumartesi günü İstanbul'a büyük müjdelerle birlikte bismillah diyerek İstanbul depremi hazırlığını başlatmış bulunacağız" açıklamasında bulundu. 

İstanbul un deprem hazırlığı başlıyor! Bakan Özhaseki duyurdu: Yarın yeni proje açıklanacak!

İSTANBUL İÇİN NASIL BİR FORMÜL GELİYOR?

"O gün bir taraftan temel atmalar olacak. Bir taraftan yıkımlar olacak, sembolik şekilde" diye konuşan Bakan Mehmet Özhaseki, diğer yandan da 'Ben binamı yenilerim yaparım' diyenlerin sözleşmelerinin imzalanacağını söyledi.

Yerinde Dönüşüm projesine benzer bir projenin de İstanbul için hazırlandığına dikkat çeken Özhaseki, "O yerinde dönüşümü deprem bölgesiyle ilgili bir proje şeklinde duyurduk ve tuttu. Şu anda 251 bin kişi başvurdu" dedi. 

Özhaseki, "Yani 251 bin vatandaş diyor ki siz beni devlet olarak destek verin, ben evimi yaparım diyor. Biz de onun şartlarını duyurduk. Proje bu, bir ufak tüyo vereyim. İstanbul içinde üç aşağı beş yukarı benzer bir formül  getiriliyor" açıklamasında bulundu.

İstanbul un deprem hazırlığı başlıyor! Bakan Özhaseki duyurdu: Yarın yeni proje açıklanacak!

DEPREM BÖLGESİNDE SON DURUM NE?

10 ay boyunca hükümet olarak yapılanları da açıklayan Mehmet Özhaseki, "Birincisi rezerv alanlarda şu anda 207 bin civarında konutun ihalesi gerçekleştirildi, devam ediyor. Ancak bunlar genellikle şehrin çevrelerinde hazine arazileri üzerine yapabildiğimiz yerler 50 bin seviyesinde köy konutunun ihalelerine çıktık. Bugün bile yolda gelirken şimdi Pazarcık ve Elbistan tarafında yapılan ihalelerin sonuçlandığını bildirdiler" bilgilerini verdi. 

Köy evlerinin çelikten inşa edildiğini dile getiren Özhaseki, "Çelik karkası olan, içerisinde taş yünüyle, yalıtımı sağlandığı, dışında betopan içinde alçıpan gibi malzemelerin olduğu 50 bin kadar ihale de şimdi bu şekilde gerçekleştiriliyor" dedi ve şehirlerin merkezlerine başladıklarına da dikkat çekti. 

Mehmet Özhaseki, Yerinde Dönüşüm Projesi'ne biraz fazla katarak 500 bin civarında konut, işyeri, dağıtılacağına vurgu yaptı ve "300 binden fazla konutun ihalesi yapılmış durumda. Şu anda hazır olanlar mevcut. Sayın Cumhurbaşkanımızın yılbaşıyla beraber o tarafa gitmesi. Herhalde o dağıtımlara da başlanmış olacak orada. Bu özellikle tünel kalıp sistemiyle yaptığımız TOKİ'nin konutları, Emlak Konutun yapmış olduğu konutlara bir yıl süre veriyoruz. Onlar ne zaman başlamışsa bir yıl içinde teslim olacak dağıtacağız zaten. Köy konutları için 8 ay gibi en geç bir süre belriledik. Onları öyle dağıtacağız" açıklamasında bulundu.

Şu anda 250 binlik Yerinde Dönüşüm başvuruları ile beraber 550-560 bin civarında konutun yapılma planına girdiğini söyleyen Bakan Özhaseki, "Bazen diyorlar ki 680 bin konut yıkıldı peki öbür taraf ne olacak, evet doğru. 680 bin konut yıkıldı ama bu konutlar içerisinde hak sahipliğine gelindiği zaman AFAD'ın tespit ettiği ve bize bildirdiği ihtilaflı olanları da dahil edersek, iş yeri, ahır, konut, tamamının sayısı 430 bin, bizim yapmak zorunda olduğumuz, vatandaşa borç olarak gördüğümüz sayı, bağımsız birim sayısı 430 bin. Biz yerinde dönüşüm projesiyle de biraz fazla katarak 500 bin civarında dağıtmayı düşünüyoruz. Yani şu hesaplamalarımız içerisinde deprem bölgesinin tamamını karşılayacak bir sayıya ulaşmış oluyoruz diye düşünebiliyorum" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Büyük İstanbul depreminde can simidi deniz yolu olacak! İstanbullular bu bölgelere aman dikkat!

Ücretsiz sosyal konut projesine 3 günde 1000 başvuru! 6 Şubat'ta sona erecek!

750 bin TL konut kredisinin aylık taksitleri ne kadar? İşte Ziraat, Akbank, İş Bankası, ING ve Yapı Kredi faiz oranları!


 


Geri Dön