04 / 05 / 2024

İstanbul'un kaliteli ofisi ihtiyacı 3 milyon metrekare!

İstanbul'un kaliteli ofisi ihtiyacı 3 milyon metrekare!

Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, art arda yükselmeye başlayan ofis projelerinin Türkiye'nin ihtiyacını karşılayamadığını söyledi



Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, art arda yükselmeye başlayan ofis projelerinin Türkiye'nin ihtiyacını karşılayamadığını söyledi. "Stoka yeni ürün geliştirilmesi bir risk değil" diyen Kumova, Türkiye'de minimum 3 milyon metrekare acil ofis ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.

İlk küçük metrekareli ofis projesini Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) ile birlikte Şişli Bomonti'de hayata geçiren Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, acil küçük metrekareli ofis ihtiyacı olduğunu söyledi. Türk insanının alışkanlıklarının çok hızlı değiştiğine dikkat çeken Kumova "Türkiye'de A segmentinde ofis inşaatı 3 milyon metrekareye yakın. Türkiye'de B sınıfı olarak adlandırılmış pazar payı diye tahminimiz minimum 3 milyon metrekare acil ofis ihtiyacı var" dedi.

'PROJEYE ARŞİV ODALARI KOYDUK'
Konut sektöründeki durgunluğun ofis segmentini etkilemeyeceğini ileri süren Kumova, "Şirketler yaşadıkları yeri sevmiyor. Şişli'ye bakın, eski apartman dairelerinde alışkanlıklarını sürdürmeye çalışıyorlar. Isıtması, soğutması ve otopark eksikliğine rağmen, müşteri alışkanlıkları o bölgede olduğu için vazgeçemiyor. Biz onlar için küçük metrekareli ofisler ürettik" dedi.

Projenin yüzde 70'inin satıldığını vurgulayan Kumova, projeyi en çok kurumsallaşmasını tamamlamış KOBİ'lerin tercih ettiğini vurguladı. Kumova, küçük metrekareli ofis üretmelerine rağmen, ofislere depolar, doktorlar ve avukatlar için özel arşiv odaları koyduklarını belirtti.

'OFİS GERİ DÖNÜŞTE KONUTU GEÇER'
Yatırımcılar açısından ofislerin konuta oranla daha çabuk geri dönüş getirdiğini belirten Kumova şöyle konuştu: "Konutun geri dönüşü 20 ile 25 yıl arasında değişiyor, bu oran ofiste 10 ile 15 yılda geri dönüyor. Konutta masraf var, ofis ise natamam halde geri dönüşüm kazanıyor."

İSTANBUL'UN PARLAYAN,YILDIZI'
İstanbul'da yıldızı parlayan bölgeleri de sıralayan Ramadan Kumova, Şişli-Bomonti'nin Mecidiyeköy-Maslak hattından sıyrılıp, bambaşka bir değere büründüğünü, yapılan tünel altyapıları ile ulaşımın kolaylaştırıldığını ve değer kazandığını söyledi. Basın Ekspres hattının en kıymetli bölgelerden olduğunu savunan Kumova, Anadolu Yakası'nda Kartal'ın da bireysel dönüşümde yıldızı parlayan bölgelerden biri olacağını kaydetti. Bu yıl 2 yeni projeye başlamayı hedefleyen Fer Yapı, Kartal'a rezidans projesi yapacak.

Yelda Akgün/Habertürk
 


Geri Dön