İstanbul'un kan donduran deprem senaryosu: 47 bin bina ağır hasar alacak!
İstanbul Planlama Ajansı’nın yayınladığı deprem raporuna göre Marmara Denizi'nde gerçekleşecek 7,5 büyüklüğündeki bir depremde 47 bin binanın ağır hasar alacağı belirtildi.
İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Marmara Depremi'nin 25. yıl dönümünde olası bir İstanbul depreminin raporunu yayınladı. Haber Global’den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre söz konusu raporda, mega kent İstanbul'da beklenen 7,5 büyüklüğündeki depremin yaratacağı etkiye değinilirken, binaların yüzde 20’lik kısmının ağır hasar alacağı, İstanbul'da 1,3 milyon riskli konut olduğu ve 230 bin yapının acilen dönüştürülmesi gerektiğine değinildi. Paylaşılan son verilere göre hem yıpranmış yapı stoku hem de zeminin zayıf olması sebebiyle Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Esenyurt, Silivri tehlike barındıran ilçeler olarak belirtilirken, Başakşehir, Arnavutköy, Çatalca, Sarıyer, Beşiktaş gibi yerlerde zemin daha sağlam.
7.5 BEKLENİYOR
İstanbul Metropoliten Alan Alt Bölge Nazım Planı Raporu’nda Deprem Senaryosu başlığında mega kent İstanbul’da hasar oluşturabilecek 6 ve üzeri şiddetteki bir depremin oluşma ihtimali yüzde 83 şeklinde iken 7, 7 şiddetindeki bir depremin oluşma ihtimali de yüzde 30 şeklinde öngörülüyor. Ayrıca paylaşılan detaylara göre İstanbul ve çevresini etkileyebilecek en büyük depremin şiddetinin 7,5 olacağı belirtiliyor ve senaryolar da genel olarak bu büyüklük üzerine yoğunlaşıyor.
47 BİN AĞIR HASARLI YAPI
Diğer bir taraftan yapılan hesaplamalara göre, mega kent İstanbul'da bir depremin yaratacağı ekonomik kayıp da 120 milyar dolar şeklinde tahmin ediliyor. İstanbul’un Olası Deprem Kayıpları Tahminlerinin Güncellenmesi çalışması kapsamında 7,5 şiddetinde senaryo depreminde çok ağır hasarlı yapı sayısı ortalama 5 bin, ağır hasarlı bina sayısının ortalama 20 bin ve hafif hasarlı bina sayısının da 300 bin şeklinde olduğu belirtiliyor. Söz konusu rapora göre; deprem sonucu onarılamayacak boyutta hasar alarak yeniden yapılması gerekliliği olan çok ağır ve ağır hasarlı bina sayısı 47 bin 840 şeklinde belirlenirken; bu rakam İstanbul’daki tüm binaların yüzde 4,1’lik kısmını oluşturuyor.
SİLİVRİ'YE KADAR...
Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın yürüttüğü İstanbul İli Sismik Mikro-Bölgeleme Dahil Afet Önleme/Azaltma Temel Planı Çalışması kapsamında iki farklı deprem senaryosu için yapılmış olan modellemelere göre, KAF’ın batısından Silivri’ye kadar uzanan hat üzerinde 7,5 şiddetinde bir deprem yaşanma halinde İstanbul’daki yapıların yüzde 34,8’inin ağır, orta ve hafif olmak üzere hasar göreceği belirtiliyor.
İSTANBUL'UN KUZEYİ DAHA GÜVENLİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Kuzey Anadolu Fay hattı Marmara Denizi’nde olduğu için Avrupa Yakası’nın özellikle güney kesimleri E-5 ile deniz arasında kalan bölgeler faya yakınlığından dolayı ve zeminin deprem etkisini büyüterek yapıya verdiği zarar nedeniyle daha riskli ilçeler şeklinde tanımlayabiliriz. Yapmış olduğumuz tespitlerimizde de hem yıpranmış yapı stoğundan dolayı hem de zeminlerin bu alanlarda zayıf olması sebebiyle Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Esenyurt, Silivri tehlikeli. Yapı yeniyse, 2018 sonrası yönetmeliğe uygun biçimde bir binada oturuyorsanız daha güvenli demek daha mümkün. Zemin olarak mega kent İstanbul’un kuzeyi daha sağlam. Başakşehir, Arnavutköy, Çatalca, Sarıyer, Beşiktaş gibi yerlerde zemin daha sağlam" ifadelerini kullandı.
TOKİ Nevşehir Karasoku Mahallesi kura sonucu 26 Ağustos 2024!
Ev sahibi yandı! Ev sahiplerini hapis cezasına kadar götürecek hata nedir?
Bilgiçler Yapı AKTİM Çarşı ve ofis projesinde teslimler Eylül 2025'te!