27 / 12 / 2024

İstanbul'un kentsel dönüşüm çıkmazı!

İstanbul'un kentsel dönüşüm çıkmazı!

Kentsel dönüşüm yasası kapsamında 1974 yılında çıkan deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılan binalardan çürük olduğu tespit edilenler yıkılarak, günümüzün teknolojisiyle, depreme dayanıklı, sağlam binalar inşa edilecekti. Kentsel dönüşümde son durum ne?



Kentsel dönüşüm yasası kapsamında 1974 yılında çıkan deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılan binalardan çürük olduğu tespit edilenler yıkılarak, günümüzün teknolojisiyle, depreme dayanıklı, sağlam binalar inşa edilecekti. Ancak, İstanbul'da devlete ve yasalara güvenen insanlarımızın büyük bir bölümü, müteahhitlerin kurbanı oldu.

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Rahmi Turan, bugünkü köşesinde İstanbul'daki kentsel dönüşümü kaleme aldı. 

İşte Rahmi Turan'ın 'Kentsel Dönüşüm kurbanları' başlıklı yazısı...

“Kentsel Dönüşüm” diye bir yasa çıkarılmıştı… 6306 sayılı bu yasaya göre depreme dayanıksız binalar yıkılacak ve yerlerine sağlam binalar inşa edilecekti.

1974 yılında çıkan deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılan binalardan çürük olduğu tespit edilenler yıkılarak, günümüzün teknolojisiyle, depreme dayanıklı, sağlam binalar yapılacaktı.

Fakat…

İstanbul'da devlete ve yasalara güvenen insanlarımızın büyük bir bölümü, müteahhitlerin kurbanı oldu. Vatandaşlar bir kısım müteahhitle anlaşmalar yaptı, binalar dozerlerle yıkıldı ama inşaat ya hiç başlamadı ya da başladıktan sonra yarım bırakıldı! Şimdi evsiz kalan binlerce mağdur İstanbullu: “Biz devlete güvendik, bu işe giriştik. Devlet bizim hakkımızı korumayacak mı? Bizi aldatan müteahhitlerin yakasına yapışılmayacak mı?” diye ağlaşıyor!

Gazeteci meslektaşımız Aytekin Kömürgöz de battığını söyleyen bir müteahhidin mağdurları arasında… Yarım kalan binada, kardeşiyle ortak bir dairesi olan Aytekin Kömürgöz:

“30 Ekim 2019 tarihinde ‘İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'ne, inşaatı yarıda bırakan müteahhitle yaptığımız sözleşmenin feshi için başvurduk. Başımızın çaresine bakmak istiyorduk. Aradan bir yıl geçmesine rağmen fesih başvurumuza hiçbir cevap verilmedi. Bu bir yıl içinde, hak sahiplerinden biri hayatını kaybetti. 94 yaşında olan bir diğer hak sahibi de her gün ‘Cevap geldi mi? Sözleşme feshedildi mi?' diye çaresizce soruyor. Biz devlete güvenmeyeceğiz de kime güveneceğiz? Şaşırıp kaldık! İstanbul Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü acaba neyi bekliyor ve niçin bekliyor, anlaşılır gibi değil!” diyor.

İstanbul'da yapı stoku acilen güçlendirilmeli!

Son dakika: İstanbul'da alarm veren ilçeler!


Geri Dön