27 / 04 / 2024

İstanbul’un kentsel dönüşüm planı belli oluyor!

İstanbul’un kentsel dönüşüm planı belli oluyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul’un kentsel dönüşüm planını aralık ayında kamuoyuyla paylaşacak. Önce yüksek riskli ve riskli sınıfta yer alan yaklaşık 600 bin yapı dönüştürülecek. Daha sonra ise yapıların ömürlerine göre dönüşüm planlaması yapılacak.



İstanbul’daki sağlıksız yapı stokunu yenilemek amacıyla başlatılan Yarısı Bizden kampanyasına müracaat sayısı 1 milyon 233 bini geçti. Projeye yönelik 90 bin yapı dönüştürülecek. Yüzde 100 uzlaşma sağlanan bina sayısı 14 bine ulaştı. İlerleyen günlerde bu proje çerçevesinde inşa edilecek konutlar için de koşullar açıklanacak.

Yeni Şafak’ın haberine göre, 6 Şubat depremlerinin ardından İstanbul’da sağlıksız konut stokunu dönüştürmek amacıyla hızlandırılan kentsel dönüşüm çalışmalarına çıkarılan kanun ile farklı bir boyut kazandırıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın aralıkta açıklamayı öngördüğü İstanbul’un dönüşüm planı kapsamında önce yüksek riskli ve riskli sınıfta er alan yaklaşık 600 bin adet bina dönüştürülecek. Daha sonra ise binaların ömürlerine göre konutlar sırası ile dönüştürülecek.

İstanbul’un kentsel dönüşüm planı belli oluyor!

YÜKSEK RİSKLİ İLÇE ÖNCELİKLİ OLACAK

Öte yandan, İstanbul’un bazı ilçelerinde kentsel dönüşüm çerçevesinde binlerce bağımsız birim inşa edilip hak sahiplerine teslim edildi. Bazı ilçelerde projeler başlama aşamasında bulunuyor. Bazı ilçelerde ise imar problemleri gibi çeşitli nedenler yüzünden herhangi bir çalışma yapılamıyordu. Önceki günlerde kabul edilen kentsel dönüşüm kanunu ile beraber bu sorun da yeni dönemde ortadan kalkmış olacak. Çalışmalar doğrultusunda, özellikle yüksek riskli ve riskli binaların yoğun olduğu Avcılar, Fatih, Zeytinburnu, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla ve bunun yanı sıra Beylikdüzü’ne öncelik verilmesi öngörülüyor.

İstanbul’un kentsel dönüşüm planı belli oluyor!

REZERV ALANLAR EŞ ZAMANLI

Aynı zamanda, konutları dönüştürülecek olan vatandaşların barınma ihtiyacı için hazırlanan rezerv alanlarda bakanlık 350 bin konutun inşa edecek. İstanbul’un iki yakasında hazine ve eski askeri arazilerin rezerv alan olmasına karar verildi. Avrupa yakasında rezerv alan olarak belirlenen bölgenin etrafında 8 ilçe bulunuyor. Kanal İstanbul çevresinde inşa edilecek konutların bir bölümü de depreme hazırlık için kullanılacak. İki sende rezerv alanlarda inşa edilen binaların teslim edilmesi planlanıyor.

O ildeki konut fiyatları 5-6 milyon TL’den 1 milyon TL’ye kadar düştü!

Ev sahibinin depozitoyu iade etmesi için ne yapmak gerekir? İşte merak edilenler!

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökce’den öneri! ‘Yabancılara konut satışı bir süre ertelenmeli’


Geri Dön