27 / 04 / 2024

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökce’den öneri! ‘Yabancılara konut satışı bir süre ertelenmeli’

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökce’den öneri! ‘Yabancılara konut satışı bir süre ertelenmeli’

Son 3 senede yabancıların 197 bin 477 konut aldığını ifade eden İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, “Ülke çaptında bir süre yabancılara konut satışının ertelenmesi konut piyasasının dengelenmesi için olumlu olacaktır” dedi.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, 2020-2023 yıllarını içeren dönemde 3 büyük kentte yabancılara 94 bin 642 konut satıldığını ifade etti. Gökce toplam satışın ise 197 bin 477 olduğunun altını çizdi.

“Yabancılara konut satışı uygulaması hem konut piyasasını fiyat bakımından dengesizleştirirken, hem de kullanılmayan, atıl duran konut problemini de derinleştiriyor” şeklinde konuşan Gökce, “Ülke çapında bir süre yabancılara konut satışının ertelenmesi konut piyasasının dengelenmesi için olumlu olacaktır” şeklinde öneride bulundu.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökce’den öneri! ‘Yabancılara konut satışı bir süre ertelenmeli’

Gökce, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında şunları da belirtti:

İSTANBUL’DA ORTALAMA KONUT FİYATI 4,2 MİLYON TL

“Aynı süreçte ortalama konut satış fiyatı İstanbul’da 521 bin TL’dn 4,2 milyona, Ankara’da 312 bin TL’den 2,4 milyona, İzmir’de 510 bin TL’den 3,8 milyona yükseldi.

2020 – 2023 yılları arasında yabancılara toplam 197 bin 477 konut satılırken yaklaşık olarak yabancıların aldığı her iki konuttan biri 3 büyük kentte yer aldı.

Yabancılara konut satışı uygulaması hem konut piyasasını fiyat bakımından dengesizleştirirken, hem de kullanılmayan, atıl duran konut problemini de derinleştiriyor. İstanbul’da öngörülere göre 450 ile 750 bin arasında boş konut yer alıyor. Konutların atıl halde durması da kiralık konut arzını düşürerek konut piyasasını etkiliyor.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökce’den öneri! ‘Yabancılara konut satışı bir süre ertelenmeli’

Yabancılara konut satışı birçok gelişmiş demokraside de tartışma konusu. Kanada 2023’ün başında yabancılara konut satışını iki sene boyunca askıya aldı. Yeni Zelanda 2017 yılında yabancıların mevcut konutları satın almasını engelledi. Bu tür tedbirler daha önce Hong Kong ve Avustralya gibi ülkelerde de uygulanmış ve konut fiyatlarının belli bir oranda düşmesini sağlamıştı.

Türkiye çapında belli bir süre yabancılara konut satışının ertelenmesi konut piyasasının dengelenmesi konusunda olumlu olacaktır.

Bugün özellikle 3 büyük kentimizde ve Türkiye genelinde yaşadığımız konut krizini çözmek için konut hakkını muhafaza eden, bütüncül, çeşitli tiplerde sosyal konut üretim ve arzını da içeren adımlar atılmasına ihtiyaç var.”

Fidan, ‘MİT ve Dışişleri takipte’ demişti! KKTC’de inşaat sektöründe yabancılara yap-sat yasağı!

O inşaat devi resmen battı! Arsası rekor fiyatla icradan satılacak!

Konut krizi büyüyor! Sosyal medyada paylaşılan ilan büyük tepki çekti!


Geri Dön