27 / 04 / 2024

Fidan, ‘MİT ve Dışişleri takipte’ demişti! KKTC’de inşaat sektöründe yabancılara yap-sat yasağı!

Fidan, ‘MİT ve Dışişleri takipte’ demişti! KKTC’de inşaat sektöründe yabancılara yap-sat yasağı!

KKTC’de inşaat piyasasına son zamanlarda yabancı ilgisinin artması, Kıbrıs Türkleri arasında önce “Fiyatlar yükseliyor. Çocuklarımıza konut alamıyoruz” tartışmalarına, İsrail-Hamas çatışmasıyla da “Yahudiler Kıbrıs’ı satın alıyor” iddialarına neden oldu. Olayın ardından yeni bir gelişme yaşandı.



Son 23 senede yaklaşık 200 İsrail vatandaşının mülk alım müracaatında bulunduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Yalnızca son 5 yılda KKTC’de emlak alım müracaatı toplamda 15 bin adet. Yani alan kişiler İsrail’den değil başka ülkelerden. 2000 yılından bu yana İngiltere ilk sıradaymış. Son 5 yılda da İran ilk sıraya geçmiş” ifadelerini kullanmıştı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yabancıların mülk alımlarının bakanlar kurulu onayına bağlı olduğunu anımsatan Bakan Fidan, yabancılara satışı konusundaki tedirginliklerini KKTC’de yetkililere ilettiklerini ifade etti. Öte yandan, Ukrayna-Rusya savaşının ardından Rusların da KKTC’de mülk alımına ilgi gösterdiği belirtiliyor.

Fidan, ‘MİT ve Dışişleri takipte’ demişti! KKTC’de inşaat sektöründe yabancılara yap-sat yasağı!

ŞİRKET KURAMAYACAKLAR

f5haber.com'un haberine göre, Bakan Fidan’ın açıklaması, KKTC Meclisi’nde de ilk gündem maddeleri arasında yer aldı. KKTC İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, geçtiğimiz gün muhalefet partilerinin sorusu üzerine yabancılara mülk satışı ve emlakçılara yönelik 2 yasa tasarısı hazırladıklarını paylaştı. Yabancıların mülk alımına ilişkin belirli kısıtlamalara gideceğinin altını çizen Bakan Dursun Oğuz, şirketler kurarak yabancıların yap-sat şeklinde inşaat işlerine girmelerini yasaklayacaklarını vurguladı.

SÖZLEŞME ÜZERİNDEN SATIŞ

Bakanlar kurulu önüne gelmeyen kontrat üzerinden büyük miktarlarda mülk satışlarının gerçekleştiğine ilişkin duyumları da bildiklerine vurgu yapan Bakan Oğuz, kontratlarda mülklerin kime satıldığına yönelik güvenlik açığı olduğunu ve yeni bir düzenleme yapacaklarını söyledi.

Fidan, ‘MİT ve Dışişleri takipte’ demişti! KKTC’de inşaat sektöründe yabancılara yap-sat yasağı!

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanlığının 2024 yılı mali bütçe teklifi görüşmelerinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde on binlerce dönüm arazinin İsrail ile ilişkili kişiler tarafından satın alındığına yönelik sorusular yöneltilmiş ve gelen soruların ardından Bakan Hakan Fidan ise, “Bu iddialar ile ilgileniyoruz. Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı görevimden itibaren de incelediğimiz bir konuydu bu” ifadelerini kullanmıştı. Bakan Fidan, bu kapsamda, yaşanan gelişmeleri doğrulamış ve Dışişleri Bakanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) konuyu incelediğini açıklamıştı.

O inşaat devi resmen battı! Arsası rekor fiyatla icradan satılacak!

Konut krizi büyüyor! Sosyal medyada paylaşılan ilan büyük tepki çekti!

Adana’da yıkılmayı bekleyen ağır hasarlı binalar tehlike saçıyor!


Geri Dön