13 / 11 / 2024

İstanbul'un kongre turizm geliri 1.7 milyar doları aşacak!

İstanbul'un kongre turizm geliri 1.7 milyar doları aşacak!

TÜRSAB tarafından hazırlanan Türkiye Kongre Turizmi Raporu'nda, 2014 yılında İstanbul'daki kongreler için 49 bin delegenin yerini ayırttığı, bu rakamın yıl toplamında ilk kez 100 bini aşması beklendiği belirtildi





Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) tarafından hazırlanan Türkiye Kongre Turizmi Raporu'nda, 2014 yılında İstanbul'daki kongreler için 49 bin delegenin yerini ayırttığı, bu rakamın yıl toplamında ilk kez 100 bini aşması beklendiği belirtilerek, "Böylece sadece İstanbul'un büyük kongrelerden elde edeceği gelir 250 milyon doları bulacak. İstanbul'un toplam kongre ve seminer gelirlerinin ise 1,7 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor" denildi. 


TÜRSAB'ın açıkladığı raporda, 2013 yılını 34,9 milyon ziyaretçi ve 32,3 milyar dolarlık turizm geliriyle kapatan Türkiye'nin artık sadece kum, deniz, güneş değil, tarih, kültür ve kongre turizmi ile sesini duyurduğu ifade edilerek, İstanbul başta olmak üzere Antalya, Ankara, İzmir, Bursa ve Kuşadası'nda bulunan kongre merkezlerinin yıl içinde onlarca uluslararası kongreyi ağırlar hale geldiği kaydedildi. 


10 yılda büyük kongre sayısında yüzde 254'lük artış yaşandı


Türkiye'de 10 yıl önce 500 ve üstü kişiyi bir araya getiren uluslararası ölçekte 80 kongre yapılırken, 2012'de bu rakamın 179'a, 2013 yılında ise 196'ya ulaştığı aktarılan raporda, 10 yıllık dönemde büyük kongre sayısında yüzde 254'lük artış yaşandığı bildirildi.  


Raporda, 2013 yılında Türkiye'ye kongre, seminer ve fuar için gelenlerin toplam sayısının 2,4 milyon olarak gerçekleştiği, kongre turizmi gelirlerinin ise 2,5 milyar doları aştığı belirtildi. 


Türkiye'yi dünyada 21'inci sıraya yükselten talebin, tarih ve kültür başkenti İstanbul'u da 9'uncu sıraya taşıdığı belirtilen raporda, şu ifadeler yer aldı: 


Türkiye'de 106, İstanbul'da ise 77 kongre için tarih alındı


"Üstelik yoğun talep Türkiye ve İstanbul'un bu listede 2014 ve 2015 yıllarında da önünün açık olduğunu gösteriyor. Şimdiden Türkiye'de 106, İstanbul'da ise 77 kongre için tarih alındı. İstanbul'da Lütfi Kırdar, Sütlüce kongre merkezlerinde mayıs, eylül ve ekim aylarında yer bulmak oldukça zor. Bu yıl için 49 bin delegenin yeri şimdiden ayırtılmış durumda. 2014 yılında Türkiye'nin bu rakamlar ışığında kongre turizminden elde edeceği gelirin 3 milyar doları bulacağı ifade ediliyor. Bu rakamdan İstanbul'un alacağı pay ise 1,7 milyar doların üzerinde olacak. İstanbul, 500 kişiden fazla delegeye ev sahipliği yapan 113 etkinlik ile dünya kongre şehirleri arasında 9'uncu sırada yer alıyor.


 2013 yılı itibariyle kongre turizm geliri 2,5 milyar dolar


Türkiye 148 bin delege ile yine aynı kategoride dünyada 11'inci sırada. Kıyı turizminde kişi başı harcama 600-700 dolar iken, kongre turizminde 2 bin-2 bin 500 dolar seviyesinde. Türkiye'nin kongre turizminden elde ettiği gelir 2013 yılı itibarıyla 2,5 milyar dolar. Bu miktarın yaklaşık 250 milyon dolarlık kısmı 500 ve üstü kişilik organize alımların yapıldığı kongrelerden, kalanı ise daha küçük, yerel veya bireysel alımların yapıldığı kongre, seminer, fuar gibi iş ziyaretlerinden geliyor. İstanbul'da 2014 yılı için şimdiden 57, 2015 yılı için ise 20 kongre açıklandı. Türkiye genelinde bu rakam şu an için toplam 106. 2014 yılında İstanbul'daki kongreler için 49 bin delege yerini ayırttı bile. Bu rakamın yıl toplamında ilk kez 100 bini aşması bekleniyor. Böylece, sadece İstanbul'un büyük kongrelerden elde edeceği gelir 250 milyon doları bulacak. İstanbul'un toplam kongre ve seminer gelirlerinin ise 1,7 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor." 


"Büyüme hızı göz kamaştırıyor"


Türkiye'ye 2013 yılında, kongre turizmi kategorisinde nitelendirilecek 2,4 milyon kişinin geldiği aktarılan raporda, kongre turizminin büyüme hızının göz kamaştırdığı ifade edildi. 


Raporda, Türkiye'ye yapılan iş seyahatlerinde 4 yılda yüzde 54 artış yaşandığı belirtilerek, dünya sıralamasında 3 yıldır ilk 10'da bulunan İstanbul'un 2012 yılında 128 kongre ile 9'uncu sırada yer aldığı, Lizbon, Dubai, Amsterdam, Hong Kong, Barselona ve Pekin'i geride bıraktığı, İstanbul'un kısa ve orta vadeli hedefinin Avrupa'nın ilk 3, dünyanın da ilk 5 kongre şehri arasına girmek olduğu kaydedildi. 


Raporda, Türkiye'nin turizm hedefleri ise şöyle sıralandı: 


- Kongre turizmine yönelik planlama ve tahsis çalışmaları yapılarak yatırımcılara yön gösterici kongre, fuar ve etkinlikleri teşvik edici politikalar geliştirilecek.


- Kongre turizmine altyapısı uygun iller İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Konya, Bursa, Mersin öncelikle ele alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yönlendirici çalışmalar yapılacak.


- Kongre turizminde varış noktası yönetim şirketlerinin rolü yeniden düzenlenecek. Kongre merkezi olarak planlanan bölgelerin nitelikli turizm tesislerine ve uluslar arası havaalanı sahip olması sağlanacak.


- Her ilde kongre merkezi oluşturularak gerek ulusal gerekse uluslar arası kongrelerin Türkiye'de yapılması için tanıtma planlama ve uygulama projeleri yapılacak.


- Fuar turizminin geliştirilmesi için fuar şehirleri ve merkezleri belirlenerek fuar organizasyonları geliştirilecek. İstanbul, Antalya,  İzmir  ve  Ankara  birinci derecede önemli fuar illeri olarak ve 15 yıllık zaman zarfında bu şartları kazanabilecek 3 il Adana, Gaziantep, Trabzon ikinci derece önemli fuar ili olarak belirlenecek bu çerçevede planlama çalışmaları yapılacak." 


"Türkiye'de kongre turizminin gelişimini 

İstanbul'un turizmdeki patlaması da destekledi" 


TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, son 10 yıllık dönemde Türkiye'nin kendi potansiyelini keşfederek hem turist sayısı hem de turizm gelirlerini önemli ölçüde artırdığını belirterek, "Bunda son yıllarda öne çıkan kongre turizmindeki payını artırması da büyük etken olarak karşımıza çıktı. Şimdi daha önce bizim için hayal olan 2,5 milyar dolarlık kongre turizm gelirlerini konuşuyoruz. Bu yıl söz konusu rakam 3 milyar doları aşacaktır. Türkiye'de kongre turizminin gelişimini yıllık 10 milyonu geçen turist sayısına ulaşan İstanbul'un turizmdeki patlaması da destekledi. İstanbul'da Paris, Londra, Roma gibi dünyanın önde gelen turizm kentlerine ayak uydurularak, daha zengin olan doğal ve kültürel potansiyeli ortaya çıkarıldı" değerlendirmesinde bulundu.



Dünya



Geri Dön