23 / 12 / 2024

İstanbul'un konut fiyatlarında en pahalı semtleri!

İstanbul'un konut fiyatlarında en pahalı semtleri!

İstanbul Markalı Konut Araştırma verilerine göre Anadolu Yakası'nda en yüksek konut fiyatları Bağdat Caddesi ile Ataşehir'de. Avrupa Yakası'nda İse Fulya, Şişli, Büyükdere ve Bomonti'de...



2014 İstanbul Markalı Konut Araştırması, İstanbul'un 34 bölgesinde 1007 markalı konut projesinin yer aldığını, kent genelinde markalı konut sayısının 430 bine ulaştığını ortaya koydu. 201 3 yılında 855 markalı konut projesinde 395 bin konut olduğunu belirten uzmanlar, raporun 2014 yılında İstanbul'da markalı konut projesinde yüzde 1.8 artış yaşandığını gözler önüne serdiğini söyledi. 


EN UCUZ İLÇELER TUZLA VE ESENYURT 


Araştırmaya göre Anadolu Yakası'nda en yüksek ağırlıklı ortalama birim konut satış fiyatına sahip olan bölgenin Bağdat Caddesi, en düşük birim satış değerine sahip olan bölgenin ise Tuzla olduğu belirlendi. Bağdat Caddesi'nde konut ortalama birim metrekare satış fiyatı 16 bin 300 TL/metrekare iken, Tuzla bölgesinde bu değerin 2 bin 800 TL/metrekareye kadar düştüğü gözlendi.

 

FULYA, BUYUKDERE, BOMONTI... 


Avrupa Yakasında en yüksek birim konut satış fiyatına sahip olan bölgenin Fulya, Bomonti, Şişli, Büyükdere aksı olduğu, en düşük birim satış değerine sahip olan bölgenin ise Esenyurt olduğu dikkat çekti. Fulya, Bomonti, Şişli, Büyükdere akşındaki markalı konutların ortalama birim satış değerleri 15 bin 500 TL/metrekare iken, en düşük birim satış değerine sahip bölgedeki ortalama birim metre kare satış fiyatının 2 bin 370 TL/metrekare olduğu görüldü. 


"Bölgelerin ortalama konut satış hızları" başlıklı analizine göre İstanbul'da konut satış hızı, bölgelerdeki dairelerin satış fiyatlarına, talep edilen daire tiplerinin arzına ve dairelerin büyüklüklerine göre değişiklik gösterdi. Yapılan araştırmada detaylar incelendiğinde bölgelere göre "gün/konut" satış oranının 25,6 ile 1,3 arasında değiştiği görülüyor. Küçükçekmece-Halkalı Bölgesi'nde 1-3 günde bir, Kemerburgaz'da ise 25-6 günde bir konut satışı gerçekleştiği hesaplandı. 


istanbul genelinde istatistiklere göre yaklaşık 5,3 milyon adet konut bulunduğunu, tespitlerine göre bu konutların yaklaşık 430 bin adedinin markalı konut projelerinden oluştuğunu kaydedildi. 

Buna göre markalı konut oranı toplam konut stokunun sadece yüzde 7,7'sini oluşturdu. İstanbul Anadolu Yakası'nda Çekmeköy, Tuzla, Sancaktepe ve Ataşehir ilçelerindeki markalı konut projelerinin, Anadolu Yakası'nın famamındaki toplam markalı konut projelerinin içindeki en büyük paya sahip olduğu görüldü. 


ASYA'DA ATAŞEHİR,.. AVRUPA'DA BEYLIKDUZU 


Avrupa Yakasında ise Avcılar; Küçükçekmece, Bakırköy, Şişli, Başakşehir, Beylikdüzü ve Esenyurt ilçelerindeki markalı konut projelerinin, Avrupa Yakası'nın famamındaki toplam markalı konut projelerinin içindeki en büyük paya sahip olduğu ortaya çıktı. Buna göre, Anadolu Yakası'nda Sultanbeyli'de markalı konutların toplamdaki payı yüzde 0,49 iken, Ataşehir'de yüzde 22,32'e ulaştı. Avrupa Yakası'nda ise, Sulfangazi'de markalı konutların toplamdaki payı yüzde 0,16 iken, Beylikdüzü'nde yüzde 29,37'ye çıktı. 


Araştırmaya göre istanbul'da 2005-2009 yılları arasında alınan yapı ruhsatları ile yapı kullanma izin belgeleri arasında oransal olarak büyük farklılıklar olduğu anlaşıldı. 


2005-2009 yılları arasında yapı ruhsatı alan toplam daire sayısının 500 bini geçtiği ve yapı kullanma izin belgesi alan toplam daire sayısının yaklaşık 75 bin civarında olduğu görüldü. 2009 yılından sonra ise, yasal sürecini tamamlayan daire sayısı yükseliş trendi göstermeye başladı, 2012 yılında yapı ruhsatı alan daire sayısı ile yapı kullanma izin belgesi alan daire sayısı arasındaki fark yüzde 74'e gerildi. Bu fark 2014 yılında ise yüzde 32'lere kadar gerildi. 


Bizim Gazete


Geri Dön