02 / 05 / 2024

İstanbul’un kuzeyi için kritik toplantı!

İstanbul’un kuzeyi için kritik toplantı!

İstanbul'un en yeşil ilçelerinden biri olan Beykoz'da yer alan 286 milyon metrekarelik alan için bugün Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu toplanacak. Gerçekleştirilecek toplantıda, ekolojik temelli bilimsel araştırma raporu ışığında SİT alanı bölgeler yeniden ele alınacak



İstanbul 2 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu bugün iki gündem maddesiyle toplanacak.

Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre, toplantı gündeminde Beykoz'daki kamu ile özel şahıs ve şirketlere ait toplam 286 milyon 832 bin metrekare büyüklüğe sahip iki bölge bulunuyor.

Toplantının ilk maddesi İstanbul Boğazı ön görünümündeki 17 milyon 232 bin metrekare büyüklüğe sahip alanı kapsıyor.

İkinci gündem maddesi de Beykoz'un Kuzey kesiminde bulunan  ve 1'inci, 2'nci, 3'üncü Derece Doğal SİT Alanı olan 269 milyon 600 bin metrekarelik alandan meydana geliyor.

Her iki gündemde de ele alınacak konu da söz konusu bölgeler için hazırlanan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu (ETBAR).

İstanbul 2 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü raportörleri tarafından hazırlanan ETBAR'ı konuşacak.

Söz konusu raporlarda, biyolojik çeşitlilik, ekolojik, jeolojik, jeomorfolojik, hidrojeolojik ve peyzaj açısından değerlendirme yapılılıyor. Ardından gerekçeleriyle birlikte bazı alanların SİT derecelerinin yükseltilmesi ya da düşürülmesi,  SİT kararının iptal edilmesi ya da yeni SİT alanı kararları bulunuyor.

Doğal, ekolojik veya kültürel değerlerinden dolayı koruma altına alınan imara (yapılaşmaya) kapalı bölgelere SİT alanı deniyor.

İstanbul 2 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun ETBAR raporlarıyla SİT kategorilerini belirledikten sonra Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne iletecek.

Genel Müdürlük, onay için bu kararı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a gönderecek. Murat Kurum'ın ‘olur'u alIndıktan sonra tabiat varlıklarının ve doğal sit alanlarının tescil kararları Resmi Gazete'de yayımlanacak ve bakanlığın internet sayfasında bir ay süre ile açıklanacak.


Geri Dön