Sektörel

İstanbul'un merkezinde kaçış başladı! Kiralar uçtu, şehir içi göç arttı!

Ev kiralarındaki yükseliş, Nisan ayında yeni bir rekora imza atarken şehir içi göç dalgasının da hızlandığı görüldü. Yaşadığı merkezden daha uygun fiyatlı çeper ilçelere taşınanlar ve merkezde kendi konutunu daha yüksek kiraya vererek çeperlerde oturmayı seçenler bulunuyor.  Yaşadığı merkezden daha uygun fiyatlı çeper ilçelere taşınanlar ve merkezde kendi konutunu daha yüksek kiraya vererek çeperlerde oturmayı seçenler bulunuyor

Ev kiralarındaki yükseliş, Nisan ayında yeni bir rekora imza atarken şehir içi göç dalgasının da hızlandığı görüldü. Yaşadığı merkezden daha uygun fiyatlı çeper ilçelere taşınanlar ve merkezde kendi konutunu daha yüksek kiraya vererek çeperlerde oturmayı seçenler bulunuyor. 

 

Türkiye'de ev kiralarında son bir senede yüzde 120 yükseliş olduğu belirlendi. Ev kiralarının bir senede iki kattan fazla yükselmesinde yeni konut üretiminin yükselen maliyetler sebebiyle düşmesi, talepteki fazlalık ve yatırımcıların konuta yönelmesi gibi sebepler dikkat çekiyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, arz eksikliğine ek olarak yüksek enflasyon ortamında yatırım arayışı, kentsel dönüşüm ve göçlerin de fiyat artışlarını etkilediğine dikkat çekti. 

Fiyat yükselişlerinin öncelikle sene sonuna kadar süreceği öngörüsünün gündemde olduğunun altını çizen Maya, inşaat maliyetlerinin artışını vurgulayarak "Yani yeni inşaatların gündeme alınması yavaş ilerliyor. Nüfusumuz artıyor, yabancılar da buna dahil. Bazı bölgelerde fiyatların aşırı arttığını değerleme yaparken görüyoruz, aynı zamanda talepteki çok yoğun artışı da fark ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Megakent İstanbul'un çeper ilçelerindeki yeni konutlar için ruhsat sayısında daha fazla yükseliş olduğunun altını çizen Maya, "Uygun fiyata konut yapmak için böyle ilçelere daha fazla talep var. Yeni ruhsatlar inşaata dönmeye başladıkça piyasa daha stabil hale gelecektir" diyerek "Yeni konutta olduğu gibi kiralamalarda da Silivri, Kurtköy, Pendik gibi ilçelerde hareketin daha fazla olduğunu görüyoruz" açıklamasında bulundu. 

SEFERBERLİKLE SÜRDÜRÜLMELİ 

Düşük üretime karşılık yüksek talep sonucunda fiyat yükselişlerinin bir süre daha devam edeceğini öngördüklerinin altını çizen Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akdoğan, konut üretimi hızlanmadan fiyat azalmasından bahsetmenin mümkün olmayacağını dile getirdi. TOKİ’nin öncülüğünde ise orta ve alt gelir grubuna ilişkin bir üretim seferberliğinin başlatılmasının gerekli olduğunu ifade eden Akdoğan, "İstanbul özelinde dar ve orta gelirli için konut üretimi artık yok gibi. Burada bir hareket oluşturulmazsa bu fiyat artışları sürecektir. Yanı sıra bu gelir grubundakiler için konut üretecek inşaat firmaları da teşvik edilmeli. Bu sayede rekabetçi bir piyasa oluşmalı. Kısa vadede çözülecek gibi bir sorun değil. Ama bundan sonrası için hazır olalım" dedi ve şehir merkezlerinde Beşiktaş, Sarıyer, Kadıköy gibi ilçelerde sorunun daha büyük olduğuna dikkat çekti. Akdoğan, "Kentsel dönüşüm de bir daralma yaratıyor. Yıllık 800 bin konut ihtiyacına yönelik planlı bir çalışma yürütülmeli" dedi. 

KİRA ARTIŞLARINDA TÜRKİYE İLK 10'DA 

 

Realtyplus Türkiye-KKTC Kurucu Ortağı Özhan Carda, İstanbul, Ankara ve İzmir’in, küresel konut kira yükselişleri sıralamasında ilk 10'da yer aldığına dikkat çekti. Carda, "Gayrimenkul fiyatlarında yaşanan bu aşırı değerlenme, etkisini kısa sürede aşırı yüksek kira artışı olarak hissettirmeye başladı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlerde bu artış yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşirken Denizli, Trabzon, Van gibi Anadolu’daki bazı şehirlerde ise yüzde 50’nin altında bir artış görüldü" diye konuştu ve kiralık evlerin ortalama metrekare fiyatının İstanbul’da 49 liraya, Ankara’da 24 liraya, İzmir’de ise 30 liraya yükseldiğini vurguladı.

4 SENEDE YÜZDE 155, 1 SENEDE YÜZDE 120 YÜKSELİŞ 

Endeksa tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, Türkiye'de ev kiraları son 1 senede yüzde 120, son 4 senede ise yüzde 154.61 yükseldi ve ortalama kira bedeli 4.282 TL'ye ulaştı. Kiraların en yüksek olduğu şehirler sırasıyla,  Muğla, Antalya, İstanbul ve İzmir olurken, son 1 senede Muğla’da yüzde 91.6 seviyesinde, Antalya’da yüzde 278.6, İstanbul’da yüzde 147, İzmir’de yüzde 137 yükseliş yaşandı. 

Ortalama kira ise Muğla’da 12 bin 897 lira, Antalya’da 8 bin 604 Türk Lirası, İstanbul’da 6 bin 635 Türk Lirası, İzmir’de 5 bin 764 Türk Lirası olarak kaydedildi.  

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Nisanda aylık değişim yüzde 20.4’e ulaştı. Bu rakam son 4 yılın aylık bazda en yüksek artışı” diyerek kiradaki yükselişlerin sürdüğüne dikkat çekti. 

ÇEPERLERDE TAŞINMA HAREKETLİLİĞİ 

Kiralık emlak ilanlarını yayınlayan internet sitelerine göre, megakent stanbul’da en düşük kiralar 1.000 TL ile 3.000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Bu rakamlar şehrin çeperlerindeki Arnavutköy, Pendik, Sancaktepe, Silivri, Sultanbeyli ve Esenyurt, Tuzla’da yer alan konutlarda görülüyor.

Merkezlere yakın bölgelerde ise doğal gaz sobalı, öğrenci ya da bayan yanı arkadaş, bodrum ve kot katlar için sınırlı sayıda kiralık ev ilanı olduğu belirlendi. 

Merkezden çeperlere yaşanan göç dalgası bu ilçelerde de fiyatlarına artmasına neden oldu. 2021 yılında 1.500 TL kirası olan ilçelerde kira fiyatları 3 bin TL'den başlıyor. 

 

BAĞDAT CADDESİ'NDEN ÇEKMEKÖY'E TAŞINMALAR ARTTI MI? 

Kiralık ev fiyatlarındaki yükselişlerin şehirde bir göç hareketine neden olduğu ortaya çıktı. Bu kapsamda 2 sebeple taşınmalar gerçekleşiyor. Yaşadığı merkezi konumda kirası gelirini aşan, ödeme zorluğu ve kiralık konut bulmakta zorluk çekenler şehrin daha çeper lokasyonlarında ev arıyor. 

Taşınmaların diğer kısmı ise ticari. Şehir merkezindeki konutnu yüksek fiyatla kiraya veren kişiler, kentin çeğerinde daha düşük fiyatla ev tutuyor. 

Coldwell Banker Baras Gayrimenkul Ofisi Yöneticisi ve Lüks Konut Uzmanı Sühran Aras, artık Bağdat Caddesi civarında en küçük metrekareli evlerin bile 12 bin TL seviyesini aştığına dikakt çekiyor. “Buna rağmen hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz” diye konuşan Aras, talebin arttığını vurgulayarak "Örneğin 25 yaşında bir binada 4 bin 500 lira olan kira bir anda 10 bin liraya kadar çıktı. Piyasada kademeli olması gereken artışlar artık kat kat yükselişlerle yaşanıyor. Temel bir ihtiyaç olan barınmanın şu anda tehlikeli bir noktaya gittiğini görüyoruz" şeklinde konuştu. 

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; devlet eliyle çözüm gerektiğinin altını çizen Aras, TOKİ’nin hızla dar gelirli için özellikle İstanbul’da konut geliştirmesi lazım” diye konuştu ve şehir içindeki göçle ilgili şunları kaydetti: 

"Kendi evini Bağdat Caddesi’nde 12 bin liraya kiralayanlar, Çekmeköy’de 4 bin 500 liraya oturuyor. Hem fiyat artışından faydalanmak istiyor, hem de aidat gibi giderler de çok artınca bunlardan da kaçınıyor. Bu şartlarda 6 bin liranın altında merkezi lokasyonda ev bulmak imkansız hale geldi. Bu yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz.” 

İstanbul'da 6.500 konutluk dev kentsel dönüşüm start aldı! Mega kent için tarihi gün!

TOKİ'den 240 ay taksitle 81 ilde 150 bin konut için son 15 gün! Ev alacaklara ucuz konut müjdesi geldi! 

Kiralık ev fiyatları rekor kırdı! Artışlar yüzde 70'i buldu!