Sektörel

Kiralık ev fiyatları Şubat 2022'de en çok hangi illerde arttı?

Türkiye'de ortalama kiralık ev ilan metrekare fiyatlarında gerçekleşen senelik yükseliş oranı Şubat 2022'de yüzde 84,2 olarak belirlenirken, ortalama kiralık ev ilan metrekare fiyatı 30 Türk Lirası'na yükseldiği tespit edildi. Rapora göre; Türkiye'de ortalama kiralık ev ilan metr 2022'de yüzde 84,2 olarak belirlenirken, ortalama kiralık ev ilan metrekare fiyatı 30 Türk Lirası'na kadar çıktı

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibindencom’un ilan verilerikullanılarak oluşturulan “sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü” 2022 Mart ayı raporunun sonuçları açıklandı ve raporda dikkat çeken veriler ortaya çıktı. Rapora göre; Türkiye'de ortalama kiralık ev ilan metr 2022'de yüzde 84,2 olarak belirlenirken, ortalama kiralık ev ilan metrekare fiyatı 30 Türk Lirası'na kadar çıktı. Senelik kira yükseliş oranı megakent İstanbul'da yüzde 112,3 olurken, başkent Ankara'da yüzde 106,7, Ege'nin incisi İzmir'de ise yüzde 74 olarak belirlendi.

Bu gelişmeler çerçevesinde ortalama kiralık ev ilan metrekare fiyatları megakent İstanbul’da 49 Türk Lirası'na, başkent Ankara’da 24 Türk Lirası'na, Ege'nin incisi İzmir'de ise 30 Türk Lirası'na kadar arttı. Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatlarına bakıldığında ise hem Türkiye'de de hem de üç büyük kentte yükseliş kaydedildi. Kiralık ev piyasasında bir canlılık belirteci şeklinde kullanılan kiralanan ev sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranı geçen aya göre Türkiye'de ve megakent İstanbul’da yükseliş gösterirken, başkent Ankara ile İzmir’de geriledi.  

Kira fiyatları metrekare bazında yükseldi

Türkiye'deki ortalama kira fiyatlarının senelik yükseliş oranı Şubat 2022'de de artış gösterdi ve kira fiyatlarının yaşanan senelik yükseliş oranı geçtiğimiz aya göre 6,4 puan artarak 84,2 olarak kaydedildi. Bu şekilde geçtiğimiz senenin aynı döneminde 16,3 lira olarak açıklanan Türkiye geneli ortalama metrekare kira fiyatı 30 Türk Lirası'na kadar çıktı. 

Üç büyük kentte kira fiyatları yükselişi hızlanıyor

Şubat 2022'de üç büyük kentteki kiralık ilan metrekare fiyatlarındaki senelik yükseliş oranlarında da artış gerçekleşti. Cari kira fiyatlarında yaşanan senelik yükseliş oranı geçtiğimiz aya göre megakent İstanbul’da 14,6 puan, başkent Ankara’da 24,7 puan, Ege'nin incisi İzmir’de ise 12 puan yükseldi. Senelik kira yükseliş oranı megakent İstanbul’da yüzde 112,3, başkent Ankara’da yüzde 106,7, Ege'nin incisi İzmir’de ise yüzde 74 olarak belirlendi. Bu şekilde, ortalama kiralık ev ilan metrekare fiyatları megakent İstanbul’da 49 Türk Lirası'na, başkent Ankara’da 24 Türk Lirası'na, İzmir’de ise 30 Türk Lirası'na çıktı. 

Büyükşehirlerde senelik kira artışlarında farklılaşma dikkat çekiyor

Şubat 2022'de senelik ortalama kira yükselişi Türkiye genelinde yüzde 84,2 olarak belirlenirken, büyük kentlerdeki cari kira yükseliş hızlarnda farklılıklar kaydedildi. En çok senelik kira yükselişinin yaşandığı şehirle turizmin merkezi Antalya yüzde 122, megakent İstanbul yüzde 112,3, başkent Ankara yüzde 106,7, Mersin yüzde 98,2 ve Kocaeliyüzde 88,1 şeklinde açıklandı. En düşük kira yükselişinin yaşandığı kentler ise Denizli yüzde 35,8, Trabzon yüzde 34,5, Van yüzde 33,6, Mardin yüzde 31,6 ve Kahramanmaraş yüzde 20 olarak belirlendi.  

Şubat 2022'de TÜFE senelik yükseliş oranı yüzde 54,4 olurken, en düşük kira yükseliş oranları tespit edilen beş büyük kentteki senelik kira artış oranının yıllık enflasyon oranından geride olması ön plana çıktı. Bu sebeple, bu kentlerdeki evlerin ortalama kira getirilerinin reel açısından değer kaybına uğradığı belirlendi.

İlçe düzeyindeki kira fiyatı artış hızlarında büyük farklılık

Kiralık ev piyasası Şubat 2022 raporunda yer alan özgün başlık İzmir’deki ilçelerde son bir senede kaydedilen kira fiyatları oldu. Geçtiğimiz ay açıklanan rapordaki verilerde, İzmir’deki ilçelerdeki satılık ev fiyatlarını incemişti ve büyük farklılıkların olduğu belirlenmişti. İzmir'deki ilçelerdeki kira fiyatlarında da son bir senede büyük farklılıkların yaşandığı belirlendi. 

Bu kapsamda, kira fiyatlarındaki senelik yükseliş oranı 2018 Eylül-2019 Eylül arasında genellikle geriledi ve izleyen dönemlerde de aralıksız artış gösterdi. Ege'nin incisi İzmir’deki ortalama kira yükseliş hızı Nisan 2021'den itibaren daha da belirginleşti. Şubat 2022 verilerine göre İzmir genelinde senelik ortalama kira yükseliş oranının yüzde 74 olduğu belirlendi. 

İzmir'de kiralık ev fiyatlarındaki senelik yükseliş oldukça fazla bir oranı bulurken, kira fiyat yükselişleri ilçe düzeyinde önemli oranlarda farklılaştı. Son bir senede en fazla yükselişin kaydedildiği ilçe Urla yüzde 110) olarak belirlenirken, Urla’yı, sırasıyla, Selçuk yüzde 107,7, Aliağa yüzde 100, Bergama yüzde 98 ve Narlıdere yüzde 94,3 oranıyla izledi. Diğer taraftan, en düşük kira fiyatı yükselişini Ödemiş’te yüzde 32,1 oranıyla olduğu belirlenirken, sırasıyla, Foça yüzde 45,6, Bayraklı yüzde 49,5, Çiğli yüzde 51,9 ve Tire yüzde 55,8 en düşük kira fiyat yükselişlerinin kaydedildiği yerler oldu. 

Son bir senede Türkiye'deki enflasyon oranının yüzde 54 civarında olduğu göz önünde bulundurulduğunda enflasyondan arındırılmış reel kira fiyatlarının Çiğli, Bayraklı, Foça ve Ödemiş ilçelerinde gerilediği belirlenirken, diğer ilçelerde ise artış kaydettiği tespit edildi. 

İzmir genelinde Şubat 2022 itibariyle ortalama kiralık mertekare fiyatının en yüksek olduğu üç ilçe sırasıyla Urla 60 Türk Lirası, Güzelbahçe 53 lira ve Narlıdere 46 Türk Lirası olarak belirlendi. En düşük kiralık metrekare fiyatı ise Ödemiş 11 lira, Tire (15 lira), Kemalpaşa, Torbalı ve Bergama 18 lira ilçelerinde kaydedildi.

Satılık konut fiyatları en hızlı hangi ilde arttı?

Ev kiralarında fahiş artışa düzenleme kapıda! Detaylar belli oldu!

Konut almak için şu an doğru zaman mı? Fiyatlar düşecek mi?