10 / 05 / 2024

İstanbul'un o ilçesindeki 60 yıllık binalar depreme dayanıklı çıktı! Uzmanlar zemin konusunda uyardı! 

İstanbul'un o ilçesindeki 60 yıllık binalar depreme dayanıklı çıktı! Uzmanlar zemin konusunda uyardı! 

İstanbul’un sakin, düzenli ve yeşil bölgesi Ataköy de bazı eski binalar depreme dayanıklı çıkarken, Prof. Dr. Cenk Yaltırak zemin ile ilgili uyarılarda bulundu. İşte ayrıntılar...



Ataköy genelindeki zemin ve yapı stoğu ilişkisi ile ilgili açıklamalarda bulunan İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak ise Bakırköy ve Ataköy sahil bandının da alüvyonlardan oluşan bir bölge olması sebebiyle zemin riskli olduğunu belirtti. 

"Ancak bir yapının eski veya yeni olması değil, deprem ile ortaya çıkan ivmeye karşı koyması önemli" diye konuşan Prof. Dr. Yaltırak, 2019'da Silivri'de meydana gelen 5.8'lik depremi işaret etti. 

Açıklamasında "ilivri depreminde sahildeki sitelerde yıkım veya ağır hasar olmadı. Çünkü sarsıntı sadece 0.1 ivme etkisi oluşturdu" ifadelerine yer veren Yaltırak, Ataköy 1, 2, 3, 4, 5 ve 9’uncu kısımlardaki evler incelenmeden 'kentsel dönüşüm' demenin doğru olmayacağını dile getirdi. Yaltırak, her kısım için deprem ivme ve bina dayanıklılığının ortaya konulması gerektiğinin altını çizdi. 

İstanbul un o ilçesindeki 60 yıllık binalar depreme dayanıklı çıktı! Uzmanlar zemin konusunda uyardı! 

2. Kısım Muhtarı Hülya Çelik ise Ataköy özelinde çok fazla söylenti olduğuna değindi ve binalara güvendiklerini aktardı. Açıklamasında "Komşularımızın kentsel dönüşüm talebi bulunmuyor" diye konuşan Hülya Çelik, Bakırköy genelinde ciddi oranda eski yapı stoğu olduğunu belirtti ve merkez mahallelerin daha riskli olduğu düşüncesini dile getirdi. 

Diğer taraftan, 1. Kısım’da bulunan bazı parsellerin imara açılmak istenmesi, yeşil alanlar konusunda soru işaretlerine neden oluyor. 

Yaşanan gelişmeler üzerine bölge sakinleri imza kampanyası başlatarak, daha önce toplanma alanı olarak  belirlenen yeşil alanın zarar görmemesini arzuladıklarına dikkat çekti. 

Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayfer Kaynar, Ataköy 1. Kısım'ın 1960’ların şehircilik anlayışına göre inşa edildiğine vurgu yaptı ve afet alanında sığınılacak deprem alanları konusunda endişeleri olduğunun altını çizdi.  

'Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden Kampanyası' 20 soruda tüm detaylarıyla! 

Malatya'da son durum: Enkazların yaklaşık yüzde 99'u kaldırıldı!

Depremden etkilenen 11 ilde 75 bin 879 konteyner kuruldu!

 


Geri Dön