25 / 06 / 2024

İstihdamda erime devam ediyor! İnşaat sektöründe çalışan sayısı azalıyor!

İstihdamda erime devam ediyor! İnşaat sektöründe çalışan sayısı azalıyor!

Türkiye’nin istihdam deposu olan inşaat, tekstil, hazır giyim gibi sektörlerde  çalışan sayısında azalıyor. İşte konu ile ilgili detaylar...



Ülkemizde 2023'de özellikle tekstil-hazır giyimde 200 binli sayıları geçen istihdam kayıpları görülmüştü. Göreli şekilde inşaat mevsiminin başladığı, ekonomik aktivitenin devam ettiği senenin ilk çeyreğinde de geleneksel olarak inşaat sektöründe çalışan sayısı artsa da bu sene ilk çeyrekte inşaatta çalışan sayısı azaldı. SGK tarafından açıklanan resmi verilere göre Ocak-Mart 2024 dönemi ücretli çalışanlar zorunlu sigortalı sayısında 2023 yılı sonuna göre 78 bin 311 kişilik azalma oldu. Ekonomim'den Mehmet Kaya imzalı habere göre dönemsel olarak Türkiye’de kayıtlı istihdamda ciddi oynamalar görülebiliyor. Özellikle senenin ilk aylarında emekli olan kişi sayısındaki artışa bağlı şekilde kişi sayısında düşüşler olabiliyor. Buna karşılık olarak aynı zamanda bu dönem inşaat başta olmak üzere diğer sektörlere hizmet veren işkollarında çalışan kişi sayısında artışlara da sahne oluyordu.

İstihdamda erime devam ediyor! İnşaat sektöründe çalışan sayısı azalıyor!

Fakat bu yılın ilk çeyreğinde bu defa istihdamın sürükleyicilerinden inşaat sektöründe kayıtlı çalışan sayısında da azalma oldu. İnşaat mevsiminin başlaması, çoğu kamu yatırımında şantiyelerin yeniden açılmış olduğu dönemde, istihdamın azalması oldukça dikkat çekti. Bunu bir ölçüde kayıt dışı çalıştırma açıklasa da geleneksel görünümün dışında bir manzara ortaya çıktı. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre önceki senelerde nadir de olsa inşaata bu durum gözlenmiş fakat sene içinde toparlanma yaşanmıştı. Bu sene, ilk çeyrekte bina inşaatı ve bina dışı inşaatta çalışan kayıtlı çalışan kişi sayısı sırasıyla 31 bin ve 19 bin kişi azaldı. İnşaat sektörü karşılaştırılan dönemde en fazla istihdam kaybı yaşanan sektörler arasına adını yazdırdı.


HAZIR GİYİM VE TEKSTİLE 21 BİN KİŞİ DAHA EKLENDİ

Tekstil ve hazır giyimde de istihdam kaybı devam ediyor. 2023 yılında bu sektörde kayıtlı istihdam 200 binden fazla azalmıştı. 2024 yılının ilk çeyreğinde de kayıp devam etti. Ülkemizde son dönemde bazı uluslararası markaların sipariş azaltması, sektörün kendi içinde de küçülmesi ve emekli olmalar sebebiyle istihdam azalması olmuştu. Bu sektörde de hazır giyimde 17,7 bin, tekstilde de 3,8 bin kişilik azalma oldu. Turizm başta olacak şekilde çeşitli sektörlere hizmet veren yiyecek-içecek hazırlama sektöründe de dönemsel olarak yükseliş beklenmesine karşılık azalma gözlendi. Bu sektörde de 13.1 bin kişilik bir azalma oldu. Ayrıca diğer taraftan sezonun açılmasıyla konaklama hizmetindeki istihdam artışı da dikkat çekti. Mart ayı sonu itibariyle bu sektörde artış 49,6 bine ulaştı.

 

 

En düşük emekli maaşı zammında yeni gelişme: Kök maaşa seyyanen zam formülü gündeme geldi! 

Kapalıçarşı çeyrek altın fiyatı kaç lira? Altın almak isteyenler acil baksın! Fiyatlar fırladı! Güncel altın fiyatları

Kiralık konut aramaları arttı, kira bedelleri yükseldi!


Geri Dön