25 / 06 / 2024

Kiralık konut aramaları arttı, kira bedelleri yükseldi!

Kiralık konut aramaları arttı, kira bedelleri yükseldi!

Havaların ısınmasıyla beraber kiralık konut aramaları artış gösterirken, kiralarda da hareketlilik başladı.



Yaz mevsiminin gelmesiyle beraber kiralık konut aramalarında da artış başladı. Söz konusu bu durum özellikle yazlık bölgelerde kira bedellerinde yükselişi de beraberinde getirdi. Emlak sektörü platformu Emlakjet verilerinden yapılan belirlemelere göre, Nisan ayında yüzde 29 şeklinde olan kiralık konut aramaları Mayıs'ta yüzde 51’e çıktı. Ayrıca Türkiye genelinde kiralar aylık yüzde 1 sınırlı artmasına karşın, bazı şehirlerde aylık fiyat ar­tışlarında önemli yükselişler görüldü.

Paylaşılan detaylara göre, kira fiyat artışları bu sene nisan ve mayıs ayları arasında İzmir’de yüzde 6’dan yüzde 12, Bursa’da yüzde 0’dan yüzde 8, Aydın ve Mersin’de yüzde 0’dan yüzde 7 oranında artış gösterdiği kaydedildi. Dünya'dan Hamide Hangül imzalı habere göre başkent Ankara’da Nisan'da yüzde 0,1 yükselen kira bedelleri Mayıs ayında yüzde 6 artış kaydetti. Mega kent İstanbul’da ise Mart'ta yüzde 0’lık oranla artış göstermeyen kiralıklar, nisan ve mayısta ise yüzde 6’lık oranla sabit kaldı. Başka bir ifadeyle, mega kent İstanbul’da kira zammı son iki aydır aynı seviyede kaldı.

Kiralık konut aramaları arttı, kira bedelleri yükseldi!

EN ÇOK KONUT ARANAN 3 ŞEHİRDE SATILIKLAR ARTMADI

Yine Emlakjet verilerine göre, Türkiye genelinde Mayıs ayında konut arayanların yüzde 51’lik kısmı kiralık, yüzde 49’ luk kısmı da satılık konut aradı. Bir önceki aya göre ülke genelinde kiralık fiyatlarında yüzde 1’lik artış yaşanırken, satılık fiyatlarında herhangi bir artış göz­lemlenmedi. Yine söz konusu bu verilere göre, kiralarda Adana’da yüzde 9, Bursa’da ve Konya’da yüzde 8 artış görüldü.

Gaziantep’te ise Nisan ayında yüzde 8 şeklinde olan aylık artış Mayıs ayında yüzde 0 oldu. Satılık fiyatlarında ise mega kent İstanbul’da Nisan'da görülen yüzde 1’lik artış, Mayıs ayında yerini yüzde 3’lük yükselişe bıraktı. Başkent Ankara’da Nisan ayında binde 3’lük artış, Mayıs ayında yüzde 0 oldu.  İzmir  de yine aynı dönemde satılık konut fiyat artışı yüzde 1’lik artışla değişim göstermezken, Bursa’da yüzde 2’lik artış yüzde 0 şeklinde gerçekleşti. Mersin’de ise yüzde 0’da kaldı. Böylece en fazla konut araması gerçekleştirilen 10 şehirde satılık konut fiyat­ları Ankara, Bursa ve Mer­sin’de yüzde 0 ile değişim göstermedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre de Türkiye’de konut satışları Mayıs'ta geçen senenin aynı ayına göre yüzde 2,4 azaldı ve 110 bin 588 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu şehirler sırasıyla 18 bin 814 ile İstanbul, 9 bin 861 ile  Ankara  ve 6 bin 306 ile Antalya şeklinde olurken, en az olduğu şehirler sırasıyla 37 ile Bayburt, 46 ile Ardahan ve 60 ile Hakkari şeklinde oldu. Yabancılara gerçekleştirilen konut satışları da Mayıs ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 34,8 azalırken, yabancılara en fazla konut satışı 797 ile Antalya, 668 ile İstanbul ve 164 ile Mersin’de gerçekleşti.

Kiralık konut aramaları arttı, kira bedelleri yükseldi!

TAŞINMAYI DÜŞÜNENLERİN ORANI YÜZDE 46


Diğer taraftan emlak platformu, Temmuz ayı itibarıyla kira zammı sınırlamasının kaldırılmasının gayrimenkul sektörü üzerindeki etkilerini de masaya yatırdı. Söz konusu bu yeni düzenlemeyle kiralar, piyasa koşullarına göre serbestçe belirlenecek ve mülk sahiplerinin gelirlerini korumalarına olanak tanıyacak. Gündemden düşmeyen kira zammı sınırlamasının kaldırılmasıyla ilgili katılımcıların yüzde 15’lik kısmı kiralık konut piyasasının durağanlaşacağını, yüzde 17’lik kısmı hareketleneceğini, yüzde 14’lük kısmı da herhangi bir değişim olmayacağını kaydetti. Kiralık konut fiyatlarına nasıl etki edeceğine dair, katılımcıların yüzde 75’lik kısmı söz konusu yeni kararın olumsuz etkiler yaratacağını düşündü. Zam sınırlamasının kalkmasıyla kiracı-ev sahibi problemlerinin azalıp azalmayacağı sorulduğu zaman katılımcıların yüzde 75’lik kısmı problemlerin azalmayacağını kaydetti. Söz konusu bu sınırlamanın kalkması durumunda konutundan taşınmayı düşünenlerin oranı ise yüzde 46 oldu.


YAŞANAN ANİ ARTIŞLAR KİRACILARI ZORLAYABİLİR

Emlakjet CEO’su Tolga İdikat konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu kira zammı sınırlamasının kaldırılmasının, mülk sahiplerinin gelirlerini korumasına yardımcı olacağını kaydetti. Tolga İdikat, “Fakat ani kira artışları kiracıları zorlayabilir ve sosyal dengeleri etkileyebilir. Emlakjet, söz konusu bu değişimlerin gayrimenkul sektöründe yeni stratejilerin belirlenmesini gerektirdiğine ve tüm paydaşların dikkatli bir biçimde hareket etmelerini zorunlu kıldığına inanmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

1 milyon TL konut kredisinin en az ödeme miktarı ne kadar? 

Ne ucuz? Ne pahalı?

8 bankanın 0 faizli kredi kampanyası için son tarih 30 Haziran 2024! Aylık taksitler 1.666 TL'den başlıyor!


Geri Dön