22 / 11 / 2024
fuzul

İstiklal Caddesi'ndeki dükkan kiraları metrekaresi 335 dolara kadar çıkıyor!

İstiklal Caddesi'ndeki dükkan kiraları metrekaresi 335 dolara kadar çıkıyor!

Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşlarından EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş. Lisanslı Değerleme Uzmanı ve Ortağı Özdil Şahin Beyoğlu'nu değerlendirdi.İstiklal Caddesi'ndeki dükkan kiraları metrekaresi 335 dolara kadar çıkıyor.




EVA Gayrimenkul Değerleme'nin gerçekleştirdiği araştırmaya göre günümüzde raylı sistemler, deniz yolu, metro ve metrobüs ile birlikte erişilebilirliği oldukça yüksek bir ilçe olan Beyoğlu, her geçen gün değerlenemeye devam ediyor. Galataport ve Haliçport projelerinin de faaliyet geçmesiyle birlikte Türkiye’nin tartışmasız en değerli noktalarından biri olarak konumlanacak ilçede ziyaretçi sayısında da ciddi artış bekleniyor. 



Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşlarından EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş. Lisanslı Değerleme Uzmanı ve Ortağı Özdil Şahin; alışveriş merkezlerinden dahi geniş ölçekte bir cadde perakendesine sahip, büyük otellerin, tiyatroların, sinemaların, okulların, konsoloslukların, yabancı kültür merkezlerinin, sanat galerilerinin bulunduğu Beyoğlu’nun, İstanbul’un en canlı ve gözde semtlerinden biri olma özelliğini uzun yıllar sürdüreceğini artmakta olan gayrimenkul değerleri ile gösterdiğini belirtiyor. 


İstiklal Caddesi’nde dükkan kiralarının m2’si yer yer 335 $’a kadar çıkıyor


Şahin, İstanbul’un en önemli perakende caddelerinden olan ve her mevsim milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan İstiklal Caddesi üzerinde yer alan dükkanların değerlerini incelerken caddeyi Taksim Meydanı’ndan Galatasaray Lisesi’ne kadar olan bölüm, Galatasaray Lisesi’nden Tünel’e kadar olan bölüm ve ara sokaklar olarak ayrıştırmak gerektiğini belirtiyor.


Restoranlar, giyim mağazaları, kitabevi-kafeler, bankalar ve sinemaların bulunduğu, yerli yabancı pek çok markanın yer aldığı Taksim’den Galatasaray Lisesi’ne kadar olan bölümün caddenin en değerli kısmı olduğunu söyleyen Şahin, burada dükkanların kira değerlerinin m2 aralıklarının 125 ile 335 $ arasında değiştiğini belirtiyor. Şahin; Fransız Konsolosluğu, Akbank Sanat, Atlas Pasajı, Çiçek Pasajı ve Demirören AVM gibi dikkat çeken mekanların da bulunduğu bu aksta yer alan dükkanların kira değerlerinde genellikle yıllık %15-20 oranlarında artış gözlemlediklerini de söylüyor. 

 

Sanat galerilerinin, kitabevlerinin, iş hanlarının ve konsoloslukların ağırlıkta olduğu Galatasaray Lisesi ile Tünel arasındaki kısmın önceki yıllara oranla gittikçe değer kazandığını söyleyen Şahin, bu aralıktaki dükkanların kira değerlerinin m2 aralıklarının 50 ile 145 $ arasında değiştiğini belirtiyor. Şahin; Saint Antonio Kilisesi, Beyoğlu İş Merkezi, Narmanlı Han, Hollanda Konsolosluğu, Rusya Konsolosluğu, İsveç Konsolosluğu ve Ziraat Sanat Galerisi gibi dikkat çeken mekanların yer aldığı bu aksta dükkanların kira değerlerinde genellikle yıllık %10 -%15 oranlarında artış görüldüğünü de sözlerine ekliyor. 


Caddeden ayrılan ara sokaklarda ise ağırlıklı olarak eğlence mekanları, kafeler, butik oteller ve marketlerin yer aldığını belirten Şahin, buralarda bulunan dükkanların kira değerlerinin m2 aralıklarının ise 65 ile 140 $ arasında değiştiğini söylüyor.  İstiklal Caddesi ile Tarlabaşı Bulvarı arasında kalan kısımda eğlence mekanlarının, bulvara yaklaştıkça otellerin, diğer taraflarda kafelerin yoğun olarak bulunduğu ara sokaklarda ise kira değerlerinin genelde yıllı %10 arasında arttığını ifade ediyor Şahin. 


Yatırımcılar bölgedeki atıl vaziyetteki binaları restore edip apart olarak değerlendiriyor


Beyoğlu’nda atıl vaziyetteki binaların çoğunun yatırımcılar tarafından satın alınıp restore edildiğini ve apart olarak değerlendirildiğini söyleyen Şahin, bunun özellikle yabancı turistler için bölgeyi daha cazibeli hale getirdiğini ifade ediyor. Genellikle düşük oda kapasitesine sahip apartların günlük kiralarının sezonuna göre 80 ile 160 Euro arasında değiştiğini belirten Şahin, bu tarz yapılara Tomtom Gardens, Doğan Apartmanı, Pamir Bey Apartmanı, Rizzo Apartmanı, Botter Apartmanı’nı örnek olarak gösteriyor. 


Beyoğlu, İstanbul’un en önemli otel merkezlerinden 


Tarihi dokusu, İstanbul Boğazı, Haliç manzarası ve her dönemde ticaret merkezi olma özelliğini koruması ile bölgenin, otel sektörü açısından önemli bir cazibe merkezi haline geldiğini söyleyen Şahin, doluluk oranlarının %75-80 civarlarında olduğunu belirtiyor. Şahin bölgede özellikle 5 ve 4 yıldızlı oteller ile butik otellerin yer aldığını da söylüyor.


5 yıldızlı otellerde 2014 yılı ortalama gece konaklama fiyatının 150 -400 Euro aralığında olduğunu söyleyen Şahin, bir önceki yıla göre 5 yıldızlı otel fiyatlarında %25 -%30 oranlarında düşüş gözlemlendiğini belirtiyor. 4 yıldızlı otellerde ise, 2014 yılı ortalama gece konaklama fiyatının 120 -440 Euro aralığında seyrettiğini ifade eden Şahin, bir önceki yıla göre 4 yıldızlı otel fiyatlarında %25 -%30 oranlarında artış yaşandığının altını çiziyor. Şahin son olarak, butik otellerde 2014 yılı içerisindeki talep edilen ortalama gece konaklama fiyatlarının kahvaltı ve ek servis ücretlerinin dahil olup olmamasına göre 65 -265 Euro arasında değiştiğini ve bir önceki yıla göre fiyatlarında %15 -%20 oranlarında artış görüldüğünü belirtiyor.




Geri Dön